Χαμηλή μονοψήφια -και κατά βάση πληθωριστική- ήταν η ανάπτυξη των ομιλικών πωλήσεων της Γιώτης το 2023, με το κόστος των πρώτων υλών – υλικών και εμπορευμάτων να εξακολουθεί την ανοδική του πορεία, αν και με πιο ήπιους ρυθμούς συγκριτικά με το 2022.

Ιωάννης Γιώτης (ΣΕΒΤ): «Είμαστε άδικα στο στόχαστρο – Να μειωθεί ο ΦΠΑ για να πέσουν οι τιμές»

Όπως προκύπτει από τις χρηματοοικονομικές καταστάσεις της ιστορικής βιομηχανίας τροφίμων, με επικεφαλής τον Ιωάννη Γιώτη που είναι και πρόεδρος του Συνδέσμου των Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων, ο κύκλος εργασιών του ομίλου ανήλθε σε 113,43 εκατ. ευρώ από 110,59 εκατ. ευρώ τη χρήση του 2022, παρουσιάζοντας αύξηση 2,57%, ενώ σε επίπεδο μητρικής η άνοδος ήταν της τάξης του 2,35% (από 82,88 εκατ. ευρώ στα 84,83 εκατ. ευρώ).

Την ίδια περίοδο το κόστος των πρώτων υλών – υλικών και εμπορευμάτων που πλήρωσε η Γιώτης για την παραγωγή των προϊόντων της ήταν αυξημένο κατά 4% ομιλικά και σχεδόν 5% εταιρικά.

Αύξηση της κερδοφορίας

Σε ό,τι αφορά την κερδοφορία, τα αποτελέσματα προ φόρων του οικογενειακού ομίλου, ανήλθαν για σε 6,13 εκατ. ευρώ έναντι 5,1 εκατ. το 2022, καταγράφοντας αύξηση 20,2%.

Και τα καθαρά κέρδη (μετά από φόρους) σημείωσαν αξιόλογη άνοδο της τάξης του 23,4% καθώς το 2023 διαμορφώθηκαν σε 4,69 εκατ. ευρώ από 3,8 εκατ. ευρώ το 2022.

Ο μέσος ετήσιος δανεισμός του Ομίλου ανήλθε σε 36,88 εκατ. ευρώ και το μέσο επιτόκιο δανεισμού διαμορφώθηκε σε 5,12%. Το χρηματοοικονομικό κόστος στη χρήση 2023 ανήλθε σε 2 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων ποσό 1,889 εκατ. ευρώ αφορά τόκους) έναντι ποσού 1,063 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων ποσό 931 χιλιάδων αφορά τόκους) στη χρήση 2022.

Μείωση του προσωπικού

Από την άλλη, το προσωπικό του ομίλου Γιώτης, στον οποίο ενσωματώνονται τα μεγέθη των δύο θυγατρικών, της βουλγαρικής εταιρείας Royal ΤΜ, η οποία εξαγοράστηκε το 2018 και της ελληνικής, ιδιαιτέρως γνωστής από τα παραδοσιακά γαλακτοπωλεία της, της γαλακτοβιομηχανίας Στάμου, που αποκτήθηκε επίσης το 2018, εμφανίζεται μειωμένο.

Συγκεκριμένα το προσωπικό του ομίλου στο τέλος της περσινής χρονιάς σε σχέση το 2022 εμφανίζεται να είναι μειωμένο κατά 46 άτομα, με τον μέσο όρο των απασχολούμενων να είναι 661 (από 707 σε 661), ή -6,5%.

Την ίδια ώρα πάντως, οι αμοιβές των μελών Δ.Σ. της μητρικής εταιρείας, με τις οποίες επιβαρύνθηκε ο όμιλος και η εταιρεία, για την χρήση 2023 ανήλθαν σε 512 χιλ. ευρώ, ενώ οι αντίστοιχες αμοιβές για την προηγούμενη χρήση είχαν ανέλθει σε 88 χιλ. ευρώ.

Οι στόχοι της Γιώτης

Σύμφωνα με τη διοίκηση οι κυριότεροι στόχοι για το 2024 είναι η περαιτέρω ενδυνάμωση των δραστηριοτήτων των εταιρειών του ομίλου, η υλοποίηση συνεργειών σε όλα τα επίπεδα της δραστηριοποίησής τους μέσα από την υλοποίηση κεφαλαιουχικών επενδύσεων και η ανάπτυξη νέων καινοτόμων προϊόντων.

Ενίσχυση της εξωστρέφειας

Παράλληλα, βασικό πυλώνα της στρατηγικής αποτελεί η συνεχής ανάπτυξη των πωλήσεων εκτός Ελλάδας.

Σήμερα η Γιώτης εξάγει σε περισσότερες από 25 χώρες, έχοντας ως κυριότερες αγορές τα Βαλκάνια, τη Γερμανία, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ταυτόχρονα παράγει ορισμένα προϊόντα που κυκλοφορούν αποκλειστικά στις αγορές του εξωτερικού, καθώς επίσης και βρεφικές κρέμες με διαφορετική σύνθεση, που διατίθενται αποκλειστικά στην Κίνα και στην Αίγυπτο. Άλλωστε μότο της Γιώτης σε ό,τι αφορά τις εξαγωγικές πωλήσεις είναι: «Σκέψου παγκόσμια – Δούλεψε τοπικά».

Το 2023 οι πωλήσεις στο εξωτερικό σε επίπεδο ομίλου έφθασαν τα 3,49 εκατ. ευρώ (σ.σ. συμπεριλαμβάνονται η βιομηχανική και η εμπορική δραστηριότητα) από 3,29 εκατ. ευρώ το 2022.

Ανοικτή σε νέες εξαγορές

Πέραν της επιμέρους λειτουργικής ανάπτυξης των δραστηριοτήτων των εταιρειών του ομίλου, η διοίκηση, όπως αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις, συνεχίζει να αξιολογεί κάθε ενδιαφέρουσα επέκταση των δραστηριοτήτων μέσω νέων εξαγορών.

Συνεχίζονται οι επενδύσεις

Η εταιρεία, που δημιουργήθηκε την περίοδο της «μεγάλης ύφεσης» της δεκαετίας του 1930 και απέχει μόλις επτά χρόνια από το να μπει στο κλαμπ των αιωνόβιων εταιρειών, δεν σταμάτησε ποτέ να επενδύει.

Έτσι και σήμερα παρά την αστάθεια του οικονομικού περιβάλλοντος η εταιρεία και ο όμιλος συνεχίζουν να υλοποιούν εκτεταμένο πρόγραμμα σημαντικών επενδύσεων σε κτιριακές εγκαταστάσεις και μηχανολογικό εξοπλισμό.

Για τη χρήση του 2023 οι επενδύσεις ανήλθαν στο ποσό των 2,32 εκατ. ευρώ και αφορούσαν σε νέο μηχανολογικό και λοιπό εξοπλισμό στις εγκαταστάσεις Περιστερίου και Αγρινίου της Γιώτης (1,15 εκατ. ευρώ) και σε κτιριακές βελτιώσεις και αγορές μηχανημάτων στην Στάμου (1,17 εκατ. ευρώ). Η τελευταία από τον Φεβρουάριο του 2022 ανήκει 100% στον όμιλο, καθώς αποκτήθηκε το υπολειπόμενο 10% του μετοχικού κεφαλαίου.

Αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και είσοδος στην ενέργεια

Πέρσι πραγματοποιήθηκε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της κυπριακής θυγατρικής εταιρείας Jotis International Investments ltd κατά 3,52 εκατ. ευρώ την οποία κάλυψε στο σύνολό της η εταιρεία Γιώτης, ενώ πρώτη κάλυψε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της βουλγαρικής θυγατρικής με ποσό 200 χιλ. ευρώ.

Επίσης η Γιώτης, η Στάμου και η Αττικοί Ορίζοντες συμμετείχαν στην ίδρυση της εταιρείας «Εργίνος Ενεργειακή Κοινότητα Περιορισμένης Ευθύνης» με ποσό 18.000 ευρώ έκαστη.

Κατά τη διάρκεια της χρήσης η Γιώτης προέβη σε πωλήσεις αμοιβαίων κεφαλαίων αξίας κτήσης ύψους 5.600.000 ευρώ από τις οποίες προέκυψαν κέρδη 551.362,57 ευρώ και ζημιές 22.954,85 ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις