Την απόφαση της 30ης Ιουλίου για την κήρυξη πτώχευσης και την ένταξη της Fieratex στο πτωχευτικό νόμο 4738/2000 επικύρωσε η πλειοψηφία των μετόχων της εταιρείας κατά την ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση.

Fieratex: Υπέβαλε αίτηση πτώχευσης – Αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα ρευστότητας

Είναι η δεύτερη κλωστοϋφαντουργία, μετά την Βαρβαρέσος, που ρίχνει «λευκή πετσέτα» μέσα σε λίγους μήνες, αποτυπώνοντας την δύσκολη συγκυρία που βιώνει ο κλάδος, την ώρα που η ευρωπαϊκή ζήτηση σημειώνει καθίζηση, περιορίζοντας τις ελπίδες για ανάκαμψη, τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα.

Ας σημειωθεί ότι στη συνέλευση όπου εγκρίθηκαν οι διαδικασίες αναφορικά με την υπαγωγή της εταιρίας στις διατάξεις του Ν. 4738/2020 παραβρέθηκαν 4 μέτοχοι οι οποίοι εκπροσώπησαν 5.289.643 κοινές ονομαστικές μετοχές ή ποσοστό 51,841% του μετοχικού κεφαλαίου.

Το επόμενο βήμα για την εταιρεία Αφοί Ανεζουλάκη Βαφεία – Πλεκτήρια (Fieratex) είναι η εξέταση της αίτησης πτώχευσης που κατέθεσε η διοίκηση. Η αίτηση προσδιορίσθηκε να συζητηθεί ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Κιλκίς στις 2 Οκτωβρίου 2024.

Τo χρονικό ενός προαναγγελθέντος λουκέτου

Η βορειοελλαδίτικη κλωστοϋφαντουργία, που ιδρύθηκε από την οικογένεια Ανεζουλάκη το 1988, ταλανίζεται εδώ και μεγάλο διάστημα από προβλήματα ρευστότητας αλλά και κάμψη πωλήσεων, με περίπου 30 εργαζόμενους από τους συνολικά 100 να έχουν ήδη αποχωρήσει οικειοθελώς λαμβάνοντας το ήμισυ της αποζημίωσής τους.

Πάντως στο τέλος του 2023 και με βάση τις οικονομικές καταστάσεις ο αριθμός των εργαζομένων έφθανε τους 148, ωστόσο μέσα στη χρονιά που διανύουμε πολλοί έφυγαν πριν η διοίκηση θέσει το σύνολο του προσωπικού σε διαθεσιμότητα.

Σωρευμένες ζημίες 17,1 εκατ. ευρώ

Για το 2023 ο κύκλος εργασιών της Fieratex ανήλθε σε 18,9 εκατ. ευρώ έναντι 25,9 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση σημειώνοντας μείωση 7 εκατ. ευρώ ή ποσοστό 27%.

Το μικτό αποτέλεσμα ήταν αρνητικό 2.837 χιλ. ευρώ έναντι αρνητικού 368 χιλ. ευρώ το 2022.

Τα έξοδα διοίκησης και διάθεσης συνολικά ανήλθαν σε 2,84 εκατ. ευρώ έναντι 2,04 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση σημειώνοντας αύξηση 800 χιλ. ευρώ.

Στα αποτελέσματα της εταιρείας προ φόρων καταγράφηκαν ζημίες 6 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 2,54 εκατ. ευρώ το 2022. Ζημιογόνο ήταν και το αποτέλεσμα μετά από φόρους (-5,37 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 2,01 εκατ. ευρώ το 2022) και οι σωρευμένες ζημίες έφθασαν σε 17,1 εκατ. ευρώ.

Δραματικός περιορισμός της ρευστότητας

Όπως αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις «παρά τις προσπάθειες της Διοίκησης και του προσωπικού της εταιρίας, η περεταίρω μείωση των πωλήσεων και του βαθμού απασχόλησης του παραγωγικού εξοπλισμού της εταιρίας, σε συνδυασμό με την άρνηση των συνεργαζόμενων τραπεζών για νέες χρηματοδοτήσεις ή / και ρύθμιση των δανειακών υποχρεώσεων, είχαν σαν αποτέλεσμα τον δραματικό περιορισμό της ρευστότητας. Ο περιορισμός της ρευστότητας με την σειρά του δημιούργησε υπερημέριες στις υποχρεώσεις της εταιρίας».

Πιο αναλυτικά η εταιρεία στο τέλος Ιουνίου του τρέχοντος έτους είχε τις παρακάτω ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις:

-Προς τον ΕΦΚΑ, συνολική υποχρέωση 821.662 € από αυτά ληξιπρόθεσμη 795.641 €.

-Προς τις Τράπεζες, συνολική υποχρέωση 5.145.000 € από αυτά ληξιπρόθεσμη 1.922.000 €.

-Προς το Ελληνικό Δημόσιο, συνολική υποχρέωση 458.913 € από αυτά ληξιπρόθεσμη 234.253 €.

Για την αντιμετώπιση της κατάστασης η εταιρία έχει υποβάλει αίτηση ένταξης στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών.

Ακολούθως, και με σκοπό τη μείωση του σταθερού κόστους, στις αρχές Ιουνίου έθεσε σε διαθεσιμότητα το μεγαλύτερο μέρος του αριθμού των εργαζομένων της.

Τότε οι συνδικαλιστικές οργανώσεις είχαν αναφέρει: «Πρόκειται για επιχείρηση η οποία στο διάστημα 2015-23 οι εργαζόμενοι παρήγαγαν σημαντικό πλούτο με κύκλους εργασίας 9ετίας πάνω από 220 εκ. € και κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων που ξεπερνάνε τα 6 εκ. €. Με αυτά τα χρήματα η εργοδοσία καλύπτει τόσα χρόνια τα λειτουργικά έξοδα, αγοράζει νέα μηχανήματα, κάνει αποσβέσεις, αποπληρώνει δάνεια και άλλες υποχρεώσεις. Και ενώ οι εργαζόμενοι τόσα χρόνια διασφαλίζουν με την εργασία τους τη λειτουργία της επιχείρησης, η εργοδοσία σήμερα είναι γνωστό ότι επιλέγει να ακυρώνει πελάτες, να αρνείται παραγγελίες και να αφήνει εκτός λειτουργίας ολοκαίνουργια μηχανήματα που αγόρασε με τα κέρδη που παρήγαγαν οι εργαζόμενοι. Επιβεβαιώνεται ότι από τη μία οι εργαζόμενοι με την εργασία τους κρατάνε ανοιχτά τα εργοστάσια και από την άλλη το κυνήγι του κέρδους και η ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων της ΕΕ τις οδηγούν στην απαξίωση και το κλείσιμο».

Τα τελευταία χρόνια βέβαια αντιμετώπιζε τεράστια οικονομικά προβλήματα και είχαν δεκάδες εργαζόμενοι μείνει στο δρόμο. Στις 5 Ιουνίου οι 100 τελευταίοι εργαζόμενοι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα με συνδικαλιστικές οργανώσεις να αναφέρουν τότε: «Πρόκειται για επιχείρηση η οποία στο διάστημα 2015-23 οι εργαζόμενοι παρήγαγαν σημαντικό πλούτο με κύκλους εργασίας 9ετίας πάνω από 220 εκ. € και κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων που ξεπερνάνε τα 6 εκ. €. Με αυτά τα χρήματα η εργοδοσία καλύπτει τόσα χρόνια τα λειτουργικά έξοδα, αγοράζει νέα μηχανήματα, κάνει αποσβέσεις, αποπληρώνει δάνεια και άλλες υποχρεώσεις. Και ενώ οι εργαζόμενοι τόσα χρόνια διασφαλίζουν με την εργασία τους τη λειτουργία της επιχείρησης, η εργοδοσία σήμερα είναι γνωστό ότι επιλέγει να ακυρώνει πελάτες, να αρνείται παραγγελίες και να αφήνει εκτός λειτουργίας ολοκαίνουργια μηχανήματα που αγόρασε με τα κέρδη που παρήγαγαν οι εργαζόμενοι. Επιβεβαιώνεται ότι από τη μία οι εργαζόμενοι με την εργασία τους κρατάνε ανοιχτά τα εργοστάσια και από την άλλη το κυνήγι του κέρδους και η ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων της ΕΕ τις οδηγούν στην απαξίωση και το κλείσιμο».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις