Σε δύο άξονες εστίασε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΧΑΕ, Γιάννος Κοντόπουλος, για τη στρατηγική του ομίλου το επόμενο διάστημα κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων α’ 6μηνου του 2024 στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών: Στη διεύρυνση της επενδυτικής βάσης της αγοράς και στην αναβάθμιση του χρηματιστηρίου στις αναπτυγμένες αγορές. Δύο στόχοι άλλωστε που είναι γνωστοί στη Λ. Αθηνών, με τον κ. Κοντόπουλο να στοιχειοθετεί τα βήματα που σχεδιάζεται να γίνουν.

Γιάννος Κοντόπουλος: Ασπίδα για τους μετόχους ο νέος κανονισμός για το Χρηματιστήριο Αθηνών

Περί αναβάθμισης ΕΧΑΕ

Το πιθανότερο σενάριο είναι να δούμε περισσότερες εξελίξεις στο μέτωπο της αναβάθμισης από τη νέα χρονιά, καθώς ακόμη η ελληνική αγορά υστερεί σε κάποια κριτήρια, διαφορετικά για τον κάθε οίκο που θα μπορούσε να προχωρήσει σε αναβάθμιση.

Ειδικότερα, ο οίκος S&P Dow Jones παρέτεινε για δεύτερο χρόνο την παραμονή του ΧΑ στη λίστα παρακολούθησης (watchlist), με τα νεότερα να αναμένονται το επόμενο καλοκαίρι, του 2025.

Στη δική του watchlist πιθανόν να θέσει το ΧΑ ο MSCI στα μέσα του επόμενου έτους, εάν βελτιωθούν οι όροι προσβασιμότητας και διαπραγμάτευσης παραγώγων, ενώ ο FTSE Russell, περιμένει να δει περισσότερες εισηγμένες να πληρούν τα κριτήρια των αναπτυγμένων αγορών (σ.σ. το ελάχιστο είναι 5 εταιρείες με κεφαλαιοποίηση άνω ενός ορισμένου ορίου και με επαρκή διασπορά).

Λιγότερη βεβαιότητα όμως υπάρχει για τους δείκτες του Stoxx, τον World και τον Europe, με τον ο COO της ΕΧΑΕ, Νίκο Πορφύρη, να αναφέρει ότι θα πρέπει να ικανοποιηθούν κάποια ποιοτικά κριτήρια.

Σε κάθε περίπτωση όμως ο κ. Κοντόπουλος ανέδειξε ότι είναι ένας στόχος που εάν επιτευχθεί θα ενισχύσει την συναλλακτική δραστηριότητα στην εγχώρια αγορά, ενώ θα βελτιώσει και την επενδυτική βάση. Απάντησε επίσης χαρακτηριστικά και στον αντίλογο που υπάρχει για την αναβάθμιση και το κατά πόσο ορατό θα μπορεί να είναι το ΧΑ ανάμεσα σε μεγάλες αγορές, λέγοντας ότι τα κεφάλαια αργά ή γρήγορα βρίσκουν αγορές που διαπραγματεύονται με discount.

Περί προσέλκυσης κεφαλαίων

Ο έτερος άξονας της διοίκησης της ΕΧΑΕ είναι η βελτίωση της επενδυτικής βάσης, δίνοντας έμφαση στην προσέλκυση νέων ηλικιακά επενδυτών. Όπως μάλιστα επισήμανε ο κ. Κοντόπουλος ενδεχομένως να αποτελέσουν το «κλειδί» για την βελτίωση συναλλακτικής δραστηριότητας.

Ανέφερε επίσης τις εκδηλώσεις προβολής σε μεγάλες πόλεις της χώρας. Μετά τη Βόρεια Ελλάδα, θα υπάρξουν εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη και τη Κρήτη.

Παράλληλα, προανήγγειλε ότι θα υπάρξουν κάποια μέτρα από την κυβέρνηση για τη βελτίωση της ελκυστικότητας των επενδύσεων, όπως φορολογικά κίνητρα για αυτούς που θα συμμετέχουν σε δημόσιες εγγραφές εταιρειών της ΕΝΑ. Υπάρχουν και σκέψεις για κατάργηση της φορολόγησης των τόκων στα εταιρικά ομόλογα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών