Σε έρευνα αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές ελαιοκράμβης από τον Καναδά,  προχώρησε το Πεκίνο σύμφωνα με ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου.

Η κίνηση αυτή έγινε σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από την κινεζική νομοθεσία, αλλά και με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

Καναδάς: Ετοιμάζει νέους δασμούς για αγαθά απο την Κίνα

Το Πεκίνο υποστηρίζει ότι υπάρχουν αποδείξεις για την εμπλοκή του Καναδά στη διαμόρφωση των τιμών εξαγωγής της ελαιοκράμβης στην Κίνα, προκαλώντας σημαντικές ζημιές στην κινεζική βιομηχανία.

Η έρευνα αντιντάμπινγκ είναι ένα νόμιμο εμπορικό μέτρο σύμφωνα με τους κανόνες του ΠΟΕ για την προστασία των εσωτερικών βιομηχανιών, σημείωσε το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου.

Αντίποινα…

Η κίνηση της Κίνας δεν είναι άσχετη με την  απόφαση που έλαβε η καναδική κυβέρνηση χθες η οποία  ανακοίνωσε χθες Τρίτη πως σχεδιάζει να προχωρήσει στην επιβολή νέων δασμών σε κρίσιμες σπάνιες γαίες, μπαταρίες, προϊόντα που σχετίζονται με την ηλιακή ενέργεια και ημιαγωγούς που εισάγονται στη χώρα από την Κίνα, κάτι που ενδέχεται να πυροδοτήσει νέα μέτρα αντιποίνων από το Πεκίνο.

Η αντιπρόεδρος της καναδικής κυβέρνησης Κρίστια Φρίλαντ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ανακοίνωσε ότι η Οτάβα άρχισε νέα δημόσια διαβούλευση, με διάρκεια 30 ημερών, αυτή τη φορά για να εκφραστεί η βιομηχανία ως προς την επιβολή επιπρόσθετων δασμών στις εισαγωγές μπαταριών, ημιαγωγών, ορυκτών και μετάλλων κρίσιμης σημασίας και φωτοβολταϊκών από την Κίνα.

Σημειώνεται ότι στα τέλη Αυγούστου, η καναδική κυβέρνηση ανακοίνωσε την επιβολή επιπρόσθετων δασμών 100% στα εισαγόμενα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα από τον Οκτώβριο, καταγγέλλοντας «αθέμιτο ανταγωνισμό», προκαλώντας την «έντονη δυσαρέσκεια» της Κίνας.

Η νέα κλιμάκωση των εντάσεων ανάμεσα στον Καναδά και την Κίνα καταγράφεται με φόντο τις μεγεθυνόμενες διενέξεις για το εμπόριο από πλευράς κρατών της Δύσης, που κατηγορούν το Πεκίνο πως έχει βαλθεί να καταστρέψει τον ανταγωνισμό σε τομείς όπως είναι η αιολική ενέργεια, τα φωτοβολταϊκά πλαίσια και οι μπαταρίες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή