Στο σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας αναφέρθηκε ο υπουργός Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, μαζί με τη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ.
Σήμερα ο υπουργός προχώρησε στην εξειδίκευση των μέτρων που εξήγγειλε στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τη λειψυδρία σε όλη την επικράτεια.
Λειψυδρία: Ποια είναι η ακριβής κατάσταση – Πόσο διαρκούν τα αποθέματα νερού
Στην αρχή της παρουσίασης, ο κ. Σκυλακάκης, όπως αναφέρει η ΕΡΤ, έκανε ειδική αναφορά στο βαθμό που εκδηλώνεται το πρόβλημα της λειψυδρίας ανά περιφέρεια της χώρας. Ο Υπουργός τόνισε πως το επίκεντρο των προβλημάτων είναι στο νότιο Αιγαίο, σε κάποιες περιοχές της Πελοποννήσου σε κάποιες περιοχές της ανατολικής Κρήτης, ενώ υπάρχει και το θέμα της Αττικής όπου η Αττική υδροδοτείται ουσιαστικά από την κεντρική Ελλάδα.
Όπως είχε τονίσει ο υπουργός στο στούντιο του ΟΤ στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ το θέμα της τιμολόγησης του νερού φεύγει από το υπουργείο: «υπογράφουμε κοινή υπουργική απόφαση, σύμφωνα με την οποία η τιμολόγηση του νερού περνά στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και Υδάτων, η οποία αποκτά και το κομμάτι των υδάτων».
Δείτε τι είχε αποκαλύψει ο υπουργός Θόδωρος Σκυλακάκης από το στούντιο του ΟΤ για τις τιμές στο νερό
Επίσης είχε αναφέρει ότι προβλήματα λειψυδρίας υπάρχουν στα νησιά του Αιγαίου και κυρίως στις Κυκλάδες, στη νότια και ανατολική Πελοπόννησο, σημειακά σε περιοχές της Κρήτης.
Η Αττική – σύμφωνα με τον ίδιο- είναι μια ειδική περίπτωση καθώς υδρεύεται από τα νερά των βουνών της κεντρικής Ελλάδας, και ως εκ τούτου θα πρέπει να γίνουν διαφορετικές προβλέψεις.
Τα μέτρα για τη λειψυδρία
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, στα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας, είναι μία νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση κοστολόγησης – τιμολόγησης των υπηρεσιών ύδατος. Παράλληλα, o Υπουργός ενέργειας αναφέρθηκε στη δημιουργία ισχυρότερων παρόχων με μείωση του αριθμού τους στο 1/4. Έτσι μεταξύ άλλων, θα γίνει επέκταση της ΕΥΔΑΠ τουλάχιστον σε λοιπή Αττική, Κορινθία, Βοιωτία και Φωκίδα.
Επίσης θα υπάρξει επέκταση της ΕΥΔΑΘ σε λοιπή Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, ενώ στην υπόλοιπη χώρα, θα υπάρξει 1 πάροχος ανά περιφερειακή ενότητα.
Επίσης, θα θεσπιστεί διακανονισμός για το 75% των χρεών των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης προς τη ΔΕΗ.
Κλιμακωτή χρέωση
Τα τιμολόγια, σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, καθορίζονται από τον πάροχο και ελέγχονται από την ΡΑΑΕΥ και δεν μπορούν, ως γενικώς κανόνας, να αυξηθούν περισσότερο από τον Εναρμονισμένο Δείκτη Καταναλωτή.
Θα δοθεί, επίσης, δυνατότητα καθορισμού διαφορετικών τιμών ανά περιοχή και θα υπάρξει κλιμακωτή χρέωση ανάλογα με τα επίπεδα κατανάλωσης με υποχρέωση η πρώτη κλίμακα κατανάλωσης να είναι οικονομικά προσιτή και να καλύπτει τις ανάγκες διαβίωσης του πληθυσμού.
Ο ίδιος σημείωσε, μεταξύ, άλλων, πως υπάρχει ανάγκη αντιμετώπισης της ύδρευσης και της άρδευσης αλλά και πλημμυρικών συμβάντων.
Σχετικά με τις επενδύσεις που προτείνουν οι πάροχοι είναι η μείωση διαρροών.
Παράλληλα, ο υπουργός, όπως αναφέρει η ΕΡΤ, αναφέρθηκε σε σειρά πηγών χρηματοδότησης, όπως το ΕΣΠΑ, τα έσοδα από δικαιώματα εκπομπών αλλά και το Πράσινο Ταμείο.
«Η ίδια η κλιματική κρίση είναι αβέβαιη και σε μία αβεβαιότητα που είχαμε για τον καιρό, προστίθεται πολύ μεγάλη αβεβαιότητα για το κλίμα. Άλλο ένα σημαντικό θέμα είναι η αδυναμία πρόσβασης των παροχών σε δανεισμό», είπε μεταξύ άλλων σχετικά με τα προβλήματα.
O κ. Σκυλακάκης αναφέρθηκε στα κριτήρια επιλογής έργων αφαλάτωσης σε άνυδρα νησιά.
Είπε σχετικά με τα νησιά πως «η αφαλάτωση είναι μία λύση, η ερώτηση είναι με ποιο κόστος μπορεί να γίνεται, εκεί αν το δέσεις με το κόστος των ανανεώσιμων πηγών που είναι πολύ χαμηλότερο από την φυσικό αέριο γενικώς αλλά και γενικότερα επιδοτήσεις μπορείς να πετύχεις για τα νησιά χαμηλού κόστους νερό σε σχέση με αυτό που πληρώνουν».
Latest News
Θα μπορούσε να γίνει η Αθήνα Βαλένθια;
Ποιες περιοχές της πρωτεύουσας κινδυνεύουν από μεγάλα πλημμυρικά φαινόμενα – Η αυθαίρετη δόμηση, τα ελλιπή αντιπλημμυρικά έργα και οι επιπτώσεις από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αθήνα
«Πράσινη» απόβαση από τις ελληνικές επιχειρήσεις ενέργειας στο Μπακού – Ισχυρά ονόματα στην COP29
ΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, AKTOR, Κοπελούζος, ΤΙΤΑΝ, Helleniq Energy, Motor Oil και άλλες ενεργειακές επιχειρήσεις στην COP29
Ανταγωνισμοί στους λιωμένους πάγους - Πώς θα αποφευχθεί το χάος στην παρθένα ήπειρο
Το μόνο που βρίσκεται μεταξύ του status quo και του χάους στην Ανταρκτική είναι μια εύθραυστη Συνθήκη του 1959
Πίστωση χρόνου για τα πρόστιμα στα EV ζητά η Γαλλία
Μεγαλύτερη ευελιξία ζητούν ευρωπαικές κυβερνήσεις και αυτοκινητοβιομηχανίες για το ζήτημα των ορίων στα ποσοστά εκπομπών των αυτοκινήτων
Εως το 2025 η Ευρώπη θα παράγει ετησίως 32 GW από ανεμογεννήτριες
Η Γερμανία ενισχύοντας τα έργα ΑΠΕ, τετραπλασίασε τις αδειοδοτήσεις για νέα χερσαία αιολικά πάρκα
«Μαρσάρει» η F1 με στόχο τις μηδενικές εκπομπές
H Formula 1, που αποτελεί το κορυφαίο πρωτάθλημα αγώνων αυτοκινήτου, στρέφει την τεχνογνωσία του στην υπερθέρμανση του πλανήτη
Το deal της AKTOR στην αποθήκευση ενέργειας – H εξαγορά από Enercoplan και οι επενδύσεις 1,5 δισ.
H AKTOR, σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, εξαγόρασε χαρτοφυλάκιο έργων αντλησιοταμίευσης της Enercoplan Energy & Investments
Η Xiaomi παρέδωσε 20.000 EV τον Οκτώβριο - Μήνες μόνο μετά το πρώτο της
Το αξιοσημείωτο είναι ότι η Xiaomi παρέδωσε το πρώτο αυτοκίνητο της πριν λίγους μήνες
Τα έσοδα της BYD ξεπέρασαν της Tesla για πρώτη φορά
Τα έσοδα της BYD αυξήθηκαν κατά 24% καθώς οι κρατικές επιδοτήσεις δίνουν ώθηση στην αυτοκινητοβιομηχανία της Κίνας
Τι θα συνέβαινε στην Αθήνα αν είχαμε το ίδιο καιρικό φαινόμενο με τη Βαλένθια
Όπως ανέφερε ο κ. Λέκκας «οι φυσικές διεργασίες, είναι φυσικές διεργασίες. Ό, τι και να κάνουμε εμείς, αυτές ακολουθούν τους δικούς τους νόμους