Μοιρασμένο σε εργαζόμενο και εργοδότη θα είναι το όφελος από την μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές κατά μία ποσοστιαία μονάδα από το 2025, αντί της μισής μονάδας που ήταν αρχικώς προγραμματισμένο.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης εξαγγέλλοντας το μέτρο από τη Θεσσαλονίκη εξέφρασε την ελπίδα ότι η μείωση αυτή θα συμβάλλει σε επιπλέον αύξηση των θέσεων εργασίας, καθώς εκτιμάται οτι θα επιφέρει στις επιχειρήσεις μείωση του μη μισθολογικού κόστους περίπου κατά 5%.

Χατζηδάκης: Πλήρης κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος

Σύμφωνα πληροφορίες η μείωση των εισφορών θα μοιραστεί ανάμεσα σε εργοδότες και εργαζόμενους. Σήμερα οι εργοδοτικές εισφορές βρίσκονται στο 22,29% και με 0,50% θα διαμορφωθούν σε 21,79% το 2025. Επίσης, η εισφορές των εργαζομένων από 13,87% που είναι σήμερα, θα διαμορφωθούν σε 13,37%.

Εφόσον -τελικώς – η μείωση κατά μία μονάδα γίνει τόσο – εξ ημισείας – στις εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών, τότε το επικρατέστερο σενάριο θέλει αυτή να προκύψει από το ποσοστό υγειονομικής περίθαλψης, που σήμερα ανέρχεται στο 7,10% για τους μισθωτούς (2,55% για τον εργαζόμενο και 4,55% για τον εργοδότη).

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, από το νέο έτος το συγκεκριμένο ποσοστό θα υποχωρήσει στο 6,10%. Έτσι εντός του 2025 οι συνολικές εισφορές θα διαμορφωθούν στο 35,16% του εκάστοτε μισθού, από 36,16% που είναι σήμερα.

Η μείωση κατά 0,5 μονάδα στις εισφορές εργαζομένων σημαίνει περίπου 3 με 3,5 ευρώ το μήνα για μισθούς ως 700 ευρώ δηλαδή όφελος 42 ευρώ το χρόνο. Για μισθούς από 800 ως 1.000 ευρώ το όφελος είναι 4-5 ευρώ το μήνα. Όσον αφορά τις εργοδοτικές εισφορές από τα 223 ευρώ/μήνα θα πέσουν στα 218 ευρώ από 1η Ιανουαρίου 2025. Δηλαδή ο εργοδότης θα κερδίσει 5 ευρώ το μήνα ή 70 ευρώ ετησίως.

Υπενθυμίζεται ότι παραμένει σε εκκρεμότητα η περαιτέρω μείωση των εισφορών κατά 0,6 μονάδες, στο πλαίσιο της κυβερνητικής δέσμευσης, για συνολική μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά πέντε μονάδες την περίοδο 2020- 2023.

Ασφαλιστικές εισφορές: Το αρχικό πρόγραμμα

Το κυβερνητικό πρόγραμμα για την περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών 2024 – 2027, ξεκίνησε με υψηλότερες προσδοκίες , αλλά τελικώς ο πήχης κατέβηκε χαμηλά.

Πριν την προκήρυξη των εκλογών – στελέχη του υπουργείου Εργασίας – μιλούσαν για νέα μείωση γύρω στις τρείς μονάδες, γεγονός υπέρ του οποίου θα βοηθούσε η ευρύτατη εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας, η οποία δημιουργεί ελπίδες για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής και την καταπολέμηση της «μαύρης» εργασίας.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός κ. Κ. Μητσοτάκης «προσγείωσε» τις υψηλές προσδοκίες μιλώντας για μείωση των εισφορών τουλάχιστον κατά μία μονάδα μέσα στην τετραετία.

Ξεχνώντας μάλιστα το υπολειπόμενο 0,6 της μονάδος  – που οφείλεται – από το προηγούμενο κυβερνητικό πρόγραμμα της μείωσης των εισφορών κατά πέντε μονάδες, το διάστημα από 2019 έως 2023.

Ακολούθησε η διευκρίνηση ότι η μία μονάδα μείωσης θα γίνει σε δύο δόσεις και προς το τέλος της τετραετίας, δηλαδή 0,5 το 2025 και 0,5 το 2027.

Το τελευταίο διάστημα «καλλιεργήθηκε» η προοπτική περαιτέρω μείωσης των εισφορών πέραν της μιας ποσοστιαίας μονάδας. Ωστόσο η πραγματικότητα προσγείωσε όλους τους ενδιαφερόμενους.

Η μόνη διαφοροποίηση στο αρχικό πρόγραμμα αφορά την εφαρμογή ολόκληρης της μείωσης από το 2025. Δηλαδή περαιτέρω μείωση κατά 0,5 της μονάδας δύο χρόνια νωρίτερα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax