Δεκαέξι μέτρα για την στήριξη 200.000 οικογενειών και των ευάλωτων νοικοκυριών με τρία παιδιά, οι οποίες πλέον θεωρούνται πολύτεκνες περιλαμβάνονται στις αλλαγές που έρχονται στα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ από το 2025.

Τα μέτρα θα χρηματοδοτηθούν με ένα δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και εντάσσονται στο πακέτο των παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος.

88η ΔΕΘ – Μητσοτάκης: Τα 5+1 μέτρα για τρίτεκνους και νέους γονείς

Η πρώτη παρέμβαση αφορά τον χαρακτηρισμό ως πολύτεκνων των οικογενειών με τρία παιδιά. Πρόκειται για 200.000 οικογένειες που θα αποκτήσουν όλα τα προνόμια που κατέχουν μέχρι τώρα οι οικογένειες με τέσσερα ή και περισσότερα παιδιά.

Οι πολύτεκνοι, εκτός από το αυξημένο οικονομικό βοήθημα που εισπράττουν κάθε μήνα (σύμφωνα με εισοδηματικά κριτήρια), απολαμβάνουν προνόμια μοριοδότησης σε ότι αφορά τις Πανελλαδικές εξετάσεις και τους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, τις μετεγγραφές φοιτητών, ενώ προβλέπεται και μειωμένο τεκμήριο για τους πολύτεκνους ελεύθερους επαγγελματίες.  Τα προνόμια των πολυτέκνων αφορούν τα εξής:

Αυξημένη μοριοδότηση σε ότι αφορά τις Πανελλαδικές εξετάσεις, τις μετεγγραφές φοιτητών και τους διορισμούς στο Δημόσιο.

Μειωμένο τεκμήριο κατά 50%. Μειωμένο τιμολόγιο ρεύματος

Αυτοκίνητο με έκπτωση στο τέλος ταξινόμησης. Απαλλαγή από το φόρο πολυτελούς διαβίωσης για τα εξαθέσια ΙΧ.  Άδειες ταξί

Εκπτώσεις στα δημοτικά τέλη. Οικονομική ενίσχυση δήμων κατά τη γέννηση 3ου και 4ου παιδιού

Προστασία από απόλυση. Μειωμένα δικαστικά έξοδα. Εισιτήρια με έκπτωση σε ΜΜΜ και πλοία. Μειωμένο εισιτήριο σε ποδοσφαιρικούς αγώνες. Ελεύθερη είσοδο σε μουσεία, θέατρα, κατά περίπτωση.

Ισόβια διατήρηση της ιδιότητας του πολυτέκνου. Εισαγωγή στις στρατιωτικές σχολές με ειδική μοριοδότηση.

Επίσης, αλλαγές έρχονται και στα κοινωνικά επιδόματα που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ. Από Οκτώβριο τίθεται σε εφαρμογή η προπληρωμένη κάρτα. Οι δικαιούχοι επιδομάτων θα λαμβάνουν πλέον μετρητά έως το 50% του επιδόματος, ενώ το άλλο μισό θα πρέπει να δαπανάται μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών.

Όσοι, επιλέγουν να δαπανούν μεγαλύτερο ποσό (άνω του 50%) μέσω κάρτας θα λαμβάνουν επιπλέον κίνητρα.

Μέσα στον Δεκέμβριο θα ανακοινωθεί και η αύξηση στα επιδόματα ασθένειας, μητρότητας και λοχείας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax