Το πάρκο ψυχαγωγίας Europa-Park, που βρίσκεται στο Ρουστ στη Γερμανία, κοντά στα σύνορα με τη Γαλλία, επέστρεψε στο θρόνο του. Κέρδισε το Golden Ticket Awards για το έτος 2023, ένα βραβείο που απονέμει κάθε χρόνο η εφημερίδα «Amusement Today» στο καλύτερο πάρκο ψυχαγωγίας στον κόσμο, όχι από άποψη επισκεψιμότητας αλλά ποιότητας. Διότι το Europa-Park ήταν δεύτερο σε επισκεψιμότητα πέρυσι μετά την πολυδιαφημισμένη Disneyland του Παρισιού.

Τα θεματικά πάρκα και τα πάρκα ψυχαγωγίας αποτελούν μια σημαντική πηγή προσέλκυσης επισκεπτών από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα και συμβάλλουν σημαντικά στην ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας πολλών χωρών. Γι’ αυτό και τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν με εκθετικό ρυθμό στις χώρες της Μέσης Ανατολής που θέλουν να απεξαρτηθούν από το πετρέλαιο και να αναπτύξουν τον τουρισμό τους.

Disney: Το πρώτο World of Frozen ανοίγει στη Disneyland του Χονγκ Κονγκ

Μιλάμε βέβαια για εγκαταστάσεις ψυχαγωγίας που λειτουργούν με αυστηρά πρωτόκολλα ασφαλείας και ο εξοπλισμός τους υπόκειται σε τακτικούς ποιοτικούς ελέγχους.

Το συγκεκριμένο πάρκο στη Γερμανία βραβεύεται με την κορυφαία διάκριση παγκοσμίως για ένατη φορά. Συγκεκριμένα κυριάρχησε από τα έτη 2014 έως το 2022, χρονιά κατά την οποία στην πρώτη θέση βρέθηκε το Dollywood που εδρεύει στο Τενεσί των Ηνωμένων Πολιτειών και ανήκει εν μέρει στη διάσημη αμερικανίδα τραγουδίστρια της κάντρι, Ντόλι Πάρτον.

Τριπλή βράβευση

Για το 2023 το Europa-Park στη Γερμανία απέσπασε πάλι το πρώτο βραβείο, ενώ το Dollywood πήρε τον τίτλο του «πιο όμορφου πάρκου στον κόσμο». Σημειωτέον ότι το 2020 λόγω της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων που αυτή επέβαλε, δεν απονεμήθηκαν βραβεία στα πάρκα τα οποία αναγκαστικά υπολειτούργησαν.

Το Europa-Park βραβεύτηκε επίσης για το καινούργιο «τρενάκι του Λούνα Παρκ» Voltron Nevera, που εγκαινιάστηκε τον Απρίλιο και εκτιμήθηκε ως «το καλύτερο roller coaster στον κόσμο» καθώς διαθέτει την ταχύτερη επιτάχυνση στον κόσμο, τελική ταχύτητα 90 χλμ. την ώρα, επτά αναστροφές και διανύει μια μεγάλη διαδρομή 1,4 χλμ. Κουράγιο να έχει κάποιος για να το «απολαμβάνει».

«Το βραβείο που λάβαμε για το Voltron Nevera είναι ατυτό που υπογραμμίζει ιδιαίτερα τη δημιουργική δύναμη του ομίλου και δείχνει ότι ορίζουμε νέα πρότυπα όχι μόνο στη Γερμανία και την Ευρώπη, αλλά σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Μάικλ Μακ, ένας από τους μάνατζερ του Europa-Park.

Το πάρκο στη Γερμανία έλαβε και ένα τρίτο βραβείο κατά τη διάρκεια της τελετής, το «βραβείο Turnstyle» για την επιτυχή ανοικοδόμηση σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους των θυγατρικών του εγκαταστάσεων στην Αυστρία, που καταστράφηκαν από πυρκαγιά το 2023.

Ο ρεπόρτερ Τιμπό Ντελεάζ γράφει στη «Le Figaro» ότι ο Μακ Ράιντς, ο άνθρωπος που σχεδίασε και κατασκεύασε το τρενάκι Volton Nevera στον οποίο ανήκει εξάλλου ολόκληρο το πάρκο, ετοιμάζει μια νέα θεματική ζώνη και ανάλογο τρενάκι στην Κροατία.

6 εκατ. επισκέπτες το 2023

Σε ό,τι αφορά την επισκεψιμότητα, το Europa-Park με 6 εκατομμύρια εισιτήρια που έκοψε το 2023 ήταν το δεύτερο δημοφιλέστερ πάρκο ψυχαγωγίας στην Ευρώπη έπειτα από τη γιγαντιαία Disneyland του Παρισιού. Η «Le Figaro» σημειώνει ότι το πάρκο επισκέπτονται κάθε χρόνο πάμπολλοι Γάλλοι.

Πρόκειται εξάλλου για ένα τουριστικό συγκρότημα που ολοκληρώθηκε το 2019 και περιλαμβάνει εκτός των παιχνιδιών και των άλλων εγκαταστάσεων, όπως το υδάτινο πάρκο Rulantica που πέρυσι υποδέχθηκε 1,2 εκατ. επισκέπτες, και επίσης θεματικά ξενοδοχεία για τη φιλοξενία των επισκεπτών.

Επιπλέον η οικογένεια Μακ που ελέγχει την επιχείρηση δραστηριοποιείται και στο real estate. Μέσω του ιστότοπου του Europa-Park μπορεί κανείς να δει και ακίνητα που διαχειρίζεται ο όμιλος και να συνδυάσουν έτσι οι πιθανοί αγοραστές την επίσκεψη στο πάρκο με την επίδειξη των αξιοθέατων της ευρύτερης περιοχής και με επίσκεψη σε ακίνητα που διατίθενται προς αγορά ή ενοικίαση.

Κυρίαρχοι οι Αμερικανοί

Ο ρεπόρτερ του «Figaro» σημειώνει ότι τα τρία βραβεία που έλαβε εφέτος στο πλαίσιο των Golden Ticket Awards το Europa-Park αποτελούν καινοφανές γεγονός για ευρωπαϊκό θεματικό πάρκο, δεδομένου ότι τα σκήπτρα στον επιχειρηματικό αυτό κλάδο κρατούν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Μόνο δύο ακόμα ευρωπαϊκά πάρκα έχουν βραβευθεί. Πρόκειται για το Phantasialand επίσης στη Γερμανία, που βραβεύτηκε και φέτος για τις επιμέρους δραστηριότητες στο πάρκο Chiapas (βραβεύεται ως το καλύτερο υδάτινο πάρκο παγκοσμίως τα τελευταία δέκα χρόνια που ξεκίνησε να λειτουργεί) και για το βρετανικό Alton Towers, που έλαβε το «Βραβείο της Αναγέννησης». Βραβεύτηκε συγκεκριμένα για το Nemesis Reborn, μια πλήρη ανακατασκευή του πολύ δημοφιλούς συμπλέγματος με τα κρεμαστά τρενάκια, το οποίο λειτουργεί από τη δεκαετία του 1990.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή