Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ υποστηρίζει ότι η Χαμάς είναι πια ανύπαρκτη ως οργανωμένη στρατιωτική δύναμη στη Γάζα, μετά από πάνω από 11 μήνες πολέμου.

«Η Χαμάς ως στρατιωτικός σχηματισμός δεν υπάρχει πλέον. Κάνει ανταρτοπόλεμο και εξακολουθούμε να πολεμάμε τους τρομοκράτες της και να καταδιώκουμε την ηγεσία της Χαμάς», είπε σε ξένους δημοσιογράφους, μεταδίδουν οι Times of Israel.

Ο Γκαλάντ επανέλαβε την υποστήριξή του σε μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων στη Γάζα, λέγοντας ότι θα δώσει στο Ισραήλ μια «στρατηγική ευκαιρία» να αντιμετωπίσει άλλες προκλήσεις ασφαλείας.

«Η επίτευξη συμφωνίας είναι μια στρατηγική που μας δίνει μεγάλη ευκαιρία να αλλάξουμε την κατάσταση ασφάλειας σε όλα τα μέτωπα», λέει.

Μιλώντας στα στρατεύματα κατά τη διάρκεια άσκησης προσομοίωσης χερσαίας επίθεσης στον Λίβανο, ο υπουργός Άμυνας είπε ότι το Ισραήλ μετακινεί την εστίασή του στο βόρειο μέτωπο, καθώς σύντομα θα έχει επιτύχει τους στόχους του στη Λωρίδα της Γάζας.

«Το κέντρο βάρους κινείται προς τα βόρεια, πλησιάζουμε στην ολοκλήρωση των αποστολών μας στο νότο, αλλά έχουμε ένα έργο εδώ που δεν έχει εκτελεστεί, να αλλάξουμε την κατάσταση ασφαλείας και να επιστρέψουν οι κάτοικοι στα σπίτια τους», είπε σε εφέδρους.

Νέα φόρμουλα-γέφυρα θα παρουσιάσει ο Μπλίνκεν

Εν τω μεταξύ, σε κοινές δηλώσεις με τον Βρετανό ομόλογό του Ντέιβιντ Λάμι στο Λονδίνο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι οι δύο χώρες είναι «αποφασισμένες να τερματίσουν τη σύγκρουση στη Γάζα το συντομότερο δυνατό».

Όπως πρόσθεσε, οι ΗΠΑ συνεργάζονται στενά με το Κατάρ και την Αίγυπτο «για να γεφυρώσουν τυχόν εναπομείναντα κενά», δημιουργώντας μια νέα φόρμουλα για συμφωνία.

«Πολύ σύντομα, θα τη θέσουμε ενώπιον των μερών και θα δούμε τι θα πουν», είπε, καθώς απαισιοδοξία έχει κυριεύσει τους Ισραηλινούς και Αμερικανούς διαπραγματευτές τις τελευταίες μέρες.

«Περισσότερο από το 90% των ζητημάτων έχουν συμφωνηθεί, και αποφασιστεί, επομένως βρισκόμαστε απέναντι σε πολύ λίγα ανοιχτά θέματα -δύσκολα αλλά πλήρως επιλύσιμα», είπε ο Μπλίνκεν.

Ο Λάμι δήλωσε ότι «είναι στα χέρια του Νετανιάχου και του [ηγέτη της Χαμάς Γιαχία] Σινουάρ να προχωρήσουμε σε συμφωνία», προσθέτοντας πως «δεν μπορεί να υπάρξει κανένας ρόλος για τη Χαμάς στο μέλλον» -κάτι που δεν επισήμανε ο Μπλίνκεν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Κόσμος