Αισιόδοξος για την πορεία των εξαγωγών τα επόμενα χρόνια, την ώρα που το κόστος ενέργειας πονοκεφαλιάζει το επιχειρείν, εμφανίστηκε ο Σίμος Διαμαντίδης, πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ), μιλώντας στο στούντιο του ΟΤ, στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ.

88η ΔΕΘ – OT FORUM – Μπόζης: H OTS μετασχηματίζει ψηφιακά όλο το δημόσιο

«Εξαγωγές 120 δισ. ευρώ μέχρι το 2027»

«Στόχος μας είναι όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις να μπορούν να εξάγουν (αυτή την στιγμή το 80% των εξαγωγών γίνεται από το 20% των εταιρειών), στόχος είναι μέχρι το 2028 να εξάγουν περισσότερες επιχειρήσεις, μέχρι το 2027 θέλουμε οι εξαγωγές (προϊόντων και υπηρεσιών) να φτάσουν το 60% του ΑΕΠ, περίπου 120 δισ. ευρώ. Θα βγει σε λίγο καιρό πρόγραμμα πάνω από 200 εκατ. ευρώ ούτως ώστε επιχειρήσεις που συμμετέχουν σε εκθέσεις στο εξωτερικό να παίρνουν μέρος των εξόδων τους πίσω, θα είναι μεγάλη ανάσα αυτό για τις επιχειρήσεις. Αυτή την στιγμή τα μέλη μας εξάγουν κυρίως λάδι, γιαούρτι, φέτα, ελιές, ψάρια, φαρμακευτικά προϊόντα, αλουμίνια, είναι στα κορυφαία προϊόντα που εξάγουμε και κατευθύνονται πέρα από την Ευρώπη (κυρίως Γερμανία) και σε ΗΠΑ, Καναδά, Αφρική. Μέχρι τον Μάιο η τάση των εξαγωγών ήταν πτωτική, Ιούνιο και Ιούλιο ανέκαμψαν, εκτιμώ πως το επόμενο διάστημα θα πιάσουμε τις επιδόσεις του 2023, το πρώτο εξάμηνο ήμασταν λίγο πιο πίσω», επεσήμανε.

«Συνθήκες εργασίας το πρώτιστο για τους εργαζόμενους»

«Μεγάλο ζήτημα είναι η έλλειψη εργατικού δυναμικού, πολλοί δεν έρχονται να δουλέψουν σε ωράρια πχ 4-10 ενώ δίνουν μεγάλη έμφαση στις συνθήκες εργασίας. Πρέπει να δώσουμε κίνητρα σε όσους θέλουν να δουλέψουν, ο εργαζόμενος το πρώτο που κοιτάει είναι οι συνθήκες εργασίας, μετά ο μισθός, αν ο μισθός είναι υψηλός και οι συνθήκες κακές δεν θα έρθει ο εργαζόμενος. Χρειάζεται να πείσουμε όσους ψάχνουν εργασία», ανέφερε.

«Κόστος ενέργειας το μεγαλύτερο πρόβλημα για το επιχειρείν, ινδοαραβικό ενδιαφέρον για τον Γκόνο»

«Το νούμερο ένα πρόβλημα στις επιχειρήσεις σήμερα είναι το κόστος ενέργειας, είμαστε πολύ ακριβοί, με τις μειώσεις στο μη μισθολογικό κόστος θα αγγίξουμε σε λίγα χρόνια τον μέσο όρο της ευρωζώνης, δεν είναι πάντως αυτό το κύριο πρόβλημα. Οι υποδομές είναι μεγάλο ζήτημα επίσης που αντιμετωπίζουμε στην Θεσσαλονίκη, ένα πλοίο από Σανγκάη χρειάζεται 25 μέρες να φτάσει Πειραιά και άλλες 25 να έρθει Θεσσαλονίκη», τόνισε κάνοντας ιδιαίτερη μνεία και στο logistic center στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου που δρομολογείται με το ενδιαφέρον επενδυτών από Ινδία Σαουδική Αραβία, ΗΑΕ. «Βλέπουν πως η Θεσσαλονίκη μπορεί να γίνει η πύλη των προϊόντων τους για την Ευρώπη, το σχέδιο για το κέντρο logistics το προτείναμε πριν 2 χρόνια, με πρωτοβουλία του ΣΕΒΕ, όλοι οι φορείς της Βόρειας Ελλάδας στον πρωθυπουργό και το αποδέχτηκε», επεσήμανε.

Μειώνονται οι τιμές στο ελαιόλαδο

Για το ελαιόλαδο εκτίμησε πως φέτος θα έχουμε μεγαλύτερη παραγωγή και κατά συνέπεια οι τιμές θα μειωθούν.

Φωτογραφίες: Δημήτρης Μιχαλάκης

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα 88η ΔΕΘ