Η μετατόπιση που εντοπίζεται στη Βρετανία προς μια οικονομία που κυριαρχείται από τις υπηρεσίες, επιταχύνεται, ωθώντας το μερίδιο της μεταποίησης στην οικονομική παραγωγή σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο και διαχωρίζοντας τη χώρα από τους παγκόσμιους ομολόγους της.

Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η σύνθεση της έκτης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου αλλάζει γρήγορα, καθοδηγούμενη από τις παγκόσμιες τάσεις, αλλά και από εγχώριους παράγοντες όπως το Brexit και η ολοένα και περισσότερο ανάπτυξη του Λονδίνου.

Βρετανία: Θα χρειαστεί επενδύσεις 1 τρισ. λιρών για την ανάπτυξη

Η Βρετανία εξάγει πλέον περισσότερο υπηρεσίες – στις οποίες περιλαμβάνονται η χρηματοδότηση, η λογιστική, οι νομικές συμβουλές, οι συμβουλές διαχείρισης και η διαφήμιση – από ό,τι αγαθά, γεγονός που αποτελεί πρωτιά μεταξύ της ομάδας των επτά μεγάλων προηγμένων οικονομιών. Επιπλέον, το χάσμα διευρύνεται γρήγορα.

Εν τω μεταξύ, το μερίδιο της μεταποίησης στη βρετανική οικονομική παραγωγή υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο ρεκόρ του 9,2% κατά το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, σε σύγκριση με 9,9% πριν από την πανδημία, όπως αναφέρει το Reuters.

Αν και η ίδια η εργοστασιακή παραγωγή είναι σχεδόν ένα πέμπτο υψηλότερη από το επίπεδό της στα μέσα της δεκαετίας του 2000, η επέκταση αυτή έχει σταματήσει τα τελευταία χρόνια. και αντίθετα, ο τομέας των υπηρεσιών έχει οδηγήσει την υποτονική οικονομική ανάπτυξη στη Βρετανία τα τελευταία χρόνια. Σήμερα αντιπροσωπεύει το 81,2% της βρετανικής οικονομικής παραγωγής, από λιγότερο από το 80% πριν από την πανδημία. βρετανία

Βρετανία: Τι θα δείξει η επικαιροποίηση των στοιχείων

Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία δεν έχει επικαιροποιήσει τις εκτιμήσεις της για το μερίδιο κάθε κλάδου στην οικονομία από την εποχή της πανδημίας, αλλά έχει προγραμματιστεί επικαιροποίηση στο τέλος του μήνα.

Η επικαιροποίηση στις 30 Σεπτεμβρίου φαίνεται ότι θα επιβεβαιώσει την πτώση του μεριδίου της μεταποίησης στην οικονομία. Ο εμπορικός οργανισμός Make UK δήλωσε ότι αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει πρόβλημα εικόνας για τη βρετανική βιομηχανία, παρόλο που οι Βρετανοί κατασκευαστές θα παραμείνουν σημαντικό μέρος των παγκόσμιων εφοδιαστικών αλυσίδων, καθώς και σημαντική πηγή απασχόλησης και προορισμός για διεθνείς επενδύσεις.

«Αυτό που μας ανησυχεί, είναι περισσότερο για το πώς γίνεται αντιληπτή η μεταποίηση στο Ηνωμένο Βασίλειο, στον υπόλοιπο κόσμο», δήλωσε ο Fhaheen Khan, ανώτερος οικονομολόγος στην ένωση μεταποιητικών επιχειρήσεων Make UK.

Η μεταποίηση ως ποσοστό της οικονομίας έχει μειωθεί ταχύτερα στη Βρετανία από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 απ’ ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη μεγάλη ευρωπαϊκή οικονομία. βρετανία

Ο Khan επισήμανε στο Reuters ότι είναι ζωτικής σημασίας η νέα κυβέρνηση των Εργατικών του πρωθυπουργού Keir Starmer να εφαρμόσει μια συνεκτική και μακροπρόθεσμη βιομηχανική στρατηγική, η οποία λείπει από τη Βρετανία τις τελευταίες δεκαετίες, παρά τις διάφορες προσπάθειες, οι οποίες αποδείχθηκαν όλες βραχύβιες. Γι’ αυτό και οι κατασκευαστές θα παρακολουθούν τον προϋπολογισμό της 30ής Οκτωβρίου για να μάθουν και περισσότερα.

Η άνοδος του τομέα των υπηρεσιών συμβάλλει στην εξήγηση του επιδεινούμενου περιφερειακού χάσματος μεταξύ του Λονδίνου, που είναι η ατμομηχανή των υπηρεσιών, και των περιοχών της χώρας που είναι βαριά κατασκευαστικά, όπως τα Midlands και η βόρεια Αγγλία – χάσματα τα οποία ο Starmer έχει δεσμευτεί να αντιμετωπίσει.

Το μερίδιο του Λονδίνου στην εθνική οικονομία έχει αυξηθεί κατά πάνω από 3 ποσοστιαίες μονάδες από το 2000 στο 24%, ενώ καμία άλλη βρετανική περιφέρεια δεν αύξησε το μερίδιό της κατά την ίδια περίοδο.

Ο μετασχηματισμός του εμπορίου

Η στροφή προς τις υπηρεσίες ήταν ιδιαίτερα αισθητή στα εμπορικά στοιχεία. Η Βρετανία εξήγαγε περισσότερες υπηρεσίες από ό,τι αγαθά για έξι συνεχόμενα τρίμηνα – κάτι που δεν είχε συμβεί ποτέ στο παρελθόν στα εμπορικά στοιχεία που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1950. βρετανία

Η εξαγωγή υπηρεσιών άγγιξε το ρεκόρ των 99,3 δισεκατομμυρίων λιρών (129,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων) κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου. Εξήγαγε όμως μόνο 76,9 δισεκατομμύρια λίρες αγαθών – παρόμοια με τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 2000, αν προσαρμοστούν στον πληθωρισμό.

«Η παγκόσμια ζήτηση για υπηρεσίες οδηγεί ένα μεγάλο μέρος της, αλλά το Ηνωμένο Βασίλειο αυξάνει επίσης το μερίδιο αγοράς του», δήλωσε η Sophie Hale, επικεφαλής οικονομολόγος στη δεξαμενή σκέψης Resolution Foundation.

Οι επαγγελματικές υπηρεσίες, όπως η λογιστική, η εξωτερική ανάθεση και τα δικηγορικά γραφεία, οδήγησαν στην άνοδο, και όχι τόσο οι εξαγωγές χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, οι οποίες μειώθηκαν σε πραγματικούς όρους σε επίπεδα που είχαν παρατηρηθεί πριν από περίπου 20 χρόνια – ενδεχομένως ως συνέπεια του Brexit.

Παρόλο που η Βρετανία δεν αντιμετωπίζει δασμούς κατά την πώληση αγαθών στην ΕΕ, οι επιχειρηματικοί όμιλοι και τα στοιχεία ερευνών δείχνουν ότι οι εξαγωγείς αγαθών εξακολουθούν να βρίσκουν το εμπόριο πιο δύσκολο λόγω των καθυστερήσεων στα τελωνεία, της μεγαλύτερης συμπλήρωσης εντύπων και άλλων μη δασμολογικών εμποδίων.

«Οι περισσότερες εκτιμήσεις δείχνουν ότι αυτό κατέστειλε το εμπόριο του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη μεταποίηση», δήλωσε ο Rob Wood, επικεφαλής οικονομολόγος στη συμβουλευτική εταιρεία Pantheon Macroeconomics, αναφέροντας μάλιστα πως αναμένει ότι ο τομέας των υπηρεσιών θα καταστεί ακόμη πιο κυρίαρχος στην οικονομία της Βρετανίας.

«Οι κυβερνήσεις μπορούν να λάβουν αποφάσεις που θα αλλάξουν το βιομηχανικό μείγμα – μπορείτε να αλλάξετε την εκπαίδευση, μπορείτε να αλλάξετε τις υποδομές, μπορείτε να δημιουργήσετε κίνητρα για επενδύσεις», δήλωσε ο Wood. «Αλλά δεν υπάρχουν τέτοιες στον ορίζοντα, οπότε η μετατόπιση είναι πιθανό να συνεχιστεί».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή