Με το βλέμμα στο μέλλον, η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, που φέτος συμπληρώνει 88 χρόνια λειτουργίας, εστιάζει στα νέα τεχνολογικά μέσα, την καινοτομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Οι τομείς αυτοί αναδεικνύονται τα τελευταία χρόνια ως βασικοί μοχλοί ανάπτυξης των παγκόσμιων οικονομιών, καθιστώντας την προσαρμογή στα νέα δεδομένα αναγκαία.

Σε αυτό το πλαίσιο κινείται και η Ελλάδα. Οι πυλώνες της αναπτυξιακής στρατηγικής που ακολουθεί η κυβέρνηση περιλαμβάνουν την ψηφιακή και πράσινη οικονομία, την κοινωνική ισότητα και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα και ευημερία. Μέσα από δομικές μεταρρυθμίσεις και στοχευμένες δράσεις, η χώρα καταφέρνει να προσαρμόζεται στις σύγχρονες απαιτήσεις, αποτελώντας μία από τις 10 ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ευρώπης και έναν από τους 20 πιο ελκυστικούς επενδυτικούς προορισμούς παγκοσμίως.

Τα τελευταία χρόνια, η εξέλιξη των εξαγωγών έχει σημειώσει εντυπωσιακή πρόοδο, με το ποσοστό τους στο ΑΕΠ να έχει διπλασιαστεί και τις αγορές-στόχους να έχουν επεκταθεί σημαντικά προσθέτοντας 23 νέους προορισμούς τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Σε αγορές όπως η Νορβηγία, το Μαρόκο και η Ουκρανία, η αύξηση των εξαγωγών ήταν πάνω από 100%, γεγονός που καταδεικνύει τη δυναμική προσαρμοστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων στις διεθνείς εξελίξεις.

Σύμφωνα με τα έως τώρα διαθέσιμα στοιχεία, το Export Helpdesk αυξάνει τις ευκαιρίες, βοηθώντας τις επιχειρήσεις να κατανοήσουν καλύτερα τις διεθνείς αγορές

Η Enterprise Greece, υπό την ηγεσία του Δρ. Μαρίνου Γιαννόπουλου, διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην εθνική προσπάθεια για την ενίσχυση της εξωστρέφειας. Ως η κεντρική πύλη εισόδου για στρατηγικές επενδύσεις και πολλαπλασιαστής ευκαιριών για τις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις, η Enterprise Greece, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εξωτερικών και σε συνεργασία με τα Γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων, εφαρμόζει ένα στρατηγικό επιχειρησιακό σχέδιο με συγκεκριμένους στόχους ανά γεωγραφική περιοχή, λαμβάνοντας υπόψη τις διεθνείς εξελίξεις αλλά και τις προτεραιότητες της χώρας. Μέσω αυτής της στρατηγικής, προσελκύονται επενδύσεις και προωθούνται οι ελληνικές εξαγωγές, σεβόμενοι το πολιτιστικό κεφάλαιο και το φυσικό περιβάλλον.

Το 2023, η Enterprise Greece διοργάνωσε το εθνικό περίπτερο σε 33 διεθνείς εκθέσεις και 10 επιχειρηματικές αποστολές σε αγορές-κλειδιά, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία, επιτυγχάνοντας χιλιάδες επιχειρηματικές επαφές. Αυτές οι πρωτοβουλίες, που συνοδεύτηκαν από στοχευμένες δράσεις δικτύωσης και προβολής, όχι μόνο ενίσχυσαν την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων, αλλά και ανέδειξαν την Ελλάδα ως κορυφαίο επενδυτικό προορισμό.

Export Helpdesk: Ένα Καινοτόμο Εργαλείο για Έλληνες Εξαγωγείς

Σε αυτό το περιβάλλον, η Enterprise Greece παρουσιάζει μια νέα, πρωτοποριακή υπηρεσία: το Export Helpdesk. Η υπηρεσία αυτή δημιουργήθηκε για να παρέχει πολύτιμες πληροφορίες και συμβουλές σε Έλληνες εξαγωγείς, συμβάλλοντας έτσι στην αποτελεσματική διείσδυση σε μια όλο και πιο απαιτητική παγκόσμια αγορά.

Σύμφωνα με τα έως τώρα διαθέσιμα στοιχεία, το Export Helpdesk αυξάνει τις ευκαιρίες, βοηθώντας τις επιχειρήσεις να κατανοήσουν καλύτερα τις διεθνείς αγορές και να βελτιώσουν τις εξαγωγικές τους επιδόσεις. Πρόκειται για μια online πλατφόρμα, εύχρηστη και προσιτή, που προσφέρει καθημερινή ενημέρωση, εξατομικευμένες συμβουλές και πρόσβαση σε παγκόσμιες βάσεις δεδομένων για αγορές, εισαγωγείς, διαγωνισμούς και άλλα εργαλεία που διευκολύνουν την είσοδο στις διεθνείς αγορές.

Η εγγραφή στην πλατφόρμα προσφέρει στους χρήστες πρόσβαση σε εξατομικευμένα δεδομένα, στατιστικές αναλύσεις και αναφορές για τις αγορές-στόχους. Μέσω του Export Helpdesk, οι ελληνικές επιχειρήσεις αποκτούν τα εφόδια που χρειάζονται για να ανταγωνιστούν σε διεθνές επίπεδο, ενώ ταυτόχρονα ενισχύουν την εξαγωγική τους δραστηριότητα με σύγχρονα εργαλεία πληροφόρησης.

Το 2023, η Enterprise Greece ανταποκρίθηκε σε πάνω από 1.000 αιτήματα επιχειρήσεων για εξαγωγική υποστήριξη, διοργάνωσε 50 συμβουλευτικές συνεδρίες και πραγματοποίησε πέντε εξειδικευμένα σεμινάρια για εξαγωγικές διαδικασίες. Οι δράσεις αυτές αποδεικνύουν τη δέσμευση της Enterprise Greece στην ενίσχυση της ελληνικής επιχειρηματικότητας και τη διάδοση της εξωστρέφειας.

Πώς το Export Helpdesk Διαμορφώνει το Μέλλον των Εξαγωγών

Η νέα αυτή πλατφόρμα, εκτός από την άμεση πληροφόρηση, προσφέρει εργαλεία για τη στοχευμένη ανάπτυξη εξαγωγών σε τομείς υψηλής ζήτησης, όπως καταδεικνύουν τα δεδομένα από το Export Potential Map Greece International Trade Centre (ITC). Οι χρήστες της υπηρεσίας έχουν πρόσβαση σε πολύτιμες πληροφορίες που καλύπτουν κάθε πτυχή των εξαγωγών: από τις διαδικασίες και τα τελωνειακά ζητήματα έως τις κανονιστικές απαιτήσεις και τις διεθνείς ευκαιρίες ανάπτυξης.
Το Export Helpdesk προσφέρει μια νέα προοπτική για τις ελληνικές επιχειρήσεις που επιθυμούν να κάνουν το επόμενο βήμα στις εξαγωγές τους, προωθώντας την καινοτομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Με τη στήριξη της Enterprise Greece, οι Έλληνες επιχειρηματίες αποκτούν τα εργαλεία για να διεκδικήσουν μια ηγετική θέση στις διεθνείς αγορές και να συμβάλουν στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας. (Για περισσότερες πληροφορίες, Export Helpdesk)

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα 88η ΔΕΘ