Αργά το απόγευμα της Δευτέρας ολοκληρώθηκε η πώληση της Otesat-Maritel, της θυγατρικής που διατηρούσε ο ΟΤΕ στον τομέα των δορυφορικών ναυτιλιακών τηλεπικοινωνιακών, στην Orbyt Global. Το τίμημα της πώλησης, που αφορά το 94,09% της Otesat-Maritel, αν και δεν ανακοινώθηκε υπολογίζεται ότι κινείται πέριξ των 10 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με τον ΟΤΕ, στον τομέα των δορυφορικών ναυτιλιακών τηλεπικοινωνιακών θα έπρεπε να γίνουν σημαντικές επενδύσεις ώστε να μπορέσει η Otesat να εξακολουθήσει να συμβαδίζει με τις τεχνολογικές εξελίξεις. Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν είναι πλέον στις προτεραιότητες του Ομίλου.

Αυξημένα έσοδα και αμοιβή 450 εκατ. προς τους μετόχους από τον ΟΤΕ

Πλέον, ο ΟΤΕ προσανατολίζεται στην επιτάχυνση των επενδύσεων που έχουν ήδη δρομολογηθεί και τη συνεχή ανάπτυξη του δικτύου οπτικής ίνας (FTTH) του Ομίλου, παράλληλα με τις υπόλοιπες δραστηριότητες όπως το δίκτυο 5G και η συνδρομητική τηλεόραση.

Επένδυση ΟΤΕ στην οπτική ίνα

Όπως είχε τονίσει και ο CEO του Ομίλου ΟΤΕ κατά το conference call μετά την ανακοίνωση των τελευταίων οικονομικών αποτελεσμάτων, η μέχρι τώρα στρατηγική του Ομίλου αποδίδει καρπούς, αλλά τόνισε ότι υπάρχουν ακόμα περιθώρια ανάπτυξης ειδικά σε σύγκριση με τον υπόλοιπο ευρωπαϊκό κορμό, τόσο σε επίπεδο οπτικής ίνας όσο και συνδρομητικής τηλεόρασης. «Περισσότερες επενδύσεις ώστε να κλείσει το χάσμα με την υπόλοιπη Ευρώπη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου, Κώστας Νεμπής, έχει ξεκαθαρίσει ότι οι κεφαλαιουχικές δαπάνες του ΟΤΕ θα συνεχιστούν κανονικά από τη στιγμή που η επένδυση στην οπτική ίνα αποτελεί στρατηγικής σημασίας επιλογή για τα επόμενα τρία χρόνια. Όμιλος ΟΤΕ

Σε αυτό το… κλίμα προφανώς εντάσσεται και η δρομολογούμενη εδώ και μήνες πώληση των δραστηριοτήτων του Ομίλου στη Ρουμανία, δηλαδή της εκεί θυγατρικής Telekom Romania.

Υπενθυμίζεται ότι πέρα από το επενδυτικό πλάνο του ΟΤΕ για την επέκταση του δικτύου οπτικών ινών ο Όμιλος περιμένει πολλά τόσο από το πλάνο εκπτώσεων όγκου στις τιμές χονδρικής οπτικής ίνας, για το οποίο εκκρεμούν λεπτομέρειες ώστε να καταρτιστούν συμφωνίες όσο και από το voucher, την κρατική επιδότηση δηλαδή νέων συνδέσεων οπτικής ίνας, πρόγραμμα για το οποίο ο κ. Νεμπής έχει πει ότι παραμένει ένα σημαντικό εργαλείο που θα επιτρέψει στην εταιρεία να κινηθεί πιο επιθετικά.

Συνολικά, ο ΟΤΕ προβλέπει για την αγορά σταθερής-ίντερνετ ισχυρή ανάπτυξη και αύξηση των εσόδων το 2025 λόγω τόσο του προγράμματος επιδότησης όσο και από τη συμφωνία χονδρικής των παρόχων. Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, δήλωσε από την 88η ΔΕΘ ότι «με το Gigabit Voucher, το οποίο ξεκινάει μέσα στον Σεπτέμβριο, επεκτείνουμε την ευρυζωνικότητα σε όλη τη χώρα».

Οι κινήσεις στη συνδρομητική τηλεόραση

Στο μέτωπο της συνδρομητικής τηλεόρασης, τομέα στον οποίο επίσης επενδύει σημαντικά ο ΟΤΕ, υπάρχει ικανοποίηση στο Μέγαρο της Κηφισίας από την έναρξη εφαρμογής της συμφωνίας ανταλλαγής αθλητικού περιεχομένου με τον έτερο πάροχο της αγοράς.

Βασικός στόχος από τη συγκεκριμένη ενέργεια είναι να προσελκύσει συνολικά ο κλάδος τους 600.000-800.000 χρήστες εφαρμογών πειρατικών συνδρομών και να τους στρέψει προς τις νόμιμες πηγές streaming περιεχομένου.

Ωστόσο, όπως τονίζουν πηγές του Ομίλου ΟΤΕ, το γεγονός της ανταλλαγής αθλητικού περιεχομένου, δεν σημαίνει ότι έπαψε να υπάρχει ανταγωνισμός ανάμεσα στους παρόχους. Παρόλα αυτά δεν αποκλείεται να δούμε μία ανάλογη συμφωνία και με την Vodafone καθώς ο ΟΤΕ από την πλευρά του «δηλώνει» ανοικτός σε συζητήσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις