Φέτος η Viohalko και γενικότερα ο όμιλος Στασινόπουλου κλείνει 100 χρόνια επιχειρηματική δραστηριότητας.

Cenergy Holdings: Πρόσκληση στους μετόχους για την Έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΑΜΚ των 200 εκατ. ευρώ

Αν και το 1924 δημιουργήθηκε η εμπορική εταιρεία Αφοι Στασινόπουλοι ΟΕ, όμως από το 1937 αρχίζει η βιομηχανική παραγωγή. Τότε δημιουργείται η Βιοχάλκο. Λίγα χρόνια πριν από τον πόλεμο και πριν προλάβουν τα τρία αδέλφια να απολαύσουν τους κόπους τους αρχίζει η σκοτεινή περίοδος της κατοχής. Εκατό χρόνια από την δημιουργία της πρώτης εμπορικής επιχείρησης, ο όμιλος – από τους ελάχιστους στον χώρος της βαριάς βιομηχανίας στην Ελλάδα, έχει γίνει πλέον μία ισχυρός πολυεθνικός παραγωγός. Διαθέτει βιομηχανική δραστηριότητα σε πολλές χώρες.

Έχει αρκετές εταιρείες εισηγμένες στα χρηματιστήρια και πλέον ετοιμάζει το επόμενο βήμα του. Η εταιρεία συμμετοχών Cenergy πρόκειται να να κάνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου προκειμένου να δημιουργήσει, στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, στο Μέριλαντ των Ηνωμένων Πολιτειών την πρώτη παραγωγική μονάδα του ομίλου. Και αργότερα ίσως δημιουργήσει και δεύτερη. Δεν είναι πολλές οι ελληνικές εταιρείες που από την Ευρώπη βρέθηκαν να έχουν βιομηχανική δραστηριότητα στις ΗΠΑ και ο όμιλος Στασινόπουλου είναι μία από τις σημαντικότερες.

Ολα ξεκίνησαν στη δεκαετία του 1920, όπως προαναφέρθηκε, όταν τα τρία αδέλφια Μιχάλης, Γιάννης και Ηλίας Στασινόπουλος, καταγόμενοι από την Τεγέα της Αρκαδίας ήρθαν στην Αθήνα και το 1924 δημιούργησαν την πρώτη τους εμπορική εταιρεία. Δεκατρία χρόνια αργότερα, το 1937 κατόρθωσαν να αποκτήσουν το status του βιομήχανου, δημιουργώντας το πρώτο τους εργοστάσιο στην οδό Πειραιώς. Η πρώτη βιομηχανική δραστηριότητα της οικογένειας αφορούσε την παραγωγή σωλήνων, οικιακών σκευών και υδραυλικών ειδών. Και η αρχική επωνυμία της ήταν Ελληνική Βιομηχανία Χαλκού.

Τρία χρόνια αργότερα ξέσπασε το ελληνοϊταλικός πόλεμος. Και η βιομηχανία μετατράπηκε σε πολεμική. Τροποποιώντας ορισμένα μηχανήματα του εργοστασίου έγινε δυνατή η παραγωγή πολεμικού υλικού και ειδικότερα φυσιγγίων.

Ως εκ τούτου και δεδομένης της συγκυρίας αναγνωρίστηκε ως μια από τις σημαντικότερες μονάδες που βοήθησαν καθ’ όλη την πολεμική περίοδο. Ο πόλεμος τελείωσε. Η Ελλάδα ηττήθηκε.

Τα σκοτεινά χρόνια της κατοχής

Κι ακολούθησαν τα τέσσερα σκοτεινά χρόνια της κατοχής. Σ΄ αυτό το διάστημα – αλλά και δύο χρόνια μετά την απελευθέρωση – το εργοστάσιο παρέμεινε κλειστό. Επαναλειτούργησε μόλις το 1946, παράγοντας για δική του χρήση μηχανήματα για την κατεργασία του αλουμινίου. Εκείνη την εποχή σε μία κατεστραμμένη χώρα και με μία κατεστραμμένη οικονομία τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα.

Κι έγιναν ακόμη δυσκολότερα με τα όσα γεγονότα ακολούθησαν την την κατανυκτική στιγμή της απελευθέρωσης. Το 1947, η εταιρεία κατορθώνει να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο. Ενώ δύο χρόνια αργότερα, το 1949, όπως και άλλοι, αρκετοί επιχειρηματίες εκείνης της εποχής, εκμεταλλεύτηκε τα κονδύλια του Σχεδίου Μάρσαλ. Το δάνειο που απέσπασε μάλιστα ήταν εξαιρετικά υψηλό, ανήλθε στα 600.000 δολάρια. Τεράστιο κείνα τα χρόνια. Τα τρία αδέλφια κατόρθωσαν έτσι να αποκτήσουν  μηχανήματα και να επεκτείνουν τα βιομηχανικά κτίρια της επιχείρησης.

Ομως οι δυσκολίες δεν τελείωσαν. Αντιθέτως. Εγιναν μεγαλύτερες. Και η κατάσταση 1953 έγινε δραματική. Ο τότε υπουργός Εθνικής Οικονομίας στην κυβέρνηση Παπάγου, ο Σπύρος Μαρκεζίνης έκανε την περίφημη υποτίμηση της δραχμής.

Η οικογένεια Στασινόπουλου έφτασε λίγο πριν από την χρεοκοπία. Διότι δεν είχε τη δυνατότητα να αποπληρώσει τα δάνειο των 600.000 δολαρίων. Η λειτουργία της επιχείρησης ήταν ζημιογόνος.

Αναταράξεις

Ο κλυδωνισμός ήταν μεγάλος. Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία ο ένας εκ των τριών αδελφών, ο Μιχάλης Στασινόπουλος, αναλαμβάνει το μεγάλο ρίσκο – αν και γνώρισε ότι η αποτυχία των επιλογών του θα τον οδηγούσε σίγουρα στην καταστροφή: εξαγοράζει από τους αδελφούς του τις μετοχές που κατείχαν, αλλάζει την επωνυμία ­ από Ελληνική Βιομηχανία Χαλκού μετατρέπεται σε Βιοχάλκο ΑΕ, καθώς και τον παραγωγικό προσανατολισμό της επιχείρησης. Η βιομηχανία Βιοχάλκο ασχολείται πλέον με την πρωτογενή επεξεργασία χαλκού.

Ο Μιχάλης Στασινόπουλος το κέρδισε το στοίχημα και τα χρόνια που μεσολάβησαν ως το 1958 ήταν ίσως τα πιο δημιουργικά της πρώιμης μεταπολεμικής περιόδου της οικογενειακής βιομηχανίας.

Όμως ήδη έχει αρχίσει να δραστηριοποιείται στην εταιρεία και ο γιος του Νίκος – ένας εξαιρετικά σεμνός και απλός άνθρωπος στην κοινωνική του συμπεριφορά, για όσους τον γνώρισαν, μένοντας σε μια απλή κατοικία του Νέου Ψυχικού.

Στο διάστημα 1955-1956 η βιομηχανία εκσυγχρονίζεται και αναδιοργανώνεται με την απόκτηση νέας γενιάς μηχανολογικού εξοπλισμού και το 1958 τοποθετείται ένα πρωτοποριακό έλαστρο για την παραγωγή προϊόντων αλουμινίου, που αργότερα θα αποτελέσει την τεχνική βάση για τη δημιουργία μιας άλλης μεγάλης βιομηχανίας, της ΕΛΒΑΛ.

Το 1961 το Ελλάδα συνδέεται με την ΕΟΚ. Τότε αρκετές μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες αποφασίζουν να έργουν στην χώρα μας και να αποκτήσουν μειοψηφικά – στην αρχή – ποσοστά μετοχών. Η Βιοχάλκο ΑΕ ήταν μία απ΄ αυτές. Τότε συνάπτει την πρώτη της στρατηγική συμμαχία της με τον βελγικό όμιλο Κοφινεντούς εντ Μπροφινά. Οι Βέλγοι αποκτούν το 33% της Βιοχάλκο. Η βελγική χαλυβουργική κοινοπραξία επένδυσε για την απόκτηση της συμμετοχής της 1 εκατ. δολάρια, ποσό αστρονομικό εκείνη την εποχή, με το οποίο αποκτήθηκε το οικόπεδο στην περιοχή του Κηφισού, όπου στεγάστηκε η Βιοχάλκο ­ Αλουμίνιον ΑΕ, η μετέπειτα ΕΛΒΑΛ.

Ετσι δημιουργήθηκε νέο εργοστάσιο για την παραγωγή προϊόντων αλουμινίου και στη μονάδα της οδού Πειραιώς έμεινε μόνο ο τομέας της παραγωγής προϊόντων χαλκού. Η μετατροπή της Βιοχάλκο σε εταιρεία holding, ήδη άρχισε.

Bιοχάλκο Sanitas

Ομως οι Bέλγοι δεν είναι οι μοναδικοί συνεργάτες της ελληνικής βιομηχανίας. Το 1963 δημιουργείται η Βιοχάλκο Sanitas και το 1965, με τη συμμετοχή αμερικανικών κεφαλαίων  η δεύτερη σε διάστημα λίγων χρόνων στρατηγική συμμαχία της οικογένειας ­, ιδρύεται η Βιοχάλκο Καλώδια, που αργότερα θα μετονομαστεί σε Ελληνικά Καλώδια ΑΕ. Και τον ίδιο χρόνο δημιουργείται το εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης. Ενώ το 1966 δημιουργείται το εργοστάσιο των Οινοφύτων, στο οποίο παράγεται η πρώτη ύλη για κατασκευή καλωδίων.

Το ίδιο διάστημα σε μια ιδιαίτερα ανταγωνιστική αγορά, όπως αυτή των προϊόντων χάλυβα, η θυγατρική της Χαλυβουργία Βορείου Ελλάδος, η σημερινή Σιδενόρ, με την τοποθέτηση πρωτοποριακών μηχανημάτων πέτυχε για πρώτη φορά παγκοσμίως τη συνεχή χύτευση, ενώ στο ίδιο εργοστάσιο τοποθετήθηκαν για πρώτη φορά έλαστρα για την παραγωγή και πλατέων και επιμήκων προϊόντων χάλυβα, από την ίδια γραμμή παραγωγής. Αλλη μία πρωτοτυπία του εργοστασίου ήταν η παραγωγή πλατέων προϊόντων χάλυβα με συνεχή χύτευση.

Το 1966 η οικογένεια Στασινόπουλου, στην οποία έχει ήδη δραστηριοποιηθεί και ο δεύτερος γιος, ο Ευάγγελος, συνάπτει την τρίτη στρατηγική συμμαχία της. Αυτή τη φορά οι επενδυτές είναι Ιταλοί, ο κλάδος είναι αυτός των δομικών υλικών και με ποσοστό 50%-50% ιδρύουν την εταιρεία Vitruvit. Τον επόμενο χρόνο, το 1967, η Βιοχάλκο Καλώδια μετονομάζεται σε Ελληνικά Καλώδια και το 1968 δημιουργείται η Μεταλλουργία Αττικής.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1970 ο όμιλος δημιουργεί νέες εταιρείες. Το 1972 ιδρύεται η ΕΤΕΜ και το 1974 αποσπάται η ΕΛΒΑΛ από τη Βιοχάλκο – Αλουμίνιον ΑΕ, η οποία μετονομάζεται σε Αλουμίνιο Αθηνών. Ομως η ελληνική αγορά είναι ένα εξαιρετικά πεπερασμένο μέγεθος. Ο όμιλος από το 1959 απευθύνθηκε στη διεθνή αγορά. Τα αποτελέσματα είναι ορατά. Εξάγει τα προϊόντα του σε περισσότερες από 65 χώρες και κατέχει σημαντικό μερίδιο στο σύνολο της ελληνικής εξαγωγικής δραστηριότητας.

100 χρόνια μετά ζει το αμερικανικό όνειρο

Στη δεκαετία του 1990 εισάγει τις βασικές θυγατρικές του στο ελληνικό χρηματιστήριο. Και το 2022 στο χαρτοφυλάκιο του ομίλου ανήκουν μεγάλες βιομηχανίες στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Ελλάδα. Στη διάρκεια των τελευταίων 20 χρόνων ο όμιλος μέσα από εξαγορές, συγχωνεύσεις εταιρειών και επεκτάσεις έχει κατορθώσει όχι μόνο να κατέχει την πρώτη θέση στην ελληνική μεταλλουργία, αλλά αναβαθμίσει τα μεγέθη του και το ρόλο που κατέχει στην ευρωπαϊκή αγορά, αλλά και να θεωρείται πλέον από τους πιο σημαντικούς βιομηχανικούς ομίλους της Ευρώπης – δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι είναι εισηγμένος στο Χρηματιστήριο των Βρυξελλών. Ενώ με το επόμενο βήμα του, την επικείμενη παραγωγική του εγκατάσταση στο Μέριλαντ ολοκληρώνει τον πολυεθνικό του χαρακτήρα. Εκατό χρόνια μετά από την πρώτη επιχειρηματική εμφάνιση της οικογένειας Στασινόπουλου….

Cenergy Holdings

To εργοστάσιο της Cenergy στην Κόρινθο

Στο πλαίσιο αυτό, η Cenergy Holdings πραγματοποιεί στις 2 Οκτωβρίου Έκτακτη Γενική Συνέλευση, προκειμένοι οι μέτοχοι να εγκρίνουν την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου μέχρι ποσού 200 εκατ. ευρώ για μία φορά εντός περιόδου πέντε ετών…

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις