Τα κεντρικά γραφεία της UniCredit, που αποτελούν το ψηλότερο κτίριο της Ιταλίας, υψώνονται πάνω από τον ορίζοντα του Μιλάνου αντικατοπτρίζοντας ισχύ και επιθυμία για ανάπτυξη. Δεδομένου ότι η τιμή της μετοχής της τράπεζας τριπλασιάστηκε μέσα σε δύο έως τον Ιούνιο του 2024, το 32όροφο κτίριο θα μπορούσε να θεωρηθεί ως αντανάκλαση των φιλοδοξιών του διευθύνοντος συμβούλου της, Αντρέα Ορσέλ.

UniCredit: Μετά την Alpha Bank ενισχύει το μερίδιό της στην Commerzbank

Με αυτή την περιγραφή το περιοδικό Euromoney έδωσε μόλις τον περασμένο Ιούλιο στον Ορσέλ τον τίτλο του «Τραπεζίτη της Χρονιάς» για το 2024.

Ο Ορσέλ, ο οποίος ήταν επικεφαλής της ελβετικής επενδυτικής τράπεζας UBS για το μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας του 2010, τώρα έχει αναλάβει την πρόκληση να γιγαντώσει ακόμη περισσότερο την UniCredit. Χάρη στις κινήσεις του και στα υψηλότερα επιτόκια δανεισμού, τα οικονομικά αποτελέσματα UniCredit έχουν βελτιωθεί σημαντικά από το 2021, όταν ανέλαβε εκεί καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου.

Με την κίνησή του να αποκτήσει ποσοστό 9% στη μεγάλη γερμανική τράπεζα Commerzbank ταράζει τα νερά προκαλώντας συζητήσεις για γύρο συμφωνιών στον χρηματοπιστωτικό κλάδο της Ευρώπης. Τέτοια διασυνοριαακά ντιλς μέχρι τώρα δεν έχουν αποδειχτεί καθόλου εύκολα αφού οι εθνικές κυβερνήσεις και οι ίδιες οι διοικήσεις των τραπεζών προστατεύουν τους εθνικούς πρωταθλητές.

Η UniCredit του Ορσέλ βρίσκεται στο προσκήνιο και στην Ελλάδα ειδικά μετά τη συμφωνία και με την Alpha Bank για την εξαγορά από την ιταλική τράπεζα της θυγατρικής της Alpha στη Ρουμανία.

Η προσέγγιση στην Commerzbank

Τώρα ο Ορσέλ φαίνεται να έχει ήδη προσεγγίσει την Commerzbank για διερεύνηση πλήρους συγχώνευσης ανέφεραν πηγές του Reuters. Η νέα συμμετοχή 9% καθιστά την UniCredit ήδη έναν από τους μεγαλύτερους μετόχους της Commerzbank. Η UniCredit κατέβαλε 700 εκατομμύρια ευρώ για το ποσοστό 4,5% της Commerzbank που αγόρασε από το Δημόσιο της Γερμανίας, ποσό υψηλότερο από προσφορές από επενδυτές και ανταγωνιστές. Το υπόλοιπο 4,5% αποκτήθηκε από την αγορά και η UniCredit ανακοίνωσε πως θα ζητήσει την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών για να αγοράσει μεγαλύτερο ποσοστό «εάν και όταν αυτό κριθεί απαραίτητο», ανέφερε η ιταλική τράπεζα αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά.

Η προσπάθεια του Ορσέλ για μεγαντιλ με την Commerzbank ξαναφέρνει στο προσκήνιο σενάρια για εξαγορές και συγχωνεύσεις στον κατακερματισμένο τραπεζικό τομέα της Ευρώπης. Ο δρόμος για μια πλήρη εξαγορά της Commerzbank από την UniCredit δεν θα είναι εύκολος αφού πιθανότατα θα αντιμετωπίσει αντιδράσεις από πολιτικούς και συνδικάτα στη Γερμανία καθώς και αντίδραση μεταξύ ορισμένων στελεχών εντός της γερμανικής τράπεζας ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Όμως ο Ορσέλ δείχνει να είναι συνηθισμένος στα δύσκολα. Πριν από την θητεία του στην UBS, ο Ορσέλ στέλεχος στη Merrill Lynch στο Λονδίνο, συμβάλλοντας σε κύμα τραπεζικών συμφωνιών συγχωνεύσεων και εξαγορών που κορυφώθηκαν με την εξαγορά της ABN Amro από την Royal Bank of Scotland το 2007.

Επίσης ως εργαζόμενος στη Merrill Lynch το 2005, ο Ορσέλ παρείχε συμβουλευτικές υπηρεσίες στην UniCredit για την εξαγορά ύψους 19,2 δισεκατομμυρίων ευρώ του Ομίλου HVB. Ήταν η μεγαλύτερη διασυνοριακή εξαγοράς τραπεζών στην Ευρώπη εκείνη την εποχή.

Το ντιλ με την Alpha Bank

Στην Ελλάδα η UniCredit ανακοίνωσε πριν από ένα χρόνο περίπου στρατηγική συνεργασία με την Alpha Bank. Εκτός από την εξαγορά του 90% των μετοχών της Alpha Romania έναντι 256 εκατ. ευρώ σε μετρητά, η συνεργασία είναι ευρύτερη. Περιλαμβάνει την απόκτηση του 9% των μετοχών της Alpha Bank από την UniCredit, ποσοστό το οποίο κατείχε μέχρι πρότινος το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Επίσης αφορά ντιλ μεταξύ των ομίλων Alpha και Unicredit για την εξαγορά του 51% του μετοχικού κεφαλαίου της ασφαλιστικής AlphaLife από τον ιταλικό όμιλο. Επίσης περιλαμβάνει την πώληση των αμοιβαίων κεφαλαίων UniCredit onemarkets  μέσω του δικτύου της Alpha Bank.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή