Απώλειες για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση σημείωσε το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο σταδιακά ροκανίζει τις τελευταίες στηρίξεις που έχει πριν την επαναφορά του προς τις 1.400 μονάδων, αδυνατώντας να βρει καταλύτη ώστε να κινητοποιήσει τους αγοραστές.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,88% στις 1.413,54 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.412,57 μονάδων (-0,95%) και 1.429,91 μονάδων (0,27%). Ο τζίρος ανήλθε στα 86,1 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 20,5 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 0,9 εκατ. τεμάχια αξίας 2,2 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,89% στις 3.425,12 μονάδες, ενώ στο -0,76% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap στις 2.287,49 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,98% στις 1.220,04 μονάδες.

«Καμπανάκι» JP Morgan για τις ελληνικές μετοχές: Εξαντλούνται οι ανοδικοί καταλύτες

Πέφτουν οι άμυνες στο χρηματιστήριο Αθηνών

Αν και προσπάθησε να παραμείνει πάνω από τη στήριξη των 1.420 μονάδων, εν τέλει ο γενικός δείκτης έχασε το επίπεδο ελλείψει αγοραστικών παρεμβάσεων. Η αποχή πολλών χαρτοφυλακίων συνεχίζεται, με την ελληνική αγορά να βρίσκεται σε διαδικασία αναζήτησης κατεύθυνσης σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον.

Μετά από τέσσερις ημέρες η αγορά έδειξε ότι η πτωτική πορεία θα διαδεχτεί την εσωστρέφεια στην οποία βρέθηκε τις τελευταίες τρεις και πλέον εβδομάδες, με τις «ξένες δυνάμεις» να μην προχωρούν στις αποφασιστικές κινήσεις που χρειάζεται στην παρούσα το χρηματιστήριο Αθηνών. Η αγορά προσπαθεί να υψώσει άμυνες καθαρά με τις εσωτερικές της δυνάμεις, οι οποίες επιδίδονται σε ένα βραχυπρόθεσμο rotation θέσεων και εντολών σε τίτλους που εμφανίζουν παραδοσιακά μεγαλύτερη εμπορευσιμότητα.

Για να αλλάξει την εικόνα βέβαια επί το θετικότερο, ο Γενικός Δείκτης πρέπει να επανέλθει στο εύρος της συσσώρευσης των 1.423 – 1.450 μονάδων. Η διαφυγή από το μοτίβο αυτό θα πρέπει όμως «πληρώσει» μια κίνηση τουλάχιστον 30 μονάδων από τα όρια του εύρους κίνησης μέχρι την επόμενη αντίσταση.

Σε αυτήν την εικόνα βέβαια δεν βοηθά και η συμπεριφορά του τραπεζικού κλάδου, ο οποίος δεν μπορεί να πάρει ένα σήμα λύσης της συσσώρευσης ενόσω αναμένει τις εξελίξεις με το placement της Εθνικής. Η αναμονή αυτή έχει στοιχίσει τόσο στον κλάδο όσο και στην αγορά πολύτιμες βοήθειες προκειμένου να δείξει καθαρά την κατεύθυνσή της, καθώς μεγάλο μέρος της ρευστότητας που εξασφαλίζεται καθημερινά παραμένει «παρκαρισμένη» προς αξιοποίηση.

Και μόνο η αδυναμία του τραπεζικού κλάδου να «εξαργυρώσει» τα θετικά σχόλια που έλαβε από τους ξένους αναλυτές (Fitch, Goldman Sachs, Morgan Stanley) αυτήν την εβδομάδα, επιβεβαιώνει τη στάση αναμονής που τηρούν τα περισσότερα χαρτοφυλάκια στην Ελλάδα, αναφέρουν οι εγχώριοι αναλυτές. Και η στάση αυτή ενισχύεται από το διεθνές κλίμα, το οποίο κυριαρχείται από τις ανησυχίες για την πορεία της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, της αμερικανικής.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, Λάμδα και Ελλάκτωρ σημείωσαν απώλειες 2,52% και 2,12% αντίστοιχα, ενώ άνω του 1% ήταν η πτώση των Cenergy, Coca Cola, ΕΛΧΑ, ΟΠΑΠ, Βιοχάλκο, Alpha bank, Eurobank και Εθνική.

Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΓΕΚ Τέρνα, Motor Oil, Titan, Aegean, Autohellas, Jumbo, Metlen, Πειραιώς, Ελληνικά Πετρέλαια, ΔΕΗ, Σαράντης, ΔΑΑ και ΕΥΔΑΠ. Στον αντίποδα, μόνο ο ΟΤΕ και η Τέρνα Ενεργειακή έκλεισαν θετικά, αλλά με μικρά κέρδη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών