«Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι ένα rebranding των παραγόμενων προϊόντων της, τα οποία είναι μοναδικά», ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κωνσταντίνος Τσιάρας, στη συζήτηση που ξεκίνησε στην αρμόδια επιτροπή επί του σχεδίου κοινοτικού νόμου «Διαδικασίες ελέγχου, διοικητικά μέτρα και κυρώσεις στον τομέα των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων με Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης, Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις και Εγγυημένων Παραδοσιακών Ιδιότυπων Προϊόντων».
«Δεν θα μπορούσαμε να βγάλουμε από αυτή τη συζήτηση, το λάδι, την ελιά, το μέλι, τις ιχθυοκαλλιέργειες, την κορινθιακή σταφίδα. Ό,τι δηλαδή ως αυτή τη στιγμή έχει καταφέρει να καταστεί μοναδικό προϊόν και στην ευρωπαϊκή αλλά και στην παγκόσμια αγορά. Και εκεί ακριβώς είναι που πρέπει να επενδύσουμε», είπε ο υπουργός και προσέθεσε, απευθυνόμενος στα κόμματα: «Θέλουμε να δούμε τον πρωτογενή τομέα μας τα επόμενα χρόνια να έχει μια πορεία, όπως αυτή που ονειρευόμαστε, πρέπει να συμφωνήσουμε ποια κατεύθυνση πρέπει να ακολουθήσουμε και να προσθέσουμε, με πόρους, με μέτρα, με διευκολύνσεις ώστε ο πρωτογενής τομέας και οι άνθρωποι του να σταθούν στα πόδια τους. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που μπορεί να παράγει μοναδικά αγροτικά προϊόντα, ποιοτικά προϊόντα, προϊόντα με Ονομασία Προέλευσης, Προϊόντα με Γεωγραφική Ένδειξη ή ακόμη και προϊόντα που δεν πουθενά σε όλον τον κόσμο να καλλιεργηθούν και να παραχθούν».
Αγροτικά προϊόντα: Στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τα ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΙΠ – Τι προβλέπεται
Δημιουργία πλαισίου προσταστίας ώστε τα προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ να έχουν αδιαμφισβήτητη θέση στην Ευρώπη και την παγκόσμια αγορά
Το νομοσχέδιο, που ενσωματώνει τον κανονισμό στην ελληνική έννομη τάξη, έχει στόχο, όπως τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, να θωρακιστούν τα ΠΟΠ (προϊόντα με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης), τα ΠΓΕ (προϊόντα με Γεωγραφική Ένδειξη) και τα ΕΠΙΠ (Εγγυημένα Παραδοσιακά Ιδιότυπα Προϊόντα) και να ενισχυθούν οι έλεγχοι, να δημιουργηθεί ένα «τέτοιο πλαίσιο προστασίας ώστε αυτά τα προϊόντα να έχουν πραγματικά αδιαμφισβήτητη και προστατευμένη θέση, στην Ευρώπη και την παγκόσμια αγορά».
Αποζημιώσεις για την πανώλη αιγοπροβάτων
Σε σχέση με την πανώλη, ο κ. Ο Τσιάρας είπε ότι «για πρώτη φορά, αντιμετωπίστηκε τόσο αποτελεσματικά μια ζωονόσος που θα μπορούσε να βάλει σε κίνδυνο όλο το ζωικό κεφάλαιο» και ο λόγος για τον οποίο «η ΕΕ συνεχάρη την ελληνική κυβέρνηση και όλους τους αρμοδίους, είναι γιατί για πρώτη φορά, ήταν μεθοδολογία για την αντιμετώπισή της, τέτοια που δεν υπήρξε ποτέ άλλοτε σε χώρα του κόσμου».
«Μπορεί να φτάσαμε στις 30.000 θανατώσεις ζώων αλλά στην πραγματικότητα έχουμε περιχαρακώσει το ζωικό μας κεφάλαιο, δίνοντας την προοπτική για τη συνέχεια», είπε ο Κ. Τσιάρας ενώ απάντησε και για το ζήτημα των αποζημιώσεων των κτηνοτρόφων. «Έχουν πάρει ένα πολύ μεγάλο μέρος της προκαταβολής. Επιχειρούμε να αποζημιωθούν και τα ζώα που είναι μεγαλύτερα των έξι ετών, που είναι εκτός του κανονισμού της ΕΛΓΑ. Κάνουμε λοιπόν μια πολύ μεγάλη προσπάθεια για να μην υπάρξει περικοπή. Κάνουμε προσπάθεια να βοηθήσουμε τον κόσμο, τους κτηνοτρόφους, να τους δώσουμε όσο το δυνατό μεγαλύτερη στήριξη», είπε ο υπουργός και προσέθεσε ότι «οι αποζημιώσεις που θα δοθούν για την πανώλη, θα είναι πραγματικά γενναίες, διότι είναι πραγματική ανάγκη να στηριχθούν οι κτηνοτρόφοι και το ζωικό κεφάλαιο της χώρας ενώ θα υπάρξουν και μέτρα για την επανάκαμψη».
Ο ΕΛΓΑ και ο ΟΠΕΚΕΠΕ
Τις επόμενες δύο εβδομάδες εξάλλου θα υπάρξει πλήρη ενημέρωση της επιτροπής και Εμπορίου για τον ΕΛΓΑ, τον εκσυγχρονισμό του οργανισμού, τα βήματα για την επίταξη των διαδικασιών του, τα μέτρα για τη διαφάνεια, για την ψηφιοποίηση, την αναμόρφωσή του, το πώς θα καλύπτει νέες ανάγκες.
Αναφορικά με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενημέρωσε τους βουλευτές ότι με την υπουργική απόφαση του Οργανισμού τίθεται υπό την εποπτεία του υπουργείου, «ακριβώς για να σχεδιαστεί το σχέδιο δράσης για την εξυγίανση του». Είναι μια δύσκολη μεν αλλά επιβεβλημένη απόφαση, είπε ο κ. Τσιάρας, για «να τελειώσουμε μια και καλή με τα προβλήματα στον ΟΠΕΚΕΠΕ που έρχονται από το παρελθόν».
«Έχουν θέσει διάφορα θέματα, και από την ΕΕ και από τη ΓΔ AGRI, για τη διόρθωση της λειτουργίας του ΟΠΕΚΕΠΕ. Είναι η στιγμή που πρέπει να αναλάβουμε την ευθύνη μας και είναι η στιγμή που το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θέτει ουσιαστικά, υπό την εποπτεία του, τη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ. Υπάρχει ένα σχέδιο δράσης προκειμένου ο Οργανισμός να εξυγιανθεί, να εκσυγχρονιστεί, να στελεχωθεί, να ψηφιοποιηθεί ώστε να μην δέχεται καμία απολύτως αμφισβήτηση η όλη του λειτουργία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιάρας και υπογράμμισε ότι «η επιδίωξη στην οποία τίθεται ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν διαταράσσει τη λειτουργία του Οργανισμού που θα συνεχίσει να αδιάλειπτα τις πληρωμές» και στόχος όλων είναι να βοηθηθεί ο παραγωγικός κόσμος της χώρας.
Για τον Daniel
Για τις καταστροφές που άφησε πίσω του ο Daniel, ο υπουργός ανέφερε έχουν δοθεί ήδη στους ΟΤΑ 237 εκατομμύρια ευρώ για έργα, για την πρώτη αρωγή σε πενήντα και πλέον χιλιάδες δικαιούχους 182,7 ευρώ ευρώ. Ο ΕΛΓΑ σε 33.500 δικαιούχους έχει δώσει 270 εκατ. και μέχρι το τέλος του μήνα που έχει ξεπεράσει το ποσό αυτό τα 310 εκατ. ευρώ, με το ad hoc πρόγραμμα που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Όλα τα προβλήματα δεν έχουν λυθεί. Προφανώς ακόμα θέματα που δεν έχουν λυθεί αλλά το ότι έχουμε στο σημείο να αντιμετωπίσουμε ένα τόσο μεγάλο μέρος, να έχουμε ήδη εκπονήσει σχέδιο μελέτης αντιπυρικών έργων και βελτιώσεων, βιομηχανίας του αρδευτικού νερού στη Θεσσαλία, δεν είναι και λίγο», είπε. ο κ. Ο Τσιάρας και προσέθεσε ότι βεβαίως και θα υλοποιηθεί ο συνολικός σχεδιασμός της ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας και ο ολιστικός σχεδιασμός για τη διαχείριση του αρδευτικού νερού, για το οποίο πρέπει «να τρέξουμε γρήγορα», και για την ενίσχυση των υδάτινων πόρων.
Καλύτεροι έλεγχοι
Στη συζήτηση που προηγήθηκε ο εισηγητής της ΝΔ Γιώργος Στύλιος είπε ότι το νομοσχέδιο ενισχύει τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ με εργαλεία για αποτελεσματικούς ελέγχους και ταχύτερη επιβολή κυρώσεων προστατεύει τα ελληνικά προϊόντα από τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Επίσης ενισχύει τη θέση των ελληνικών γεωργικών προϊόντων ΠΟΠ, ΠΓΕ και ΕΠΙΠ στις απαιτήσεις και ιδιαίτερα ανταγωνιστικές ευρωπαϊκές αγορές, εξασφαλίζοντας την ποιότητα και την αυθεντικότητα των προϊόντων.
Ο κ. Ο Στύλιος είπε ότι οι τιθέμενες διατάξεις είναι παρεμβάσεις που στηρίζουν τις ομάδες παραγωγών προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ με τη θέση ειδικού συστήματος αναγνώρισης, με την παροχή νομικής κάλυψης για την προστασία των προϊόντων τους από αθέμιτες πρακτικές.
ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Αποσπασματικό το νομοσχέδιο
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Βασίλης Κόκκαλης έκανε λόγο για κρίση στον πρωτογενή τομέα με την ευθύνη της κυβέρνησης, αναφέρθηκε σε προβλήματα στον ΟΠΕΚΕΠΕ, στον ΕΛΓΑ, στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ για την οποία η κυβέρνηση καθυστερεί να δώσει απαντήσεις στη Βουλή. Μίλησε για καθυστερήσεις στην έκδοση των απαιτούμενων για σοβαρά ζητήματα, όπως η ελληνοποίηση στη γάλα και τα ηλεκτρονικά ημερολόγια.
Ο κ. Κόκκαλης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο εντελώς αποσπασματικό και ζήτησε από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να το αποσύρει, ώστε να συμβάλει και τα κόμματα της αντιπολίτευσης με τις προτάσεις τους. «Το νομοσχέδιο είναι ελλιπέστατο και αναποτελεσματικό για τη διασφάλιση της ποιότητας και του ελέγχου των προϊόντων ΠΟΠ, γιατί δεν αποθαρρύνονται οι αρμοδιότητες κάθε αρχή ελέγχου ώστε οι έλεγχοι να καταστεί αποτελεσματικότεροι και αποτελεσματικότεροι στην αντιμετώπιση των παρανομιών», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.
ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ: Αρκετά ασαφή στοιχεία
Η ειδική αγορά του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Χριστίνα Σταρακά αναφέρθηκε στις πρόσφατες κινητοποιήσεις στη ΔΕΘ και στη Θεσσαλία, που «αποτελούν κραυγή αγωνίας του αγροτικού κόσμου που βιώνει τη μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων ετών». Η κυρία Σταρακά είπε ότι τα άλλα προβλήματα σε συνδυασμό με την κλιματική κρίση έχουν μειωμένη παραγωγή, σε συρρικνωμένα εισοδήματα και σε εγκατάλειψη των γεωργικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.
Σε σχέση με το νομοσχέδιο, η ειδική αγορά του ΠΑΣΟΚ είπε ότι έχει αρκετά ασαφή σημεία, δεν περιλαμβάνει σημαντικές βελτιώσεις και δεν διαφοροποιείται σημαντικά από το ισχύον αλλά διαμορφώνει τον ΕΛΓΟ σε πολυδαίδαλο οργανισμό που η λειτουργία του «γραφειοκρατείται» ακόμα περισσότερο.
ΚΚΕ: Εξυπηρετούνται τα μονοπώλια
Ο ειδικός αγοραστής του ΚΚΕ Κωνσταντίνος Μεταξάς είπε ότι το καθεστώς ΠΟΠ, ΠΓΕ και ΕΠΙΠ έχει θεσπιστεί στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που εντάσσεται στη διεθνοποιημένη καπιταλιστική αγορά και «μπορεί αυτά τα προϊόντα να προβάλλονται ως διέξοδοι, για την επιβίωση του αγρότη και του κτηνοτρόφου, όμως ουσιαστικά αυτή η πολιτική εξυπηρετεί τα μονοπώλια της εμπορίας και της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, που λυμαίνονται τον μόχθο των βιοπαλαιστών της υπαίθρου».
Στο κλίμα αυτό, ο ειδικός αγοραστής του ΚΚΕ κατήγγειλε ότι η πολιτική αυτή εξυπηρετεί επιχειρηματικούς ομίλους και μόνο και γι’ αυτό ο μόνος δρόμος είναι ο οργανωμένος αγώνας των αγροτών για τη σύγκρουση με αυτή την πολιτική.
Πηγή ΑΠΕ – ΜΠΕ
Latest News
Ολοκληρώθηκαν 5 διαγωνισμοί για το Ύδωρ 2.0 - Στα 691 εκατ. ο προϋπολογισμός
Τσιάρας: Ενισχύουμε την αγροτική παραγωγή, μειώνουμε το κόστος για τους καλλιεργητές - Τα έξι αρδευτικά έργα που θα υλοποιηθούν μέσω Ύδωρ 2.0
Αγροτικά κόκκινα δάνεια: Τεχνάσματα από funds λίγο πριν τη νέα ρύθμιση – Οι καταγγελίες στον ΟΤ
Τέλος Ιανουαρίου η νέα ρύθμιση για αγροτικά κόκκινα δάνεια – Καταγγελίες στον ΟΤ για πρακτικές των funds που αφήνουν οφειλέτες εκτός διακανονισμών
Ιταλία: Παραγωγή ακριβών κρασιών από παράνομα εργατικά χέρια
Κρασιά υψηλής ποιότητας που παράγονται στην περιοχή Λάνγκε της Ιταλίας παλεύουν με την εξάρτηση τους, στους εργάτες χωρίς χαρτιά
Τροποποιείται εγκύκλιος του ΟΠΕΚΕΠΕ για εξόφληση επιδοτήσεων, μετά από παρέμβαση της ΕΘΕΑΣ
Η εξόφληση επιδοτήσεων αφορά το χρονικό διάστημα 2014 - 2020 - «Δικαιώνονται οι παραγωγοί», τονίζει η ΕΘΕΑΣ
Τι προβλέπει το νέο θεσμικό πλαίσιο για επισκέψιμες υδατοκαλλιέργειες στην Ελλάδα
Το νέο πλαίσιο θεσπίζει ξεκάθαρες προδιαγραφές για τη παροχή υπηρεσιών στον τουρισμό από αυτές τις μονάδες
Κώστας Τσιάρας: «Ήρθε η ώρα να μετασχηματιστεί ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ»
Τι ειπώθηκε σε ευρεία σύσκεψη εργασίας στα γραφεία του Οργανισμού, στην οποία προέδρευσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας
Τι έδειξε έρευνα για την ΚΑΠ, τους αγρότες και τις εμπορικές συμφωνίες
Το ευρωβαρόμετρο πραγματοποίησε έρευνα με θέμα «Ευρωπαίοι, Γεωργία και ΚΑΠ» και στην οποία συμμετείχαν 26.349 πολίτες της ΕΕ
Λιγότερα τα αποθέματα μήλων και αχλαδιών σε Ευρώπη και ΗΠΑ – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Οι περιφερειακές τάσεις και οι μετατοπίσεις στις ποικιλίες μήλων και αχλαδιών περιλαμβάνονται στα στοιχεία της WAPA για το Δεκέμβριο 2024
Επί ποδός οι αγρότες - Οργανώνονται και «οργώνουν» πόλεις και χωριά
Ιδιαίτερα αγωνιστικό είναι το κλίμα σε διάφορες περιοχές της χώρας, με τους αγρότες να προετοιμάζουν τις κινητοποιήσεις τους - Τι ζητούν
Ολοκλήρωση πράξεων για ομάδες και οργανώσεις παραγωγών – Οι δικαιούχοι
Ποιες είναι οι υποχρεώσεις των δικαιούχων του μέτρου του ΠΑΑ για τη σύσταση ομάδων και οργανώσεων παραγωγών