Σε μια κίνηση,  η οποία -σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς- θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την έναρξη της πολυαναμενόμενης ευρωπαϊκής τραπεζικής εξυγίανσης, η  Commerzbank φέρεται ότι είναι ανοιχτή σε συνομιλίες για πιθανή σύνδεση με την UniCredit. Σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες επικαλούνται οι Financial Times,  η ιταλική τράπεζα, αφού έχτισε μερίδιο 9% στη γερμανική ανταγωνίστριά της, λαμβάνει ρυθμιστικά μέτρα ώστε να αυξήσει περαιτέρω το μερίδιό της.

Η UniCredit διέθεσε έως και 1,4 δισ. ευρώ και έγινε ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της Commerzbank μετά τη γερμανική κυβέρνηση, αποκτώντας μερίδιο 4,5% από τον Οργανισμό Οικονομικών το βράδυ της Τρίτης και παρόμοιο ποσό μετοχών στην ανοιχτή αγορά.

Alpha Βank: Πώληση του 90,1% της Alpha Bank Romania S.A. στην UniCredit S.p.A.

Το υπουργείο Οικονομικών είπε ότι η κυβέρνηση πούλησε το μερίδιο 4,49% της Commerzbank στην UniCredit επειδή η προσφορά της ήταν «μακράν» η υψηλότερη. Σύμφωνα με έγγραφα που είδαν οι FT, το μερίδιο άλλαξε χέρια για 13,20 ευρώ ανά μετοχή, ένα premium κοντά στο 5% πάνω από την τιμή κλεισίματος της Τρίτης.

Το Βερολίνο, ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να διαθέσει το 16,5% της Commerzbank , το οποίο κατείχε από τη διάσωση του δανειστή κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης το 2009

«Η κυβέρνηση δεσμεύεται από την αρχή της οικονομικής αποτελεσματικότητας», δήλωσε την Τετάρτη το υπουργείο Οικονομικών.

Η Unicredit ανοίγει η πόρτα για νέες συμφωνίες

Η κίνηση του διευθύνοντος συμβούλου της UniCredit, Andrea Orcel, ενός dealmaker υψηλού προφίλ, στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα, θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα για την πολυαναμενόμενη τραπεζική ενοποίηση στην ήπειρο.

Υπενθυμίζεται ότι, την περασμένη εβδομάδα το Βερολίνο, ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να διαθέσει το 16,5% της Commerzbank , το οποίο κατείχε από τη διάσωση του δανειστή κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης το 2009.

Η UniCredit ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα υποβάλει σχετικές αιτήσεις στις ρυθμιστικές αρχές, προκειμένου να λάβει την έγκριση για πιθανή αύξηση του μεριδίου της στην Commerzbank σε περισσότερο από 9,9%«εάν και όταν χρειαστεί». Η γερμανική κυβέρνηση, της οποίας το μερίδιο έχει πλέον μειωθεί στο 12%, έχει δεσμευτεί σε περίοδο δέσμευσης 90 ημερών πριν πουλήσει άλλες μετοχές της Commerzbank.

Οι μελλοντικές αποφάσεις θα «εξαρτώνται από την επενδυτική κάλυψη των αυστηρών χρηματοοικονομικών παραμέτρων της UniCredit που έχουν κοινοποιηθεί με σαφήνεια και συνέπεια στην αγορά», ανέφερε η UniCredit.

Άτομα που γνωρίζουν τις εσωτερικές συζητήσεις της Commerzbank είπαν στους Financial Times ότι η UniCredit δεν είχε προηγουμένως επικοινωνήσει με τον γερμανικό δανειστή και ότι ενημερώθηκε για τη συναλλαγή το πρωί της Τετάρτης μέσω ρυθμιστικών δηλώσεων. Πρόσθεσαν παράλληλα, ότι η Commerzbank θα αξιολογήσει τα σχέδια της UniCredit με ανοιχτό μυαλό.

Η κίνηση της UniCredit για την Commerzbank υπογραμμίζει την αυξανόμενη όρεξη για ενοποίηση στην Ευρώπη

Σε μια σύντομη δήλωση το μεσημέρι της Τετάρτης, ο γερμανικός δανειστής είπε ότι «έλαβε γνώση της ανακοίνωσης της UniCredit σήμερα το πρωί» και η κίνηση ήταν «απόδειξη της προόδου που σημειώθηκε και της θέσης της Commerzbank».

Η τράπεζα ανέφερε επίσης ότι το διοικητικό συμβούλιο «θα συνεχίσει να ενεργεί προς το συμφέρον όλων των μετόχων και των βασικών ενδιαφερομένων, όπως οι εργαζόμενοι και οι πελάτες», αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω.

Η UniCredit ανέφερε το πρωί της Τετάρτης ότι «θα συνεργαστεί με την Commerzbank AG για να διερευνήσει ευκαιρίες δημιουργίας αξίας για όλους τους ενδιαφερόμενους και στις δύο τράπεζες».

Ράλι στη μετοχή

Μετά τη γνωστοποίηση της είδησης οι μετοχές της γερμανικής τράπεζας καταγράφουν ράλι 16%, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο με κεφαλαιοποίηση 17,3 δισ. ευρώ. Οι μετοχές της UniCredit αυξήθηκαν έως και 1,95% στο Μιλάνο, ανεβάζοντας την αξία στα 60 δισ. ευρώ.

Η κίνηση της UniCredit για την Commerzbank υπογραμμίζει την αυξανόμενη όρεξη για ενοποίηση στην Ευρώπη, η οποία στο παρελθόν είχε σταματήσει εν μέρει λόγω πολιτικών και ρυθμιστικών εμποδίων.

Μιλώντας στους FT τον περασμένο Μάιο, ο Orcel είπε ότι «οι περισσότερες φήμες» ότι η τράπεζα εξετάζει πιθανούς στόχους είναι «αληθινές», καθώς αναζητούσε συνεχώς ευκαιρίες συγχωνεύσεων και εξαγορών . Η UniCredit έχει μία από τις ισχυρότερες επιδόσεις στην ευρωζώνη φέτος, με την άνοδο στο Μιλάνο να ξεπερνά το 46%.

Η ιταλική τράπεζα κατέχει ήδη την HypoVereinsbank με έδρα το Μόναχο και θεωρείται εδώ και καιρό η πρωτοπόρος για την εξαγορά της Commerzbank, καθώς ο συνδυασμός και των δύο έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει μια γερμανική χρηματοοικονομική δύναμη.

«Εκ πρώτης όψεως, μια πλήρης εξαγορά της Commerzbank μπορεί να έχει οικονομικό και στρατηγικό νόημα για την UniCredit», έγραψαν αναλυτές της Keefe, Bruyette & Woods σε σημείωμα προς τους πελάτες.

Το ελληνικό deal της UniCredit

Οι Financial Times, στο δημοσίευμά τους θυμίζουν το ελληνικό deal της ιταλικής τράπεζας: «Η UniCredit σύναψε παρόμοια συμφωνία πέρυσι, όταν αγόρασε το 9% των μετοχών της Alpha Bank από την ελληνική κυβέρνηση. Η αγορά θεωρήθηκε από τους συμβούλους συγχωνεύσεων και εξαγορών ως ένας τρόπος για να αποκτήσει η UniCredit περισσότερες πληροφορίες για τον δανειστή, ενώ σκέφτηκε να πάρει περισσότερο έλεγχο».

Στη Γερμανία

Στο παρελθόν, Γερμανοί αξιωματούχοι είχαν εκφράσει ιδιωτικά απροθυμία να αφήσουν έναν ξένο αγοραστή να εξαγοράσει την Commerzbank εν μέσω φόβου ότι θα δημιουργούσε έναν ακόμη ισχυρότερο εγχώριο ανταγωνιστή για την Deutsche Bank.

Μια συγχώνευση της HypoVereinsbank και της Commerzbank θα δημιουργούσε έναν γερμανικό τραπεζικό τζάγκερ που θα μπορούσε να αμφισβητήσει τον μεγαλύτερο δανειστή της χώρας.

Η HypoVereinsbank επί του παρόντος έχει περιφερειακή εστίαση στη Βαυαρία στον νότο της Γερμανίας καθώς και στην περιοχή του Αμβούργου, ενώ η Commerzbank έχει αποτύπωμα σε ολόκληρη τη χώρα, επομένως η επικάλυψη και των δύο δανειστών θα ήταν περιορισμένη.

Η Deutsche αποχώρησε από τις συνομιλίες συγχώνευσης με την Commerzbank το 2019 λόγω της επικαλυπτόμενης πελατειακής βάσης μεταξύ των γερμανικών εταιρειών.

Ωστόσο, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η Deutsche πιθανότατα θα επανεξετάσει μια πιθανή συγχώνευση σε περίπτωση ξένης προσφοράς για την Commerzbank για να αποφύγει τη δημιουργία ενός μεγαλύτερου εγχώριου αντιπάλου.

Η Deutsche Bank αρκέστηκε να δηλώσει ότι δεν «σχολιάζουμε τους ανταγωνιστές μας», προσθέτοντας ότι «είναι επικεντρωμένη στη στρατηγική ανάπτυξής της».

Ερωτηθείς σχετικά με μια πιθανή εξαγορά της Commerzbank από την UniCredit την περασμένη εβδομάδα, ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Christian Sewing είπε ότι «ο ανταγωνισμός είναι καλός για τις επιχειρήσεις».

Η αγορά μετοχών της UniCredit έρχεται λίγες ώρες αφότου η Commerzbank δήλωσε ότι ο διευθύνων σύμβουλός της Manfred Knof δεν θα επιδιώξει άλλη θητεία και θα αποχωρήσει μέχρι το τέλος του επόμενου έτους. Ενώ ο Knof είπε ότι ήταν πρόθυμος να παραμείνει μέχρι τον Δεκέμβριο του 2025, η τράπεζα είπε ότι θα ξεκινήσει την αναζήτηση διαδόχου «αμέσως».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή