Σήμερα ήταν μια μάλλον… δύσκολη μέρα για δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο: το ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ επικύρωσε φόρους ύψους 13 δισ. ευρώ στην Apple ενώ επικυρώθηκε και το πρόστιμο 2,42 δισ. ευρώ στην Google για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της.

Πιο συγκεκριμένα, το Δικαστήριο της ΕΕ στο Λουξεμβούργο υποστήριξε μια απόφαση-ορόσημο του 2016, σύμφωνα με την οποία η Ιρλανδία παραβίασε τη νομοθεσία περί κρατικών ενισχύσεων, παρέχοντας αθέμιτο πλεονέκτημα στην Apple.

Σε μια άλλη νίκη για την Επίτροπο της ΕΕ για θέματα αγορών, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, το ίδιο δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η Google εκμεταλλεύτηκε παράνομα την κυριαρχία της στη μηχανή αναζήτησης για να δώσει υψηλότερη κατάταξη στις δικές της λίστες προϊόντων.

Πώς οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να σπάσουν το μονοπώλιο της Google – Τα σενάρια

Η Βεστάγκερ – η οποία απέχει μόλις λίγες εβδομάδες από την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά από δύο θητείες – κατέστησε τις Apple και Google κορυφαίους στόχους μετά την ανάληψη των καθηκόντων της το 2014.

Η απόφαση εναντίον της Apple ήταν μακράν η μεγαλύτερη στη δεκαετή εκστρατεία της για φορολογική δικαιοσύνη, η οποία έχει επίσης στοχοποιήσει εταιρείες όπως η Amazon και η αυτοκινητοβιομηχανία Fiat, μέλος της Stellantis. Η Βεστάγκερ έχει υποστηρίξει ότι τα επιλεκτικά φορολογικά οφέλη προς τις μεγάλες επιχειρήσεις αποτελούν παράνομες κρατικές ενισχύσεις που απαγορεύονται στην ΕΕ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Τιμ Κουκ, κατήγγειλε προηγουμένως ως «απόλυτη πολιτική βλακεία» την κίνηση της ΕΕ το 2016 να υποχρεώσει την εταιρεία να καταβάλει 13 δισεκατομμύρια ευρώ σε αναδρομικούς φόρους. Η Βεστάγκερ διέταξε την Ιρλανδία να πάρει πίσω το ποσό, το οποίο αντιστοιχεί περίπου στα δύο τέταρτα των πωλήσεων της Mac παγκοσμίως. Τα χρήματα βρίσκονται σε λογαριασμό μεσεγγύησης εν αναμονή της τελικής απόφασης.

«Απογοητευμένες» Apple και Google

«Είμαστε απογοητευμένοι από τη σημερινή απόφαση, καθώς προηγουμένως το γενικό δικαστήριο εξέτασε τα γεγονότα και ακύρωσε κατηγορηματικά την υπόθεση», δήλωσε εκπρόσωπος της Apple. Σημειώνεται ότι στις 4:16 π.μ. ώρα Νέας Υόρκης, η μετοχή της Apple σημείωνε πτώση 1,3% στα 218 δολάρια κατά την προσυνεδριακή διαπραγμάτευση της Τρίτης.

«Είμαστε απογοητευμένοι από την απόφαση του Δικαστηρίου. Η απόφαση σχετίζεται με μια σειρά από πολύ συγκεκριμένα γεγονότα. Ήδη από το 2017 προχωρήσαμε σε αλλαγές προκειμένου να συμμορφωθούμε με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η προσέγγισή μας λειτουργεί με επιτυχία εδώ και περισσότερα από επτά χρόνια, παράγοντας δισεκατομμύρια κλικ για πάνω από 800 υπηρεσίες σύγκρισης αγορών», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Google.

Η εστίαση της ΕΕ στην Google άνοιξε το δρόμο για τον παγκόσμιο έλεγχο, από τις ΗΠΑ έως το Ηνωμένο Βασίλειο. Η ΕΕ δεν στόχευσε απλώς την κυρίαρχη θέση της εταιρείας στην αναζήτηση. Η υπόθεσή της για τις αγορές ήταν ο πρώτος γύρος σε μια τριάδα προστίμων που οδήγησε σε ποινές συνολικού ύψους άνω των 8 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Οι Αρχές ανταγωνισμού της ΕΕ ελπίζουν ότι η συμπεριφορά της Σίλικον Βάλεϊ θα διορθωθεί οριστικά με τη σαρωτική νέα ρύθμιση που τέθηκε σε ισχύ πέρυσι – τον νόμο για τις ψηφιακές αγορές.

Μεταξύ άλλων η νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία αναγκάζει τους λεγόμενους Big Tech να μην ευνοούν τις δικές τους υπηρεσίες έναντι των ανταγωνιστών – μια υποχρέωση που εμπνεύστηκε από την σχεδόν δεκαετή διαμάχη της Ένωσης με την κυριαρχία της Google στις μηχανές αναζήτησης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Σάντσεθ: Λύση μέσω διαλόγου για το ζήτημα των δασμών μεταξυ ΕΕ και Κίνας
Διεθνή |

Λύση μέσω διαλογου για το ζήτημα των εμπορικών δασμών ΕΕ-Κινας , προτείνει ο Ισπανός πρωθυπουργός

Κατά τη συνάντησή του με τον Ισπανό πρωθυπουργό ο Kινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, δήλωσε ότι «ελπίζει πως η Ισπανία θα συνεχίσει να παρέχει εμπορικό περιβάλλον απαλλαγμένο από διακρίσεις σε βάρος κινεζικών εταιρειών»