Συο 2,5% μειώθηκε ο πληθωρισμός τον Αύγουστο στις ΗΠΑ σε ετήσια βάση, ενώ αυξήθηκε κατά 0,2% σε σύγκριση με τον Ιούλιο.

Ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε στο χαμηλότερο είπεδο από τις αρχές του 2021, σε μηνιαία βάση, όμως, αυξήθηκε ο μηνιαίοα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν την Τετάρτη.

Πληθωρισμός: Γιατί απομακρύνεται ο στόχος του 2%

Πρακτικά, η νέα υποχώρηση του πληθωρισμού από το 2,9% του Ιουλίου -και μάλιστα περισσότερο από το 2,6% που προέβλεπε η αγορά- ενισχύει τις προϋποθέσεις για την ευρέως αναμενόμενη μείωση του επιτοκίου κατά 0,25% από τη Federal Reserve στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα.

Ωστόσο, ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τις ασταθείς τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε κατά 0,3% για τον μήνα, ελαφρώς υψηλότερά από την εκτίμηση του 0,2%. Ο αντίστοιχος ετήσιος δείκτης ήταν 3,2%, σύμφωνος με την πρόβλεψη.

Ενώ οι αριθμοί έδειξαν ότι ο πληθωρισμός συνέχισε να μετριάζεται αργά, το κόστος στέγασης εξακολουθεί να παραμένει προβληματικό, πολλώ δεν μάλλον, που επιβαρύνει κατά το 1/3 τη διαμόρφωση του δείκτη τιμών καταναλωτή και αυξήθηκε κατά 5%.

Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν μόλις 0,1%, ενώ το κόστος ενέργειας μειώθηκε κατά 0,8%.

Οι τιμές των μεταχειρισμένων οχημάτων μειώθηκαν κατά 1%, οι υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης μειώθηκαν κατά 0,1% και οι τιμές των ενδυμάτων αυξήθηκαν κατά 0,3%.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο χρηματιστήριο κινήθηκαν χαμηλότερα μετά την ανακοίνωση του πληθωρισμού, αν και οι αποδόσεις των ομολόγων αυξήθηκαν.

Στην αγορά συμβάσεων μελλοντικής εκπλήρωσης των Fed Funds, οι trafers στοιχηματίζουν με πιθανότητα 85% ότι η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς θα εγκρίνει κατά 0,25% μείωση των επιτοκίων όταν ολοκληρωθεί η συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου στθς 18 του μηνός.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή