Την παράταση κατά ένα μήνα της διαδικασίας υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ, καθώς η καταληκτική ημερομηνία εκπνέει αύριο Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2024 και περίπου 200.000 δηλώσεις ακόμα δεν έχουν κατατεθεί, ζητούν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον ΟΠΕΚΕΠΕ, οι φορείς ΕΘΕΑΣ, ΣΥΣΕΠ, ΕΣΥΦ, ΣΠΕΛ, ΣΕΠΥ και ΠΕΦΠΒΠ.

Ειδικότερα, η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), ο Σύνδεσμος Συμβούλων Επιχειρήσεων (ΣΥΣΕΠ), ο Ελληνικός Σύνδεσμος Φυτοπροστασίας (ΕΣΥΦ), ο Σύνδεσμος Παραγώγων και Εμπόρων Λιπασμάτων (ΣΠΕΛ), ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πολλαπλασιαστικού Υλικού (ΣΕΠΥ) και η Πανελλήνια Ένωση Φορέων Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων (ΠΕΦΠΒΠ) τονίζουν ότι αν και λήγει η προθεσμία (12/9) για την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2024, τα προβλήματα παραμένουν, καθώς πάνω από 200.000 αγρότες, δεν θα μπορέσουν, να υποβάλουν ΟΣΔΕ, με πολλαπλά εισοδηματικά προβλήματα γι’ αυτούς και τους προμηθευτές τους.

ΟΠΕΚΕΠΕ: Σε επιτήρηση ο Οργανισμός με απόφαση Τσιάρα – Το σχέδιο δράσης

Επίσης, η «αίτηση» αδυνατεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των παραγωγών, ενώ υποβάλει σε περιττή γραφειοκρατία παραγωγούς και εμπλεκόμενους με αυτούς.

Πάνω από 200.000 αγρότες, δεν θα μπορέσουν, να υποβάλουν ΟΣΔΕ, με πολλαπλά εισοδηματικά προβλήματα γι’ αυτούς και τους προμηθευτές τους

Τι ζητούν

Με βάση τα παραπάνω ζητούν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον ΟΠΕΚΕΠΕ:

1. Την παράταση κατά ένα μήνα της διαδικασίας υποβολής, ώστε οι διεργασίες να ολοκληρωθούν χωρίς παραλείψεις και τα ΚΥΔ να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στον όγκο εργασίας με τον οποίο έχουν επιφορτιστεί.

2.  Να γίνουν στο διάστημα αυτό βελτιώσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και το ΥπΑΑΤ, ώστε πληθώρα στοιχείων να αντληθούν από την ΑΑΔΕ και άλλες βάσεις του Δημοσίου, που θα μειώσουν το κόστος και θα διευκολύνουν στο μέγιστο τους ελέγχους για να μην καθυστερούν αδικαιολόγητα οι πληρωμές.

3. Από το ΟΣΔΕ του 2024 να αρχίσουν άμεσα οι διαδικασίες ανοικτής πρόσβασης στα δεδομένα της ελληνικής γεωργίας, όπως επικαιροποιούνται από το ΟΣΔΕ κάθε χρόνο, για αναπτυξιακή χρήση από τους ενδιαφερόμενους και την υποβοήθηση του σωστού σχεδιασμού και των καινοτομιών μέσα από την διαφάνεια και τον υγιή ανταγωνισμό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO