Οι Αργεντίνοι δηλώνουν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια από προηγουμένως κρυμμένες αποταμιεύσεις σε μια φορολογική αμνηστία που ο φιλελεύθερος πρόεδρος Χαβιέ Μιλέι ελπίζει ότι θα δώσει ώθηση στην πολύπαθη οικονομία της χώρας και στα λιγοστά συναλλαγματικά αποθέματα που διαθέτει, όπως αναφέρουν οι Financial Times.

Οι ιδιωτικές καταθέσεις σε δολάρια στις τράπεζες της Αργεντινής επιταχύνονται ενόψει της προθεσμίας της πρώτης φάσης του προγράμματος στις 30 Σεπτεμβρίου, αν και δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί στοιχεία για τα ποσά που δηλώθηκαν ειδικά στο πλαίσιο της αμνηστίας από τότε που άρχισε στα μέσα Ιουλίου.

Σανίδα σωτηρίας η σόγια στην Αργεντινή – Ξηρασία και έντομα «εξολόθρευσαν» το καλαμπόκι

Τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας δείχνουν ότι οι Αργεντινοί πραγματοποίησαν καθαρές καταθέσεις ύψους 728 εκατ. δολαρίων τον Ιούλιο και 749 εκατ. δολαρίων τον Αύγουστο. Αυτό ήταν υψηλότερο από τον μηνιαίο καθαρό μέσο όρο των 532 εκατ. δολαρίων τους πρώτους επτά μήνες της προεδρίας του Μίλεϊ και από τον μέσο όρο των καθαρών αναλήψεων των 70 εκατ. δολαρίων τον μήνα τα δύο χρόνια πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του τον Δεκέμβριο, σημειώνουν οι FT.

Το σχέδιο του Χαβιέ Μιλέι

Το μακρύ ιστορικό οικονομικών αναταραχών της Αργεντινής, που χαρακτηρίζεται από υπερπληθωρισμό, νομισματικούς ελέγχους και κυβερνήσεις που περιορίζουν την πρόσβαση στις αποταμιεύσεις, έχει ωθήσει τους πολίτες να διατηρούν περίπου 258 δισ. δολάρια σε δολάρια εκτός του χρηματοπιστωτικού της συστήματος, σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις για τις αρχές του 2024.

Ειδικοί δήλωσαν ότι οι περισσότεροι Αργεντίνοι διατηρούν τις αποταμιεύσεις τους σε δολάρια, είτε στοιβαγμένες κάτω από στρώματα, είτε σε θυρίδες, είτε σε λογαριασμούς στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες.

Η κυβέρνηση πιστεύει ότι η αξιοποίηση αυτών των δολαρίων θα βοηθούσε στην επίλυση των δύο μεγαλύτερων προβλημάτων της: την αναζωογόνηση της πραγματικής οικονομίας που έχει πληγεί από τη μακροχρόνια κρίση και τα μέτρα λιτότητας του Χαβιέ Μιλέι, και την προσθήκη στα επικίνδυνα χαμηλά αποθέματα σκληρού νομίσματος της κεντρικής τράπεζας.

Οι αριθμοί που μοιράστηκαν με το ΔΝΤ δείχνουν ότι η κυβέρνηση αναμένει να δηλωθούν περίπου 40 δισ. δολάρια σε δολάρια, ακίνητα και άλλα περιουσιακά στοιχεία. Ελπίζουν ότι ένα σημαντικό μέρος των χρημάτων θα εισέλθει στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Αργεντινής και ότι το υπουργείο Οικονομικών θα εισπράξει 1,5 δισ. δολάρια ως φόρους.

Οι κυβερνήσεις της Αργεντινής ανακοινώνουν μία φορολογική αμνηστία κατά μέσο όρο κάθε τέσσερα χρόνια τις τελευταίες δύο δεκαετίες, καθώς η φοροδιαφυγή επιδεινώθηκε λόγω των αυστηρών νομισματικών ελέγχων και των αυξήσεων των φόρων. Η πιο επιτυχημένη από αυτές διεξήχθη από τον συντηρητικό πρόεδρο Μαουρίσιο Μάκρι το 2016, με 117 δισ. δολάρια να δηλώνονται, αναφέρουν οι FT.

Ωστόσο, οικονομικοί σύμβουλοι δήλωσαν ότι ορισμένοι Αργεντίνοι θα αποθαρρυνθούν από να συμμετάσχουν στην αμνηστία του Μιλέι από τη μνήμη του τι συνέβη μετά τον Μάκρι: όταν οι περονιστές επέστρεψαν στην εξουσία το 2019, αύξησε τον ανώτατο συντελεστή του ετήσιου φόρου περιουσίας φυσικών προσώπων της Αργεντινής από 0,25% το 2018 σε 1,75% για τα περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται στην Αργεντινή και σε 2,25% για εκείνα που βρίσκονται στο εξωτερικό, πλήττοντας τον πρόσφατα δηλωθέντα πλούτο.

Τα 1,5 δισ. δολάρια που ελπίζει να εισπράξει η κυβέρνηση από φόρους θα αυξήσουν τα καθαρά αποθέματα, ενώ τα δολάρια που κατατίθενται στις τράπεζες της Αργεντινής θα αυξήσουν τα ακαθάριστα αποθέματα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή