Θέματα της πολιτικής επικαιρότητας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, της καθημερινότητας των πολιτών, της επιστήμης και της τεχνολογίας συζητήθηκαν στη πέμπτη μέρα στο στούντιο του ΟΤ στην 88η ΔΕΘ.

Οι δημοσιογράφοι του ΟΤ, Χρήστος Κολώνας, Ελένη Στεργίου, Αλεξάνδρα Φωτάκη και Αθανασία Ακρίβου υποδέχθηκαν του καλεσμένους με τους οποίους είχαν ενδιαφέρουσες και γόνιμες συζητήσεις.

Στο στούντιο του ΟΤ βρέθηκαν σήμερα ο Δημήτρης Κούβελας, βουλευτής ΝΔ Α’ Θεσσαλονίκης, ο Μιχάλης Κατρίνης, βουλευτής και υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο Κύρος Υάκινθος, αντιπρύτανης Έρευνας & Καινοτομίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), ο Δημήτρης Σαμψωνίδης, καθηγητής Φυσικής στο ΑΠΘ και ερευνητής του CERN, ο Στέλιος Αγγελούδης, δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ο Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, δήμαρχος Πυλαίας Χορτιάτη, ο Παντελής Τζωρτζάκης, CEO του ΕΛΚΑΚ.

Κούβελας: Πρέπει να τρέξουμε ταχύτερα τις μεταρρυθμίσεις

«Είναι αλήθεια ότι αρρυθμίες συνεχίζουν να υπάρχουν. Πρέπει να βρούμε καλύτερο βηματισμό». Αυτό είπε ο Δημήτρης Κούβελας, βουλευτής ΝΔ Α’ Θεσσαλονίκης, μιλώντας στο στούντιο του ΟΤ στην 88η ΔΕΘ, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση εισπράττει πολύ καθαρά τα μηνύματα της κοινωνίας.

Ο ίδιος παραδέχθηκε χωρίς περιστροφές ότι έχει γίνει «κοιλιά» σε επιμέρους τομείς και πολιτικές και ότι η κυβέρνηση χρειάζεται να επιταχύνει.

Με αφορμή τις εξελίξεις σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, είπε μεταξύ άλλων: «Είναι κοινός τόπος πόσο σημαντική είναι η πολιτική σταθερότητα και η κυβερνητική σταθερότητα, όταν ζητούσαμε από τους πολίτες ισχυρή εντολή για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε το μεταρρυθμιστικό έργο».

Το μετρό

Όσον αφορά το μετρό, σημείωσε πως «στις 30 Νοεμβρίου θα έχουμε τη χαρά να χρησιμοποιήσουμε το μετρό έχοντας πετύχει διπλό στόχο: και το πιο σύγχρονο μετρό στην Ευρώπη με έναν από τους ωραιότερους σταθμούς στον κόσμο, τον σταθμό Βενιζέλου, και ταυτόχρονα να αναδείξουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά».

Ο Fly Over

Για τον Fly Over αναγνώρισε τις δυσκολίες που προκαλεί η κατασκευή του έργου στην καθημερινότητα των πολιτών και πρόσθεσε ότι είναι ανάγκη να αξιοποιηθεί κάθε τρόπος ώστε να διευκολυνεθί η κυκλοφορία.

Δείτε ολόκληρη τη συζήτηση

Κατρίνης: Βλέπω κλίμα επιστροφής στο ΠΑΣΟΚ

Το περίγραμμα των θέσεών του για την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ περιέγραψη ο βουλευτής και υποψήφιος πρόεδρος του Κινήματος Μιχάλης Κατρίνης, μιλώντας στο στούντιο του ΟΤ, στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ. «Βλέπω ότι υπάρχει κλίμα επιστροφή προς το ΠΑΣΟΚ» τόνισε και πρόσθεσε ότι «το ΠΑΣΟΚ θα είναι η επόμενη κυβέρνηση της χώρας».

«Στις εσωκομματικές εκλογές θα έλθουν άνθρωποι που είχαν απομακρυνθεί από το ΠΑΣΟΚ» υπογράμμισε ο κ. Κατρίνης, προσθέτοντας πως «Όσοι θέλουν να ηγεθούν του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να έχουν ξεκάθαρη θέση για το μέλλον».

Ακρίβεια

Αναφορικά με το πρόβλημα της ακρίβειας, ο υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ προχώρησε και στην εξής πρόταση: Να βάλουν τα σούπερ μάρκετ σε κάθε προϊόν μια ταμπέλα με τριπλή τιμή. Σε αυτή θα εμπεριέχεται η τιμή αγοράς από τον παραγωγό, η τιμή πώλησης με τον ΦΠΑ και η τιμή πώλησης χωρίς τον ΦΠΑ, προκειμένου να γνωρίζουν οι πολίτες το τι ισχύει με τις τιμές

Φορολόγηση υπερκερδών

Επίσης άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση της ΝΔ σε σχέση με την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, καθότι έχουν τεθεί εκτός οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις επί το πλείστον, ενώ σε άλλο σημείο σημείωσε ότι πρέπει να υπάρχει σεβασμός στην αγορά

Ακόμη, υποστήριξε ότι θα πρέπει να υπάρξει φορολόγηση των υπερκερδών και στις τράπεζες, οι οποίες έχουν υπερκέρδη λόγω των αυξημένων επιτοκίων, των προμηθειών και των χρεώσεων.

Δείτε αναλυτικά τη συνέντευξη

Υάκινθος: Μπορεί να αναστραφεί το brain drain

Για τη δυνατότητα αναστροφής της τάσης brain drain και την ανάγκη αλλαγής φιλοσοφίας στην τριτοβάθμια -και όχι μόνο-εκπαίδευση, έκανε λόγο ο Κύρος Υάκινθος, αντιπρύτανης Έρευνας & Καινοτομίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), μιλώντας στο στούντιο του ΟΤ, στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

«Μπορεί κάποιοι απόφοιτοί μας να θέλουν ένα χαμηλού κόστους προϊόν, υπάρχουν και άλλοι που επιθυμούν να φύγουν στο εξωτερικό, κάτι που δεν μπορούμε φυσικά να εμποδίσουμε», επισήμανε ο κ. Υάκινθος. Βλέπουμε ωστόσο πως μειώνεται η ροή αυτή, γεγονός που τονώνει την πεποίθησή μας ότι υπάρχει η δυνατότητα να αναστραφεί η τάση αυτή».

Επενδύσεις και ρίσκο

Την ανάγκη για ρίσκο τόνισε ο κ. Υάκινθος λέγοντας πως «είμαστε λίγο συντηρητικοί στη προσέγγιση κάποιων πραγμάτων. Μπορεί να υπήρχαν στο παρελθόν πολύ έντονες ενστάσεις του επιχειρηματικού κόσμου για να περάσει το αποτέλεσμα της έρευνας στη βιομηχανία και στην αγορά, ωστόσο τα τελευταία 5 χρόνια η πολιτεία πιέζει να γίνουν κινήσεις προς αυτή την  πλευρά», δήλωσε ο κ. Υάκινθος.

Υποδομές

«Έχουμε πολύ καλούς απόφοιτους και καλά προγράμματα σπουδών, κάτι που φαίνεται και στα μεταπτυχιακά που κάνουν οι φοιτητές μας όπου δεν βρίσκονυ σημαντικές δυσκολίες. Ομοίως έχουμε πολύ καλούς καθηγητές παρά το γεγονός ότι είμαστε λίγοι. Δεν υπάρχει θέμα στις γνώσεις, αλλά στις υποδομές», σημείωσε ο κ. Υάκινθος.

Αναφερόμενος στην ανάγκη για υποδομές που ακολουθούν τα δεδομένα που υπάρχουν στο εξωτερικό, ο κ. Υάκινθος μίλησε για το πόσο χρειάζεται πχ το Πολυτεχνείο να έχει μεγάλα εργαστήρια για να μπορούν να υπάρχουν και τα αντίστοιχα μεγάλα μηχανήματα, όπως και να εισαχθούν μαθήματα που κεντρίζουν το ενδιαφέρον των φοιτητών.

Αναλυτικά εδώ τη συζήτηση

Σαμψωνίδης: Συμμετοχή ΑΠΘ, ΕΚΠΑ, ΕΜΠ στην κατασκευή ανιχνευτών ακτινοβολιών του CERN

Για το πρόγραμμα CERN και την ελληνική συμμετοχή σε αυτό μίλησε στο στούντιο του OT, στην 88η ΔΕΘ, ο Δημήτρης Σαμψωνίδης, καθηγητής Φυσικής στο ΑΠΘ και ερευνητής του CERN.

Όπως είπε ο καθ. Σαμψωνίδης τα ελληνικά πανεπιστήμια είναι παρόντα στην έρευνα που διεξάγεται στο CERN, το μεγαλύτερο κέντρο έρευνας σωματιδιακής φυσικής στον κόσμο.

Η ελληνική συμμετοχή

Για την ελληνική συμμετοχή στο CERN ο καθηγητής Φυσικής του ΑΠΘ είπε ότι η Ελλάδα είναι ιδρυτικό μέλος του CERN, ενώ αποκάλυψε ότι στον καταστατικό χάρτη του 1954 βρίσκεται η υπογραφή του τότε πρύτανη του ΑΠΘ, καθ. Εμπειρίκου.

«Έκτοτε, πάντα υπήρχε ελληνική συμμετοχή», λέει ο Δημήτρης Σαμψωνίδης ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά τη συμμετοχή των ΑΠΘ, ΕΚΠΑ και Μετσόβιου Πολυτεχνείου στην κατασκευή των ανιχνευτών ακτινοβολιών του CERN.

Διαβάστε ολόκληρη τη συζήτηση εδώ

Αγγελούδης: «Εφικτό να αλλάξει πρόσωπο η Θεσσαλονίκη – Βρίσκουμε λύσεις για το Flyover»

Στις ελπιδοφόρες προοπτικές ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης και στις ενέργειες του δήμου για να προωθήσει την ανάπτυξη και την εξωστρέφεια, αναφέρθηκε ο δήμαρχος της πόλης, Στέλιος Αγγελούδης, μιλώντας στο στούντιο του ΟΤ, στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ.

Αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού

Σε σχέση με τα προβλήματα που δημιουργεί στην ακθημερινότητα των πολιτών το έργο του Flyover, ο κ. Αγγελούδης τόνισε: «Το ζήτημα του κυκλοφοριακού δεν αλλάζει αυτό το πρόβλημα από την μία μέρα στην άλλη, χρειαζόμαστε χιλιάδες στάθμευσης στο κέντρο. Το Flyover αν και απαραίτητο για την πόλη επιδεινώνει την κατάσταση, μέχρι την ολοκλήρωση του έργου, σε τρία χρόνια, προσπαθούμε να βρούμε λύσεις. Μέσα από συνέργειες και συνεχή παρακολούθηση βρίσκουμε λύσεις, δώσαμε ανάσες κυκλοφοριακές μέσα από την εκτεταμένη αστυνόμευση σε βασικούς άξονες της πόλης (Εγνατία, Τσιμισκή). Την ίδια στιγμή εξασφαλίζουμε περιφερειακά πάρκινγκ, ζητήσαμε από την πολιτεία να μας δώσει τέτοιους χώρους. Το μετρό επίσης θα μειώσει κατά 20% τον κυκλοφοριακό φόρτο της πόλης, ειδικά όταν λειτουργήσει και η επέκταση στην Καλαμαριά».

«Σε εγκατάλειψη ήταν η πόλη όταν αναλάβαμε, βελτιώσαμε αισθητά την κατάσταση»

«Επιλέξαμε να ανοίξουμε όλα τα δύσκολα μέτωπα από όταν αναλάβαμε την δημαρχία, η πόλη ήταν σε εγκατάλειψη, ο δημόσιος χώρος υποχωρούσε, η πόλη ζούσε μέσα στα απορρίμματα. Πρέπει να λύνεις τα θέματα της καθημερινότητας για να είναι η πόλη βιώσιμη», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Αναπλάσεις και οικονομική ανάπτυξη

«Είναι απολύτως εφικτό να αλλάξει πρόσωπο η πόλη, ένα ολοκληρωμένο δίκτυο μετρό και η υπογειοποίηση χώρων στάθμευσης βελτιώνουν την κατάσταση, σε μελλοντικό χρόνο μπορούμε να εξετάσουμε την πεζοδρόμηση του ιστορικού κέντρου. Βλέπουμε την ανάπτυξη της πόλης μέσα από τρεις άξονες. Συνδυασμένες μεταφορές (λιμάνι, οδικές και σιδηροδρομικές συνδέσεις με αυτό, κέντρο logistics), προσέλκυση καινοτόμων επιχειρήσεων και αύξηση της τουριστικής κίνησης», τόνισε ο κ. Αγγελούδης.

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ

Καϊτεζίδης: Οι δημότες χρειάζονται σύγχρονες υπηρεσίες, όχι ρουσφέτια

Για το «μυστικό της επιτυχίας» που τον οδήγησαν για 7η συνεχόμενη φορά στη δημαρχία του Δήμου Πυλαίας Χορτιάτη μίλησε στο στούντιο του ΟΤ στην 88η ΔΕΘ ο Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.

Τρία επίπεδα δράσης

Όπως είπε ο ίδιος, υπηρετεί «ένα μοντέλο από την πρώτη μέρα: προσπαθούμε σε 3 επίπεδα: η υπηρέτηση της καθημερινότητας, τη διεκδίκηση ευρωπαϊκών κονδυλίων και την “κοινωνικής αγκαλιά”».

Σε ό, τι αφορά τα κονδύλια που έχει ανάγκη ο δήμος για να φέρει εις πέρας το έργο του, ο κ. Καϊτεζίδης σημείωσε ότι τα ευρωπαϊκά κονδύλια είναι τα πιο σίγουρα». «Από την αυτοδιοίκηση λείπουν τα χρήματα του παλιού ΠΔΕ. Είναι πολύ λιγότερα και επισφαλή», τόνισε.

Στο επίπεδο της κοινωνικής δράσης του δήμου, υπογράμμισε ότι «πλέον η προσφορά υπηρεσιών στις πιο ευαίσθητες ομάδες των συμπολιτών μας είναι πρωταγωνιστική. Οι υπηρεσίες των δήμων είναι σημαντικές, είναι ένα ανάχωμα στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας».

Ακόμη, αναφέρθηκε στην ανέγερση παιδιατρικού νοσοκομείου από το Σταύρος Νιάρχος στο στο Φίλυρο, το οποίο έχει ήδη δρομολογηθεί. «Θα είναι από τα καλύτερα του κόσμου. Θα είναι τοπόσημο για την περιοχή μας και ανεκτίμηση προσφορά για τα παιδιά», σημείωσε.

Δείτε αναλυτικά τη συζήτηση

Τζωρτζάκης: «Όποιος έχει την τεχνολογία θα κερδίσει και τον πόλεμο»

Στις δύο πρώτες δράσεις του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ), που έχουν ως στόχος να κινητοποιήσουν τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας  αναφέρθηκε ο Παντελής Τζωρτζάκης, CEO του ΕΛΚΑΚ, μιλώντας στο στούντιο του ΟΤ, στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ.

Ο κ. Τζωρτζάκης εξήγησε ότι αρχικά θα δοθεί ένα μικρό βραβείο 20.000-30.000 ευρώ: «Θέλουμε να ακούσουμε την αγορά» υπογράμμισε, τονίζοντας ότι το ΕΛΚΑΚ αναζητεί πρωτότυπες και καινοτόμες ιδέες και  προτάσεις, βασισμένες στις νέες τεχνολογίες.

Σχέση win win

Είπε επίσης, ότι πρόκειται για μία σχέση win-win επισημαίνοντας ότι τα οφέλη  από μία τέτοια συνεργασία αναμένεται να είναι πολλαπλά, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς πως η χώρα μας δαπανά ετησίως περί το 3,5% του ΑΕΠ της σε εξοπλισμούς, ενώ η αμυντική της βιομηχανία είναι μόλις 0,7% του ΑΕΠ.

«Δεν φοβόμαστε την αποτυχία. Από τα δέκα έργα που θα βάλουμε μπροστά τα οκτώ θα αποτύχουν, αλλά τα δύο θα έχουν μεγάλη επιτυχία» τόνισε.

Οι συνθήκες έχουν ωριμάσει

Ερωτηθείς για την κατάσταση στην Ευρώπη, υπογράμμισε ότι  υπάρχει έντονος προβληματισμός και πως γίνονται προσπάθειες για την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας. Είπε μάλιστα ότι οι συνθήκες έχουν ωριμάσει και στη χώρα μας.

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ

Φωτογραφίες: Δημήτρης Μιχαλάκης

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα 88η ΔΕΘ