«Είμαστε μια εταιρεία λογισμικού, με δραστηριότητα τα τελευταία 30 χρόνια», ανέφερε ο Κώστας Μπόζης, γενικός διευθυντής της OTS, μιλώντας στο στούντιο του ΟΤ στην 88η ΔΕΘ και περιγράφοντας τις δραστηριότητες της εταιρείας και εξηγώντας πώς συμβάλλει στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας.

«Η OTS έχει ενεργή παρουσία τα τελευταία 30 χρόνια στην παραγωγή λογισμικού, δραστηριοποιούμενη σε κάθετες αγορές και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα προσφέροντας enterprise software», είπε ο κ. Μπόζης σημειώνοντας ότι στον τομέα του δημοσίου προσφέρονται λύσεις από την αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού μέχρι τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και τα επιμέρους υπουργεία.

OT FORUM – Τζωρτζάκης: «Όποιος έχει την τεχνολογία θα κερδίσει και τον πόλεμο»

Ψηφιακός μετασχηματισμός και δημόσιο

Σε ερώτημα για τον ευρύτερο ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, ο κ. Μπόζης είπε «βάζουμε και εμείς ένα λιθαράκι».

Όπως είπε η εταιρεία έχει επενδύσει σημαντικά στη δημιουργία συστημάτων στο cloud, νέας γενιάς, ενώ τόνισε ότι με τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, ουσιαστικά, αυτό που αποκαλούμε gov.gr έκανε γνωστό επί της ουσίας το cloud στο ευρύ κοινό.

«Θέλουμε να βοηθήσουμε το δημόσιο να περάσει στην επόμενη φάση» τονίζει, προσθέτοντας ότι πολίτες και οργανισμοί αντιλαμβάνονται πλέον τη νέα εποχή.

Όπως είπε ο γενικός διευθυντής της OTS, μέχρι τώρα γινόταν απλά ψηφιοποίηση, πλέον περάσαμε στην επόμενη γενιά και επανασχεδιάζουμε όλες τις διαδικασίες μιας επιχείρησης ή οργανισμού.

«Πάρα πολλοί δήμοι παίρνουν πρωτοβουλίες και τοποθετούν ψηλά στις προτεραιότητες για ψηφιακό μετασχηματισμό, κυρίως για να προσφέρουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες προς τους πολίτες», είπε ο κ. Μπόζης. Σημείωσε ακόμη ότι οι οργανισμοί της τοπικής αυτοδιοίκησης ζητούν συνδυασμό πολλών πραγμάτων ενώ και λόγω έλλειψης προσωπικού υπάρχει πίεση για αυτοματοποίηση διαδικασιών, ενώ και το κράτος ζητά επίσης αυτοματοποίηση σε διάφορους τομείς.

«Οι ίδιοι οι πολίτες είναι ώριμοι να αξιοποιήσουν αυτές τις υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα τις ηλεκτρονικές πληρωμές», κατέληξε.

Το cloud βάση για τη διαλειτουργικότητα

Αυτή την εποχή δουλεύουμε πολλά μεγάλα και σημαντικά project, όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός όλων των δημοσίων φορέων. Έχουμε λανσάρει τη νέα γενιά προϊόντων που βρίσκεται στο cloud, λέει ο κ. Μπόζης, επισημαίνοντας ότι ο σχεδιασμός γίνεται με γνώμονα τον πολίτη.

Όπως είπε, το cloud είναι η βάση για τη διαλειτουργικότητα ανάμεσα σε πλατφόρμες και υπηρεσίες, οι νέες τεχνολογίες το επιτρέπουν αυτό καθώς πλέον σχεδιάζουμε με γνώμονα το τι χρειάζεται και θέλει ο πολίτης.

Ειδικά για τη διαλειτουργικότητα, ο κ. Μπόζης τόνισε ότι χρειάζονται βήματα για να επιτευχθεί πλήρως ώστε να επικοινωνούν αυτόματα οι ψηφιακοί φορείς μεταξύ τους, όχι απλά να παίρνουν πληροφορίες.

«Τα συστήματά μας έχουν αρχίσει να ενσωματώνουν τέτοιες λειτουργίες και σιγά-σιγά αυτό επεκτείνεται στους πολίτες», είπε.

Γραφειοκρατία και δημόσιο

Σε ερώτημα για την γραφειοκρατία, είπε ότι εμπόδια υπήρχαν και ήταν πολλών ειδών αλλά «η ωριμότητα αυξάνεται και τα εμπόδια ξεπερνιούνται». «Καταρχήν πρέπει να υπάρχει η θέληση μετασχηματισμού του ίδιου του οργανισμού», σημείωσε.

Σχετικά με την εκπαίδευση του προσωπικού του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ο κ. Μπόζης είπε ότι η στελέχωση έχει αρκετά μεγάλο μέσο όρο ηλικίας αλλά υπάρχει θέληση των ανθρώπων να εκπαιδευτούν στα νέα συστήματα. «Παρατηρούμε ότι μόλις οι άνθρωποι δουν τα οφέλη γίνονται συμμετέχοντες», τόνισε για να καταλήξει ότι «με τη συμμετοχή γινόμαστε και εμείς καλύτεροι».

Καταργώντας το… γκισέ

«Φανταστείτε πώς είμασταν πριν 5 και 10 χρόνια, πράγματα τότε τα βλέπαμε ως αδύνατα αλλά πλέον είναι πραγματικότητα», σημείωσε αναφερόμενος στις έξυπνες πόλεις. Όπως είπε «ήταν καταρχήν θέμα βούλησης και πλέον βοηθάει και η εξέλιξη της τεχνολογίας» για να καταλήξει ότι «στα επόμενα 5 χρόνια θα δούμε ακόμη πιο μεγάλη εξέλιξη».

«Ακόμη και σήμερα θα μπορούσε να γίνει κατάργηση του γκισέ αν υπήρχε η κατάλληλη βούληση», είπε ο κ. Μπόζης σημειώνοντας ότι η AI μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καλύψει άλλες ανάγκες και τονίζοντας ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι χρήσιμη μεν αλλά πρέπει να κατανοήσουμε τι ανάγκες έρχεται να καλύψει.

Με τις νέες τεχνολογίες οι οργανισμοί θα μπορούν να είναι αυτόνομοι, αλλά και να επικοινωνούν μεταξύ τους: «Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε τους νέους ψηφιακούς οργανισμούς του μέλλοντος», κατέληξε.

Φωτογραφίες: Δημήτρης Μιχαλάκης

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα 88η ΔΕΘ