Ο πιο καυτός τομέας του κλάδου των hedge funds υπέστη εκροές για πρώτη φορά εδώ και επτά χρόνια, σε μια ένδειξη ότι οι επενδυτές που κάποτε έτρεχαν για να αποκτήσουν πρόσβαση στα λεγόμενα multi-manager αμοιβαία κεφάλαια μπορεί τελικά να χάνουν το ενδιαφέρον τους.

Με πρωτοπόρες εταιρείες όπως η Citadel του Κεν Γκρίφιν και η Millennium του Ίζι Ινγκλάντερ, τα multi-manager αμοιβαία κεφάλαια στεγάζουν δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες, ομάδες συναλλαγών, οι οποίες εφαρμόζουν μια ποικιλία στρατηγικών συναλλαγών σε μετοχές, εμπορεύματα, συνάλλαγμα, πιστώσεις και άλλες αγορές, σημειώνουν οι Financial Times.

Περιουσίες που… ζαλίζουν: Στα 9,5 τρισ. θα εκτοξευθεί η περιουσία των υπερπλουσίων [έρευνα]

Τα κεφάλαια αυτά έχουν αντλήσει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια από μεγάλους επενδυτές τα τελευταία χρόνια χάρη στους αυστηρούς ελέγχους κινδύνου και τις συνεχείς αποδόσεις, ακόμη και σε πτωτικές αγορές μετοχών όπως το 2022.

Τι αλλάζει στα multi-manager funds

Αλλά μια έκθεση της Goldman Sachs που είδαν οι Financial Times δείχνει ότι οι εταιρείες αυτές αντιμετώπισαν καθαρές εκροές πελατών άνω των 30 δισ. δολαρίων τους 12 μήνες έως τα τέλη Ιουνίου, στις πρώτες εκροές από το 2016. Πρόκειται για μια «σημαντική αναστροφή των πραγμάτων», αναφέρει η Goldman στην έκθεση.

Τα στοιχεία καταρτίστηκαν από το τμήμα prime brokerage της Goldman Sachs, το οποίο δανείζει χρήματα σε μεγάλους επενδυτές, όπως τα hedge funds, βασίστηκαν σε δείγμα 53 επιχειρήσεων με περιουσιακά στοιχεία ύψους 366 δισ. δολαρίων. Περίπου το ένα τρίτο του ποσού των 30 δισ. δολαρίων οφείλεται στα hedge funds που επέλεξαν να επιστρέψουν κεφάλαια στους επενδυτές.

Ο μεγαλύτερος παράγοντας της φθίνουσας ζήτησης των επενδυτών είναι ότι, μετά από χρόνια αύξησης των επενδύσεών τους στον χώρο, ορισμένοι χρηματοδότες, όπως τα συνταξιοδοτικά ταμεία, αποφάσισαν ότι έχουν πλέον επενδύσει αρκετά, δήλωσε η Goldman.

Αλλά οι ασθενέστερες αποδόσεις πέρυσι έχουν επίσης κάμψει τον ενθουσιασμό των επενδυτών, με ένα χάσμα να δημιουργείται μεταξύ των μεγαλύτερων, πιο καθιερωμένων παικτών, όπως η Citadel και η Millennium, και των μικρότερων εταιρειών. Τα στοιχεία της τράπεζας έδειξαν ότι κατά το περασμένο έτος υπήρχε διαφορά 13% στην απόδοση μεταξύ ορισμένων από τους διαχειριστές με τις καλύτερες και τις χειρότερες επιδόσεις.

Ορισμένοι από τους κορυφαίους διαχειριστές του χώρου, όπως η Millennium και η Citadel, ήταν ως επί το πλείστον κλειστοί σε νέους επενδυτές τα τελευταία χρόνια, αν και η Millennium φέτος βρισκόταν σε συζητήσεις για την άντληση δυνητικά δισεκατομμυρίων δολαρίων που μπορεί να αντληθεί όταν η εταιρεία το επιθυμεί, σύμφωνα με άτομο που έχει γνώση του θέματος, σημειώνουν οι FT. Η τράπεζα απέδωσε επίσης το μειωμένο ενδιαφέρον στην αύξηση των χρεώσεων στον κλάδο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή