Για τις συνθήκες εργασίας στον χώρο των κατασκευών μίλησε στο στούντιο του ΟΤ στην 88η ΔΕΘ ο γραμματέας του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, Θανάσης Κουτσουράς.
Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι αυτή την περίοδο υπάρχει μια ανάπτυξη της οικοδομικής δραστηριότητας, ανάγκη που γεννήθηκε τα προηγούμενα χρόνια, ως αποτέλεσμα της κρίσης του 2009, κατά την οποία δημιουργήθηκαν μεγάλες στεγαστικές ανάγκες. «Και η ίδια κυβέρνηση της ΝΔ», τόνισε, «προσπάθησε να τονώσει τον κλάδο απαλλάσσοντας από τον ΦΠΑ τους εργολάβους, όχι όμως τον λαό που θέλει να αγοράσει σπίτι. Σήμερα οι τιμές είναι πολύ υψηλές, ενώ η κατάσταση για τους εργαζόμενους από τα πιο μεγάλα μέχρι τα πιο μικρά έργα κάθε άλλο παρά καλή είναι».
Απέδωσε τα προβλήματα για τους εργαζόμενους «στους νόμους για την εντατικοποίηση της δουλειάς, στην παραβίαση ωραρίου, στη μη εφαρμογή των μέτρων ασφαλείας στους χώρους δουλειάς». Όπως είπε, «σχεδόν κάθε 2 μέρες έχουμε έναν νεκρό εργαζόμενο, όχι μόνο στην οικοδομή».
Δικλίδα ασφαλείας τα σωματεία
Σύμφωνα με τον ίδιο, στον κλάδο των κατασκευών και γενικά σε χειρονακτικές εργασίες έχει μπει ένα ανειδίκευτο προσωπικό που είναι αναγκασμένο να δουλέψει με αυτούς τους όρους, ενώ την ίδια στιγμή η επιθεώρηση εργασίας έχει απαξιωθεί, έχει μείνει χωρίς μέσα, προσωπικό, κονδύλια, ενώ ίδια λίγο-πολύ είναι και η κατάσταση στον ΕΦΚΑ.
Δικλίδα ασφαλείας, κατά τον γραμματέα του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, είναι να στραφούν οι εργαζόμενοι στα σωματεία και στα συνδικάτα. Όσοι το έκαναν, είπε, είδαν ουσιαστικό αποτέλεσμα, φέρνοντας ως απόδειξη την «υπογραφή κλαδικής σύμβασης που πέτυχε το συνδικάτο μετά από 13 ολόκληρα χρόνια, με αυξήσεις έως και 38% στα μεροκάματα, χωρίς να κάνει πίσω σε μια σειρά αντεργατικούς νόμους».
Δεν αρκούν τα μέτρα ατομικής προστασίας
Ερωτηθείς σχετικά με τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων που έχουν ανακοινωθεί, όπως αυτό για τη θερμική καταπόνηση, ο Θανάσης Κουτσουράς τα χαρακτήρισε «κοροϊδία». Όπως είπε, «η κυβέρνηση τα ανήγγειλε για να βγει από την υποχρέωση. Εάν την ενδιέφερε να εφαρμοστύν θα ενίσχυε τους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Τα μόνα έργα που σταμάτησαν ήταν μετά από καταγγελία στο συνδικάτα που έσπευσε. Το μεγάλο θέμα δεν είναι να φτάσουμε στο σημείο να συζητάμε εάν θα δουλεύουμε στους 40 βαθμούς. Έχουμε συναδέλφους που σκοτώθηκαν και στους 38 βαθμούς. Συνάδελφοι 60 ετών που ήταν αναγκασμένοι να δουλεύουν στη σκαλωσιά γιατί δεν είχαν τα ένσημα, ζαλίστηκαν και έπεσαν».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ιδίως σε μεγάλα έργα, εφαρμόζονται τα μέτρα ατομικής προστασίας, τα οποία ως έναν βαθμό χορηγούνται από την εργοδοσία. Στο μετρό της Θεσσαλονίκης κατά κόρον εφαρμόζονται τα μέτρα ασφαλείας. «Ωστόσο», υπογράμμισε, «μέχρι τώρα είχαμε 5 νεκρούς. Δεν φτάνουν μόνο τα μέτρα προστασίας όταν δουλεύουν 24ωρες βάρδιες κυλιόμενες» και κατέληξε πως «αυτό που λένε “η κακιά η ώρα” δεν είναι έτσι».
Κίνητρο το μεροκάματο
Σε σχέση με τη δυσκολία εύρεσης εργαζομένων, ο κ. Κουτσουράς ανέφερε χαρακτηριστικά ότι πριν την κρίση του 2009 απασχολούνταν στον κλάδο 730.000 εργαζομένοι. Το 2014-2015 καταγράφτηκε περίπου ο μισός αριθμός. Με αυτή την απότομη αύξησης οικοδομικής δραστριότητα υπάρχει έλλειψη όπως σε πολλούς άλλους κλάδους, είπε και εν μέρει το απέδωσε στο γεγονός ότι πολλοί είναι εκείνοι που έφυγαν για να βρουν αλλού δουλειά, συχνά και στο εξωτερικό.
Κίνητρο, κατά τον ίδιο, για την προσέλκυση εργαζομένων θα μπορούσαν να αποτελέσουν κατ’ αρχήν οι μισθοί και τα μεροκάματα. Όχι, όμως, μόνο αυτό, τόνισε, εξηγώντας ότι «σήμερα με την άνοδο της τεχνολογίας και τα μέσα που υπάρχουν ακόμα και η ανάπτυξη των υλικών μπορούν να κάνουν πιο εύκολη της δουλειά αυτή. Το κέρδος είναι εκείνο που κάνει επικίνδυνη τη δουλειά: να γίνει πιο γρήγορα το έργο για το κέρδος».
Εντατικοποίηση εργασίας
Πρόσθεσε ότι και στη συμβατική οικοδομή υπάρχει εντατικοποίηση. «Πάντα υπήρχε. Σήμερα είναι ακόμα μεγαλύετρη. Όταν εκδίδεται μια άδεια και βιάζεται ο εργολάβος, αναζητά συνεργεία, καθυτερεί να ξεκινήσει και όταν ξεκινάει το έργο, βλέπεις σε μια γειτονιά εκεί που θα δούλευαν 10-15 ή 20 άνθρωποι να δουλεύουν 8, περισσότερες ώρες, πιο εντατικά μέσα στο 8ωρο, να δουλεύουν και τα Σάββατα», είπε συγκεκριμένα.
Όσον αφορά τα μεροκάματα, είπε ότι στην οικοδομή σήμερα είναι 50 ευρώ, όσο και το 2008. Και, παρά την αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας δεν ανέβηκαν.
Σε κάποια μεγάλα έργα, συμπλήρωσε, «με τους αγώνες που κάναμε χρόνια είχαμε κατακτήσει να υπογράψουμ επιχειρησιακές συμβάσεις με μεγάλες κατασκευαστικές. Εκεί τα μεροκάματα ξεπερνούσαν και τα 60 και τα 65 ευρώ. Σήμερα σε πολλούς κλάδους τα μεροκάματα είναι χαμηλότερα. Αυτό είναι γενικότερο φαινόμενο και έχει αποδίδεται στην απουσία συμβάσεων».
Φωτογραφίες: Δημήτρης Μιχαλάκης