Η αγορά του Twitter από τον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο, Ίλον Μασκ, γενικά επικρίνεται από αντιπάλους, αλλά και επενδυτές, ως γενικά μια λάθος, αν όχι καταστροφική κίνηση. Αλλά η πτώση της αξίας του μέσου κοινωνικής δικτύωσης δεν ήταν το μόνο πρόβλημα από την συμπεριφορά του εκκεντρικού δισεκατομμυριούχου.

Μέσα σε λίγες εβδομάδες από την αγορά του Twitter, ο Μασκ έστειλε ένα διαβόητο πλέον email σε όλο το εργατικό δυναμικό ζητώντας τους να δεσμευτούν σε ένα «εξαιρετικά σκληροπυρηνικό» πρόγραμμα εργασίας ή να παραιτηθούν.

Τραμπ: Δηλώνει ότι εαν εκλεγεί θα διορίσει τον Μασκ επικεφαλής κυβερνητικής επιτροπής

«Αυτό θα σημαίνει να εργάζεσαι πολλές ώρες σε υψηλή ένταση. Μόνο οι εξαιρετικές επιδόσεις θα αποτελούν μεταβατικό βαθμό”, έγραψε ο δισεκατομμυριούχος στο email.

Το μήνυμα του Μασκ

Εκείνη την εποχή, ο Γκάρι Ρούνεϊ εργαζόταν στο Twitter για σχεδόν μια δεκαετία. Ήταν διευθυντής προμηθειών, στα κεντρικά γραφεία του Twitter στο Δουβλίνο, όταν ο Μασκ απέκτησε την πλατφόρμα τον Οκτώβριο του 2022.

Τότε εστάλη και το μήνυμα του Μασκ. Όποιος δεν έκανε κλικ στο ναι σε έναν σύνδεσμο στο email για να «γίνει μέρος του νέου Twitter» μέχρι την επόμενη μέρα θα απολυόταν εντός τριών μηνών, ανέφερε το μήνυμα.

Ο Ρούνεϊ δεν απήντησε. Αλλά αντί να φύγει σιωπηλά, έφερε την υπόθεση στην Επιτροπή Σχέσεων στο Χώρο Εργασίας της Ιρλανδίας, ισχυριζόμενος άδικη απόλυση. Κέρδισε και επιβραβεύτηκε με περίπου 600.000 δολάρια.

Τα έγγραφα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα αναλύουν την απόφαση της επιτροπής, αποκαλύπτοντας νέες λεπτομέρειες για την υπόθεση του Ρούνεϊ και τις πρακτικές ανθρώπινου δυναμικού του Twitter υπό την καθοδήγηση του Μασκ.

Ο Ρούνεϊ είδε το email αλλά δεν απάντησε. Τρεις ημέρες αργότερα, έλαβε δεύτερο email από το HR που έλεγε ότι αναγνώριζε την «απόφασή του να παραιτηθεί και να αποδεχτεί την εθελοντική προσφορά χωρισμού».

«Ποτέ δεν έχω δηλώσει στο Twitter ότι παραιτούμαι από τη θέση μου», απάντησε μια εβδομάδα αργότερα. Η εταιρεία του είπε το ότι δεν πάτησε στο ναι «εξεταζόταν σαν να έχετε κοινοποιήσει ειδοποίηση για να παραιτηθείτε από την εργασία σας».

Παραίτηση από παράλειψη

Μπορεί να μην φαίνεται συνηθισμένη πρακτική η απόλυση ενός υπαλλήλου χωρίς να μιλήσει μαζί του, αλλά δεν είναι πρωτόγνωρο, δήλωσε στο Business Insider η Ρόμπιν Χόπερ, σύμβουλος HR στη Society for Human Resource Management.

Τα εγχειρίδια εργαζομένων εξηγούν πότε η απόλυση μπορεί να θεωρηθεί οικειοθελής παραίτηση, αλλά ελάχιστοι τα διαβάζουν, είπε στο ΒΙ η Στέφανι Κάμφιλντ, διευθύντρια HR στο Engage PEO.

Ένας άλλος παράγοντας, είπε η Κάμφιλντ, είναι ότι πολλές αμερικανικές εταιρείες δεν προσφέρουν γραπτή σύμβαση εργασίας στους εργαζομένους και ότι οι θέσεις σε εταιρείες είναι κυρίως «κατά βούληση», που σημαίνει ότι ένας εργοδότης ή ο εργαζόμενος μπορεί να τερματίσει τη σχέση εργασίας για οποιονδήποτε λόγο ή χωρίς λόγο.

.Εάν κάτι αμφισβητείται, ο εργαζόμενος έχει μικρότερη νομική ισχύ. Για παράδειγμα, ένας εργοδότης μπορεί να απολύσει έναν εργαζόμενο χωρίς προειδοποίηση εάν δεν εμφανιστεί στη δουλειά, υποθέτοντας  ότι ο υπάλληλος έχει αποφασίσει να παραιτηθεί και απλώς δεν το έχει πει ακόμα.

Η επίμαχη ανακοίνωση

Η Κάμφιλντ είπε ότι ο χειρισμός της κατάστασης από το Twitter παρεμποδίστηκε από ασαφή επικοινωνία και ανεπίσημη γλώσσα.

«Δεν δόθηκαν πραγματικά σαφείς όροι στον υπάλληλο σχετικά με τις αλλαγές στους όρους της απασχόλησής του. Τους είπαν απλώς για το Twitter 2.0 — αυτό δεν είναι σαφές», είπε η ίδια.

«Αυτό που ξεχωρίζει την υπόθεση είναι ότι υπάρχει ένα ερώτημα σχετικά με το αν η δήλωση που εστάλη στον υπάλληλο θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως παραίτηση του υπαλλήλου μη τσεκάροντας το ναι», πρόσθεσε. «Δεν υπάρχει τίποτα που να αποδεικνύει ότι ο υπάλληλος παραιτήθηκε».

Ωστόσο, είπε ότι πίστευε ότι ο υπάλληλος θα μπορούσε να είχε ανταποκριθεί με κάποιο τρόπο εκείνη την ημέρα, ακόμα κι αν δεν συμφωνούσε με αυτό που τους παρουσιάστηκε.

Η Χόπερ επεσήμανε ότι μερικές φορές το HR έχει τα χέρια του δεμένα και ενεργεί κατόπιν εντολών από την ανώτερη διοίκηση.

Η υβριδική και η απομακρυσμένη εργασία έχουν δημιουργήσει επίσης μια νέα πρόκληση για τους επαγγελματίες ανθρώπινου δυναμικού, ιδιαίτερα με υπαλλήλους που βρίσκονται σε περιοχές με διαφορετικούς κανονισμούς, είπε η Χόπερ.

Τα μηνύματά στο Slack δεν είναι ιδιωτικά

Η έκθεση της Επιτροπής Εργασιακών Σχέσεων δείχνει ότι την ημέρα που ο Ρούνεϊ έλαβε το email του Μασκ, έστειλε μηνύματα σε έναν συνάδελφό του στο Slack, που υπονοούσαν ότι ήταν δυσαρεστημένος και δεν θα πατούσε το «ναι».

Το Twitter χρησιμοποίησε αυτά τα μηνύματα και άλλα ως απόδειξη ότι σκόπευε να φύγει από την εταιρεία. Η επιτροπή διαπίστωσε ότι τα μηνύματα του Slack «δεν είχαν καμία σχέση με το ερώτημα σχετικά με το τι οδήγησε στον τερματισμό της απασχόλησης του καταγγέλλοντος».

Παρόλο που ο Ρούνεϊ κέρδισε την υπόθεσή του, οι ειδικοί είπαν στο Business Insider ότι θα πρέπει να χρησιμεύσει ως υπενθύμιση σε όλους τους υπαλλήλους σχετικά με τους κινδύνους από τη χρήση εσωτερικών συστημάτων ανταλλαγής μηνυμάτων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή