Στις ελπιδοφόρες προοπτικές ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης και στις ενέργειες του δήμου για να προωθήσει την ανάπτυξη και την εξωστρέφεια, αναφέρθηκε ο δήμαρχος της πόλης, Στέλιος Αγγελούδης, μιλώντας στο στούντιο του ΟΤ, στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ.

88η ΔΕΘ – OT FORUM – Σαμψωνίδης: Συμμετοχή ΑΠΘ, ΕΚΠΑ, ΕΜΠ στην κατασκευή ανιχνευτών ακτινοβολιών του CERN

«Βρίσκουμε λύσεις για το Flyover»

«Η ΔΕΘ είναι ένα πολύπλοκο εγχείρημα για την πόλη, από την άποψη του κυκλοφοριακού η κατάσταση είναι δράμα αλλά η πόλη κερδίζει από την ΔΕΘ. Το ζήτημα του κυκλοφοριακού δεν αλλάζει αυτό το πρόβλημα από την μία μέρα στην άλλη, χρειαζόμαστε χιλιάδες στάθμευσης στο κέντρο. Το Flyover αν και απαραίτητο για την πόλη επιδεινώνει την κατάσταση, μέχρι την ολοκλήρωση του έργου, σε τρία χρόνια, προσπαθούμε να βρούμε λύσεις. Μέσα από συνέργειες και συνεχή παρακολούθηση βρίσκουμε λύσεις, δώσαμε ανάσες κυκλοφοριακές μέσα από την εκτεταμένη αστυνόμευση σε βασικούς άξονες της πόλης (Εγνατία, Τσιμισκή). Την ίδια στιγμή εξασφαλίζουμε περιφερειακά πάρκινγκ, ζητήσαμε από την πολιτεία να μας δώσει τέτοιους χώρους. Το μετρό επίσης θα μειώσει κατά 20% τον κυκλοφοριακό φόρτο της πόλης, ειδικά όταν λειτουργήσει και η επέκταση στην Καλαμαριά», επεσήμανε.

«Σε εγκατάλειψη ήταν η πόλη όταν αναλάβαμε, βελτιώσαμε αισθητά την κατάσταση»

«Επιλέξαμε να ανοίξουμε όλα τα δύσκολα μέτωπα από όταν αναλάβαμε την δημαρχία, η πόλη ήταν σε εγκατάλειψη, ο δημόσιος χώρος υποχωρούσε, η πόλη ζούσε μέσα στα απορρίμματα. Πρέπει να λύνεις τα θέματα της καθημερινότητας για να είναι η πόλη βιώσιμη, η αποκομιδή των σκουπιδιών βελτιώθηκε σε ποσοστό 80%, μέχρι τον Φεβρουάριο θα έχουμε παραλάβει καινούργια μηχανήματα. Οι πολίτες θα πρέπει να μας ειδοποιούν όταν κατεβάζουν ογκώδη αντικείμενα, χρειάζεται να επιδεικνύουν αίσθημα ευθύνης, θα ανεβάσω το πρόστιμο στις 3.000 ευρώ όταν παρανομούν, παίρνουμε και κατασταλτικά μέτρα. Φυτέψαμε 3.500 δέντρα, θα φυτέψουμε άλλα 5.00 δέντρα, η Θεσσαλονίκη έχει το χαμηλότερο ποσοστό πρασίνου στην Ευρώπη, 4,5 τ.μ. ανά κάτοικο όταν στην Ευρώπη ο μέσος όρος είναι 9 τ.μ. ανά κάτοικο. Ανοίξαμε δημόσιες βρύσες, συντριβάνια, ρυθμίσαμε το θέμα με τα τραπεζοκαθίσματα. Έρχεται τώρα η ώρα της εξωστρέφειας και της οικονομικής ανάπτυξης», σημείωσε.

Αναπλάσεις, οικονομική ανάπτυξη και… συνάντηση με Ιμάμογλου

«Προωθούμε τις αναπλάσεις σε Αριστοτέλους, πλατεία Δημοκρατίας, πλατεία Ελευθερίας, ολοκλήρωση πεζοδρόμησης Αγίας Σοφίας, επέκταση ντεκ παλιάς παραλίας από το λιμάνι μέχρι τον Λευκό Πύργο. Είναι απολύτως εφικτό να αλλάξει πρόσωπο η πόλη, ένα ολοκληρωμένο δίκτυο μετρό και η υπογειοποίηση χώρων στάθμευσης βελτιώνουν την κατάσταση, σε μελλοντικό χρόνο μπορούμε να εξετάσουμε την πεζοδρόμηση του ιστορικού κέντρου. Βλέπουμε την ανάπτυξη της πόλης μέσα από τρεις άξονες. Συνδυασμένες μεταφορές (λιμάνι, οδικές και σιδηροδρομικές συνδέσεις με αυτό, κέντρο logistics), προσέλκυση καινοτόμων επιχειρήσεων και αύξηση της τουριστικής κίνησης. Η Θεσσαλονίκη είναι μία από τις πιο όμορφες πόλεις, έχουμε μείνει πίσω, ενώ οι αφίξεις αυξάνονται (10%), οι δαπάνες των τουριστών μειώνονται (15%). Χρειαζόμαστε ένα νέο master plan για τον τουρισμό, το έχει ήδη κάνει ο ΣΕΤΕ, θα το παρουσιάσουμε στα τέλη Σεπτεμβρίου. Θα επισκεφθώ την Κωνσταντινούπολη προσεχώς (θα συναντήσω τον δήμαρχο Ιμάμογλου), θέλουμε να οργανώσουμε ένα δίκτυο που θα αφορά καινοτομία και τουρισμό, κάθε χρόνο έρχονται 100.000 Τούρκοι επισκέπτες στην Ελλάδα, χρειάζεται να ξαναδούμε το τουριστικό αφήγημα», ανέφερε.

«Η κυβέρνηση στήριξε την Θεσσαλονίκη»

«Η Θεσσαλονίκη θα είναι μία διαφορετική πόλη μέχρι το τέλος της θητείας μας, δεν πιστεύω πως ο δήμαρχος πρέπει να έχει κομματική ετικέτα, είπα στον πρωθυπουργό πως θα κάνω το καλύτερο για την Θεσσαλονίκη, δεν θα κάνω κομματική πολιτική, του ζήτησα να βοηθήσει την πόλη και το έκανε, είχα στήριξη για την καθαριότητα και τα έργα ανάπλασης. Η πόλη αξίζει το καλύτερο», επεσήμανε, «αποκαλύπτοντας» πως δεν θα ψηφίσει στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ.

Φωτογραφίες: Δημήτρης Μιχαλάκης

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα 88η ΔΕΘ