Τις επενδυτικές προοπτικές των δύο χωρών αλλά και τις δυνητικές συνέργειες ανέδειξε η εκδήλωση η οποία συνδιοργανώθηκε από την Eλληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Eξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece) σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών και τον ομόλογο Οργανισμό της Γερμανίας, Germany Trade & Invest (GTAI), στο πλαίσιο της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Κατά τη διάρκεια του πάνελ με τίτλο «Unlocking Opportunities: Greece’s & Germany’s Investment Landscape», που έλαβε χώρα στις 8 Σεπτεμβρίου, ο διευθύνων σύμβουλος της Enterprise Greece, Δρ. Μαρίνος Γιαννόπουλος, επεσήμανε ότι η Γερμανία είναι μια από τις σημαντικότερες χώρες προέλευσης ξένων άμεσων επενδύσεων στην Ελλάδα, ενώ από την πλευρά της, η Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος του GTAI, κα Julia Braune, υπογράμμισε τη σημασία της ενίσχυσης της επιχειρηματικής συνεργασίας στην Ευρώπη και ανέφερε ως τομείς προτεραιότητας την ενέργεια, τα φαρμακευτικά προϊόντα και τα logistics.

Η εκπροσώπηση της Γερμανίας στη ΔΕΘ

Η Γερμανία, τιμώμενη χώρα στη φετινή ΔΕΘ, εκπροσωπήθηκε από 135 εταιρείες και οργανισμούς, αναδεικνύοντας την εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο χωρών. Οι γερμανικές ξένες άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα τετραπλασιάστηκαν την τελευταία δεκαετία, φτάνοντας από 105 εκατ. ευρώ το 2014 σε 516 εκατ. ευρώ το 2023, με συνολικές επενδύσεις ύψους περίπου 4 δισ. ευρώ. Η Γερμανία αποτελεί τον τέταρτο μεγαλύτερο ξένο επενδυτή στην Ελλάδα, με το ήμισυ των επενδύσεων, περίπου 2,5 δισ. ευρώ, να έχουν πραγματοποιηθεί την τελευταία πενταετία.

Ένα από τα επιτυχημένα παραδείγματα γερμανικών επενδύσεων στην Ελλάδα είναι και η αναβάθμιση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων από την Fraport. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Fraport Greece, κ. Alexander Zinell, που συμμετείχε στο πάνελ, ανέφερε ότι το έργο ξεπέρασε τις προσδοκίες, με την εταιρεία να εξετάζει νέες επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα.

Αντίστοιχα, η Elpen Pharmaceuticals, η οποία εισήλθε στη γερμανική αγορά το 2012, εξετάζει περαιτέρω επεκτάσεις στη Γερμανία. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Elpen, κ. Θεόδωρος Τρύφων, τόνισε τη στρατηγική σημασία της γερμανικής αγοράς, επισημαίνοντας το σαφές και σταθερό επενδυτικό πλαίσιο που προσφέρει η χώρα.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Enterprise Greece, Δρ. Μαρίνος Γιαννόπουλος δήλωσε ότι: «Η Ελλάδα διαθέτει εξαιρετικές επενδυτικές ευκαιρίες, ειδικά σε τομείς όπως η ενέργεια, η τεχνολογία, τα φαρμακευτικά προϊόντα και τα logistics. Η χώρα μας έχει μετασχηματιστεί σε έναν από τους πιο ελκυστικούς επενδυτικούς προορισμούς στην Ευρώπη, χάρη στις εκτενείς μεταρρυθμίσεις με στόχο τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος αλλά και τη στρατηγική μας θέση ως διαμετακομιστικό κέντρο. Η συνεργασία Ελλάδας και Γερμανίας βρίσκεται σε ανοδική τροχιά, προσφέροντας αμοιβαία οφέλη και δυνατότητες για σημαντικές επενδύσεις που θα ενισχύσουν περαιτέρω τις διμερείς μας σχέσεις».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις