Το δικό του αποτύπωμα στις αγορές εντός και εκτός συνόρων έχει αφήσει ο κρόκος Κοζάνης, γνωστός και ως σαφράν, ένα κατεξοχήν προϊόν με κατεύθυνση στις εξαγωγές και ένα από τα πιο πολύτιμα, με μοναδικά χαρακτηριστικά προϊόντα στον κόσμο.
Ο ελληνικός κρόκος Κοζάνης, προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) χαρακτηρίζεται – όχι άδικα – ως το «χρυσάφι» της ελληνικής γης και ανήκει – χωρίς υπερβολή – στην καλύτερη ποιότητα σαφράν στον κόσμο.
Κρόκος Κοζάνης: Το «χρυσάφι» της ελληνικής γης που προτιμούσε και η Κλεοπάτρα
Μοναδική κροκοκαλλιεργούμενη περιοχή της χώρας μας είναι η περιοχή της Κοζάνης, σε μερικά χωριά της οποίας γίνεται εδώ και πολλά χρόνια συστηματικά η καλλιέργεια του φυτού. Η καλλιέργεια του κρόκου ξεκινά από τα βάθη του 17ου αιώνα.
Σήμερα, το αποκλειστικό δικαίωμα συλλογής, συσκευασίας και διακίνησης του προϊόντος, έχει ο Αναγκαστικός Συνεταιρισμός Κροκοπαραγωγών Κοζάνης, ο οποίος ιδρύθηκε το 1971 και απαρτίζεται από 1.000 μέλη, τα οποία έχουν αναλάβει να καλλιεργούν το φυτό αυτό.
Μια μέτρια παραγωγή στους 2 τόνους αναμένουν οι παραγωγοί Κρόκου Κοζάνης
Εν αναμονή της νέας παραγωγής κρόκου Κοζάνης
Προς τα τέλη Οκτωβρίου αρχές Νοεμβρίου ξεκινά η συγκομιδή του κρόκου Κοζάνης, με τους παραγωγούς να ευελπιστούν ότι φέτος οι θερμοκρασίες θα κυμαίνονται σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα (10ο με 20ο C), έτσι ώστε η ανθοφορία να εξελιχθεί κανονικά.
Ήδη, η παραγωγή λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, μετρά δύο χρόνια με απώλειες, με τις ποσότητες να φτάνουν στα 1.350 κιλά το 2022 και 1.100 κιλά το 2023. «Αναμένουμε και ελπίζουμε φέτος σε μια μέτρια παραγωγή των 2 τόνων, έτσι ώστε να είναι ικανοποιημένοι και οι παραγωγοί μας αλλά και ο Συνεταιρισμός να μπορέσει να ανταπεξέλθει εμπορικά», επισήμανε στον ΟΤ ο πρόεδρος του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης Βασίλης Μητσόπουλος.
Μεγάλη η ζήτηση για τον κρόκο Κοζάνης
Ο κρόκος Κοζάνης, είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στις αγορές του εξωτερικού, με το προϊόν να είναι τοποθετημένο στα ράφια μεγάλων αλυσίδων λιανικής.
«Εμπορικά υπάρχει μεγάλη ζήτηση, την οποία όμως δεν είμαστε σε θέση να καλύψουμε αφού οι δύο τελευταίες χρονιές η παραγωγή ήταν μειωμένη», επισημαίνει ο κ. Μητσόπουλος, σημειώνοντας ότι πρωταρχικός στόχος του Συνεταιρισμού είναι «η κάλυψη των αγορών εντός και εκτός συνόρων, αλλά και η τοποθέτηση του επώνυμου κρόκου Κοζάνης ως τυποποιημένο προϊόν σε αλυσίδες λιανικής».
Μεγαλύτερες αγορές για τον κρόκο Κοζάνης είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελβετία. «Πρόκειται για δύο νέες και καλές αγορές, όπου η συνεργασία μας ξεκίνησε πέρσι και στις οποίες κατευθύνεται μόνο τυποποιημένο προϊόν. Παλαιότερα πουλούσαμε χύμα προϊόν για να γίνει η συσκευασία στις χώρες των παραληπτών. Πλέον η τυποποίηση γίνεται στις δικές μας εγκαταστάσεις, καθώς η επένδυση μας μέσω του προγράμματος έξυπνη μεταποίηση, του νέου μηχανολογικού εξοπλισμού, μας επιτρέπει να ικανοποιούμε όλα τα αυστηρά πρότυπα, που απαιτούν τέτοιες συνεργασίες», τονίζει στον ΟΤ ο κ. Μητσόπουλος.
Συνολικά εξαγωγές γίνονται σε 24 χώρες, ανάμεσά τους η Αυστραλία, η Ιαπωνία, το Βιετνάμ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και χώρες της Ευρώπης.
Τα σχέδια
Αν και ο κρόκος Κοζάνης είναι ένα προϊόν που ο Έλληνας «δεν το έχει στην κουλτούρα του και δεν ξέρει να το χρησιμοποιεί», όπως χαρακτηριστικά λέει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, για το λόγο αυτό «προσπαθούμε και με άλλους τρόπους να αναπτύξουμε προϊόντα με κρόκο Κοζάνης και να είναι πιο εύκολα στην χρήση, όπως ροφήματα με κρόκο Κοζάνης, που υπάρχουν στην αγορά από το 2009. Αντίστοιχα, αυτή την περίοδο, έχουμε λανσάρει το τοπικό μέλι της περιοχής συνδυασμένο με κρόκο Κοζάνης, το οποίο το φθινόπωρο θα είναι διαθέσιμο σε όλα τα καταστήματα».
Στην ελληνική αγορά κατευθύνονται περίπου 400 κιλά «σαφράν», η κατανάλωση του οποίου, όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, είναι συνδεδεμένη με τον τουρισμό: «Αυτό το αντιληφθήκαμε την περίοδο του κορονοϊού, που υπήρχε μείωση στην κατανάλωση Κρόκου παρόλο που είναι ένα προϊόν που προάγει την υγεία».
Μοίρασμα των κερδών στους παραγωγούς κρόκου Κοζάνης
Η καλλιέργεια του Κρόκου εξασφαλίζει ένα καλό εισόδημα για τους παραγωγούς, με την τιμή να κυμαίνεται από 1.800 ευρώ/κιλό έως 2.000 ευρώ/κιλό, ανάλογα αν είναι βιολογικά πιστοποιημένο ή συμβατικό.
Η μειωμένη παραγωγή των τελευταίων δύο χρόνων αύξησε συγχρόνως και την τιμή στην κατανάλωση.
«Η αλήθεια είναι πώς η τιμή του προϊόντος είναι πιο ακριβή τα τελευταία χρόνια, καθώς λόγω της μειωμένης παραγωγής, έπρεπε να καταφέρει ο Συνεταιρισμός να α ανταπεξέλθει στα λειτουργικά του έξοδα και να ικανοποιήσει και τις απαιτήσεις των παραγωγών», τονίζει ο κ. Μητσόπουλος, εξηγώντας ότι «εμείς ως εταιρεία δεν είμαστε κερδοσκοπικός οργανισμός. Όλα τα κέρδη μας τα διανέμουμε και πάλι στους παραγωγούς».
Latest News
ΣΕΒΙΤΕΛ: Τάσσεται ανοικτά κατά της εμπορίας του χύμα ελαιόλαδου
Σύμφωνα με τον ΣΕΒΙΤΕΛ Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή της Ε.Ε. έχει από το Νοέμβριο 2003 θεσπίσει την πλήρη απαγόρευση της διακίνησης συσκευασιών άνω των 5 λίτρων
Τσιάρας: Τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου λύνονται μόνο με διάλογο
«Η πόρτα μου είναι πάντα ανοιχτή. Έχουμε τη γνώση και την πρόθεση να κάνουμε το καλύτερο δυνατόν», είπε από την Κρήτη ο ΥπΑΑΤ Κώστας Τσιάρας
Σε ποια προϊόντα καταβάλλονται de minimis 11,165 εκατ. ευρώ – Οι δικαιούχοι
Οι ενισχύσεις αφορούν την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2024 έως 31 Αυγούστου 2024 και έρχονται να καλύψουν μέρος των απωλειών
Παγκρήτια αγροτική διαμαρτυρία στο Ηράκλειο
Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης διαδηλώνουν την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου ενάντια στο οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται
Ανδρουλάκης: Σε συνεχή απαξίωση ο πρωτογενής τομέας
Σοβαρά προβλήματα στον πρωτογενή τομέα παραμένουν δισεπίλυτα, επισημαίνει σε Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο Νίκος Ανδρουλάκης
Σε αδιέξοδο οι πληττόμενοι κτηνοτρόφοι από τις ζωονόσους
Σειρά προτάσεων, ώστε να στηριχθεί η οικονομικοί βιωσιμότητα των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων καταθέτουν οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι ΑΜ-Θ
Ποια μέτρα στήριξης της αγροτικής παραγωγής στην Κρήτη ανακοίνωσε ο Τσιάρας
«Βρίσκομαι εδώ για να συζητήσω με τους αγρότες και να αναζητήσουμε λύσεις», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Κώστας Τσιάρας
Ανάδειξη της ταυτότητας των προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ της θεσσαλικής γης
Έκθεση με τα ΠΟΠ - ΠΓΕ προϊόντα από τη Θεσσαλία διοργανώνει η Περιφέρεια στην Αθήνα - Ποιοι συμμετέχουν
Οφέλη για την υγεία από τη μέτρια κατανάλωση αλκοόλ – Τι επιβεβαιώνει έκθεση
Η έκθεση που ανατέθηκε από το Κογκρέσο των ΗΠΑ εξέτασε τον αντίκτυπο, θετικό, αρνητικό ή ουδέτερο της μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ
Ρεκόρ στις εξαγωγές και εισαγωγές φρούτων και λαχανικών το 2024 [πίνακες]
Τι δείχνουν τα στοιχεία για τις εξαγωγές και εισαγωγές σε φρούτα και λαχανικά – Πώς θα αντιμετωπιστούν οι διαταραχές στην αγορά