Η Τουρκία ενδιαφέρεται για την πρόταση της Τρίπολης να διεξάγει έρευνες για υδρογονάνθρακες ανοικτά της Λιβύης, δήλωσε την Τετάρτη ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ. «Η Λιβύη μας πρότεινε να εργαστούμε με τα σεισμικά πλοία μας στην θάλασσα. Ειλικρινά, είμαστε θετικοί σε αυτό. Επομένως, μπορούμε να πάμε στη λιβυκή θάλασσα για να πραγματοποιήσουμε σεισμικές εργασίες», δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Το 2020, αναφέρει το Reuters, η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, έστειλε στρατιωτικό προσωπικό στη Λιβύη για να εκπαιδεύσει και να υποστηρίξει κυβέρνηση με έδρα την Τρίπολη εναντίον των δυνάμεων του ανατολικού διοικητή Χαλίφα Χαφτάρ, του Εθνικού Στρατού της Λιβύης. Αργότερα το ίδιο έτος υπέγραψε με την Τρίπολη μια συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών, γνωστή ως τουρκολυβικό μνημόνιο, την οποία αμφισβητούν Αίγυπτος και Ελλάδα.

Οι γεωπολιτικές και οικονομικές επιδιώξεις της Τουρκίας

Το 2022, η Άγκυρα και η Τρίπολη υπέγραψαν επίσης προκαταρκτική συμφωνία για έρευνα για ενέργεια, στην οποία αντιτίθενται η Αίγυπτος και η Ελλάδα. Ο Μπαϊρακτάρ είπε επίσης ότι η Τουρκία ενδιαφέρεται για κοιτάσματα φυσικού αερίου στα ανοιχτά της Αιγύπτου. Οι θέσεις των δύο χωρών, σύμφωνα με το Reuters, αρχίζουν να αναθερμαίνονται μετά από μια δεκαετία εχθρότητας.

Αναβαθμίσεις για την Τουρκία

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch αναβάθμισε για δεύτερη φορά μέσα σε έξι μήνες, το αξιόχρεο της Τουρκίας  σε ΒΒ- από Β+, εν μέσω ισχυρής ανάκαμψης των διαθέσιμων συναλλαγματικών αποθεματικών της Κεντρικής Τράπεζας. Σε σχετική έκθεση γίνεται αναφορά σε προσδοκίες για βαθμιαία αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στο 43% για το 2024 και υποχώρηση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

Εξάλλου, τον Ιούλιο ο οίκος Μοοdys, αναβάθμισε, μετά από μία 10ετία, την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας κατά δύο βαθμίδες από Β3 σε Β1, διατηρώντας τις θετικές προοπτικές για τη συνέχεια, επικαλούμενος βελτιώσεις στη δημοσιονομική και νομισματική πολιτική, προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των συναλλασσομένων προς την τουρκική λίρα, κάτι που ήδη φαίνεται, τρεχόντως, στην αύξηση των καταθέσεων σε λίρες.

Σημειώνεται ότι τον Μάιο  ο οίκος αξιολόγησης S&P Global Ratings αναβάθμισε το αξιόχρεο της Τουρκίας σε “B+” από “B”, επισημαίνοντας ότι ο συντονισμός μεταξύ νομισματικής, δημοσιονομικής και εισοδηματικής πολιτικής αναμένεται να ενισχύσει την εξισορρόπηση της ανάπτυξης.

Τέλος, το ΔΝΤ, σε πρόσφατη έκθεσή του τον Αύγουστο ανέφερε  ότι η εφαρμογή περιοριστικής δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της σημαντικής αύξησης του βασικού επιτοκίου κατά 4.150 μονάδες βάσης, αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω αποκλιμάκωση του ρυθμού πληθωρισμού στο 24% έως τον Δεκέμβριο 2024.

Αυτή η πρόβλεψη υπογραμμίζει, κατά τους αναλυτές, τις θετικές επιπτώσεις των αλλαγών στην οικονομική πολιτική, που έχει εφαρμόσει η Τουρκία από τα μέσα του 2023, οι οποίες αποδείχθηκαν κρίσιμες για τη σταθεροποίηση της οικονομίας και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της αγοράς. Διεθνείς αναλυτές συγκλίνουν στην άποψη ότι οι πρόσφατες εκθέσεις των οίκων αξιολόγησης αντανακλούν την εμπιστοσύνη τους τόσο ως προς τη διάρκεια όσο και ως προς την αποτελεσματικότητα της αυστηρής δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής, που εφαρμόζονται από τον Ιούνιο 2023, με στόχο την επίτευξη σταθερών μακροοικονομικών ισορροπιών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή