Αυξήθηκε περαιτέρω το 2023 ο όγκος των παράνομων τσιγάρων που καταναλώθηκε, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ετήσιας ανεξάρτητης Έκθεσης της KPMG, που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Philip Morris International.

Παπαστράτος: Δωρεά στο Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο Καταπολέμησης Λαθρεμπορίου

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα ευρήματα της Έκθεσης, στην Ελλάδα το 2023:

• Το ποσοστό των παράνομων τσιγάρων εκτιμάται στο 23,7% της συνολικής κατανάλωσης τσιγάρων, αυξημένο κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το 2022.

• Συνολικά, καταναλώθηκαν 3,5 δισεκατ. παράνομα τσιγάρα.

• Τα χαμένα έσοδα για τα δημόσια ταμεία υπολογίζονται σε 624 εκατ. ευρώ μόνο για το 2023.

Η Γαλλία διατηρεί την πρώτη θέση στην κατανάλωση παράνομων τσιγάρων στην Ε.Ε. για ακόμα μία χρονιά, αντιπροσωπεύοντας το 47,7% της συνολικής κατανάλωσης παράνομων τσιγάρων στην Ε.Ε..

Σε επίπεδο Ευρώπης καταναλώθηκαν 52,2 δισεκατ. παράνομα τσιγάρα, εκ των οποίων τα 35,2 δισεκατ. καταναλώθηκαν στις 27 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την Έκθεση της KPMG:

• Οι απώλειες των εσόδων για τα δημόσια ταμεία των χωρών της Ε.Ε. το 2023 υπολογίζονται σε 11,6 δισεκατ. ευρώ.

• Η Γαλλία διατηρεί την πρώτη θέση στην κατανάλωση παράνομων τσιγάρων στην Ε.Ε. για ακόμα μία χρονιά, αντιπροσωπεύοντας το 47,7% της συνολικής κατανάλωσης παράνομων τσιγάρων στην Ε.Ε..

Ο Ιάκωβος Καργαρώτος, Αντιπρόεδρος της Παπαστράτος, με αφορμή τη δημοσιοποίηση της Έκθεσης της KPMG, σημείωσε: «Τα στοιχεία από την Έκθεση της KPMG επιβεβαιώνουν για μία ακόμη χρονιά ότι οι αρμόδιες Αρχές θα πρέπει να κινηθούν ταχύτερα και με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα για την πάταξη του παράνομου εμπορίου. Οφείλουμε όλοι μαζί, Πολιτεία, κοινωνία, επιχειρήσεις να ενώσουμε δυνάμεις απέναντι σε αυτό το φαινόμενο, που πλήττει την οικονομία, τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια των πολιτών στη χώρα μας.

Οι πρωτοβουλίες της Παπαστράτος

Σε αυτή την κατεύθυνση, η Παπαστράτος για περισσότερα από 10 χρόνια, πρωτοστατεί στον αγώνα κατά του παράνομου εμπορίου τσιγάρων με δράσεις στήριξης των διωκτικών Αρχών και ενημέρωσης του κοινού, που ξεπερνούν τα 7 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, η Παπαστράτος, λίγες ημέρες πριν, ανακοίνωσε νέα δωρεά προς το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο Καταπολέμησης Λαθρεμπορίου για τη δημιουργία μιας ψηφιακής πλατφόρμας, η οποία θα επιτρέπει την αποτελεσματική διασύνδεση των αρμόδιων διωκτικών Αρχών για τον καλύτερο συντονισμό τους».

Οι διωκτικές Αρχές σε όλη την Ευρώπη έχουν διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην εξάρθρωση εγκληματικών κυκλωμάτων που ασχολούνται με την παραγωγή και διακίνηση τσιγάρων

Ο Χρήστος Χαρπαντίδης, Ανώτερος Αντιπρόεδρος Εξωτερικών Υποθέσεων της Philip Morris International, σχολιάζοντας τα ευρήματα της Έκθεσης, τόνισε: «Οι διωκτικές Αρχές σε όλη την Ευρώπη έχουν διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην εξάρθρωση εγκληματικών κυκλωμάτων που ασχολούνται με την παραγωγή και διακίνηση τσιγάρων.

Ωστόσο, για τον περιορισμό του παράνομου εμπορίου, χρειαζόμαστε μια ολιστική προσέγγιση που να συμπληρώνει τις αυστηρές ποινές με ισχυρή επιβολή του νόμου, εκστρατείες ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης σχετικά με τις πραγματικές επιπτώσεις του παράνομου εμπορίου, ένα φορολογικό και ρυθμιστικό περιβάλλον που δεν θα οδηγεί τους ενήλικους καπνιστές στη μαύρη αγορά, καθώς και περαιτέρω συνέργειες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις