Στις δύο πρώτες δράσεις του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ), που έχουν ως στόχος να κινητοποιήσουν τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας  αναφέρθηκε ο Παντελής Τζωρτζάκης, CEO του ΕΛΚΑΚ, μιλώντας στο στούντιο του ΟΤ, στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ.

Σε πρώτη φάση οι ενδιαφερόμενοι, μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο θεματικές ενότητες που αφορούν πρώτον στην παρουσίαση συστήματος, με σκοπό την σε πραγματικό χρόνο αναγνώριση διαφόρων τύπων οχημάτων ενδιαφέροντος (θαλάσσια, χερσαία και εναέρια), ανεξαρτήτως γωνίας θέασης και δεύτερον στην παρουσίαση πλατφόρμας διαχείρισης μη επανδρωμένων συστημάτων, είτε μεμονωμένων, είτε οργανωμένων σε σμήνος.

Ο κ. Τζωρτζάκης εξήγησε ότι αρχικά θα δοθεί ένα μικρό βραβείο 20.000-30.000 ευρώ: «Θέλουμε να ακούσουμε την αγορά» υπογράμμισε, τονίζοντας ότι το ΕΛΚΑΚ αναζητεί πρωτότυπες και καινοτόμες ιδέες και  προτάσεις, βασισμένες στις νέες τεχνολογίες. Διευκρίνισε επίσης ότι αν ωριμάσει ένα έργο, το Κέντρο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να μπει μετοχικά στην προσπάθεια.

Σχέση win win

Είπε επίσης, ότι πρόκειται για μία σχέση win-win επισημαίνοντας ότι τα οφέλη  από μία τέτοια συνεργασία αναμένεται να είναι πολλαπλά, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς πως η χώρα μας δαπανά ετησίως περί το 3,5% του ΑΕΠ της σε εξοπλισμούς, ενώ η αμυντική της βιομηχανία είναι μόλις 0,7% του ΑΕΠ.

«Τα χρήματα δεν μένουν στην Ελλάδα για πολλούς λόγους. Ψωνίζουμε από το ράφι και τα λεφτά φεύγουν στο εξωτερικό» είπε, εξηγώντας ότι το ΕΛΚΑΚ έρχεται να παρέμβει στον τρόπο με τον οποίο γίνονται τα πράγματα.

«Δεν φοβόμαστε την αποτυχία. Από τα δέκα έργα που θα βάλουμε μπροστά τα οκτώ θα αποτύχουν, αλλά τα δύο θα έχουν μεγάλη επιτυχία» τόνισε.

Ο κ. Τζωρτζάκης αναφέρθηκε επίσης και στο project Κένταυρος που έχει γίνει σε συνεργασία με την ΕΑΒ, το οποίο έχει ήδη μπει στην φρεγάτα μας και περιμένουμε τις πρώτες επιχειρησιακές αξιολογήσεις.

Οι συνθήκες έχουν ωριμάσει

Ερωτηθείς για την κατάσταση στην Ευρώπη, υπογράμμισε ότι  υπάρχει έντονος προβληματισμός και πως γίνονται προσπάθειες για την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας. Είπε μάλιστα ότι οι συνθήκες έχουν ωριμάσει και στη χώρα μας.

«Οι δύο πόλεμοι ξαναγράφουν όλα τα δόγματα. Όλα όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, τα πάντα έχουνε ανατραπεί» ανέφερε, προσθέτοντας: «Ο πόλεμος πλέον είναι  τεχνολογία είναι τεχνολογία. Όποιος έχει την τεχνολογία και μπορεί να την χειριστεί θα κερδίσει και τον πόλεμο».

Φωτογραφίες: Δημήτρης Μιχαλάκης

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα 88η ΔΕΘ