Ψηφιοποίηση, πολιτική, εργασιακές σχέσεις και εργατικές διεκδικήσεις, εξαγωγές, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και θέματα των ενόπλων δυνάμεων βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων της έκτης πλούσιας μέρας με ενδιαφέροντες καλεσμένους από όλο το φάσμα της πολιτικής και της οικονομίας, στο ειδικά διαμορφωμένο στούντιο του ΟΤ, στην 88η ΔΕΘ.

Καλεσμένοι σήμερα των δημοσιογράφων του ΟΤ ήταν ο Κώστας Μπόζης, γενικός διευθυντής της OTS, ο Σίμος Διαμαντίδης, πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ), ο Γιώργος Καββαθάς, προέδρος της ΓΣΕΒΕΕ, ο Χάρης Κυπριανίδης, πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, ο Θανάσης Κουτσοτράς, γραμματέας του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, ο Γεράσιμος Τζέης managing director της εταιρείας ασφάλισης εμπορικών πιστώσεων και είσπραξης απαιτήσεων, Atradius για την Ελλάδα και τη Ρουμανία, ο ταξίαρχος Αλέξανδρος Χατζηαλεξανδρής, διευθυντής δημοσίων σχέσεων στο Γενικό Επιτελείο Άμυνας, ο Δημήτρης Μάντζιος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και ο Απόστολος Πόντας, μέλος του πολιτικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.

Μπόζης: H OTS μετασχηματίζει ψηφιακά όλο το δημόσιο

«Η OTS έχει ενεργή παρουσία τα τελευταία 30 χρόνια στην παραγωγή λογισμικού, δραστηριοποιούμενη σε κάθετες αγορές και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα προσφέροντας enterprise software», ο Κώστας Μπόζης, γενικός διευθυντής της OTS, μιλώντας στο στούντιο του ΟΤ.

Η εταιρεία, σημείωσε, έχει επενδύσει σημαντικά στη δημιουργία συστημάτων στο cloud, νέας γενιάς, ενώ τόνισε ότι με τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, ουσιαστικά, αυτό που αποκαλούμε gov.gr έκανε γνωστό επί της ουσίας το cloud στο ευρύ κοινό.

«Θέλουμε να βοηθήσουμε το δημόσιο να περάσει στην επόμενη φάση» τονίζει, προσθέτοντας ότι πολίτες και οργανισμοί αντιλαμβάνονται πλέον τη νέα εποχή.

«Πάρα πολλοί δήμοι παίρνουν πρωτοβουλίες και τοποθετούν ψηλά στις προτεραιότητες τον ψηφιακό μετασχηματισμό, κυρίως για να προσφέρουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες προς τους πολίτες», είπε ο κ. Μπόζης, συμπληρώνοντας ότι «οι ίδιοι οι πολίτες είναι ώριμοι να αξιοποιήσουν αυτές τις υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα τις ηλεκτρονικές πληρωμές».

Το cloud βάση για τη διαλειτουργικότητα

Αυτή την εποχή δουλεύουμε πολλά μεγάλα και σημαντικά project, όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός όλων των δημοσίων φορέων. Έχουμε λανσάρει τη νέα γενιά προϊόντων που βρίσκεται στο cloud, λέει ο κ. Μπόζης, επισημαίνοντας ότι ο σχεδιασμός γίνεται με γνώμονα τον πολίτη.

Ειδικά για τη διαλειτουργικότητα, ο κ. Μπόζης τόνισε ότι χρειάζονται βήματα για να επιτευχθεί πλήρως ώστε να επικοινωνούν αυτόματα οι ψηφιακοί φορείς μεταξύ τους, όχι απλά να παίρνουν πληροφορίες.

Γραφειοκρατία και δημόσιο

Σε ερώτημα για την γραφειοκρατία, είπε ότι εμπόδια υπήρχαν και ήταν πολλών ειδών αλλά «η ωριμότητα αυξάνεται και τα εμπόδια ξεπερνιούνται». «Καταρχήν πρέπει να υπάρχει η θέληση μετασχηματισμού του ίδιου του οργανισμού», σημείωσε.

Καταργώντας το… γκισέ

«Ακόμη και σήμερα θα μπορούσε να γίνει κατάργηση του γκισέ αν υπήρχε η κατάλληλη βούληση», είπε ο κ. Μπόζης σημειώνοντας ότι η AI μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καλύψει άλλες ανάγκες και τονίζοντας ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι χρήσιμη μεν αλλά πρέπει να κατανοήσουμε τι ανάγκες έρχεται να καλύψει.

Δείτε αναλυτικά τη συνέντευξη

Διαμαντίδης: Εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών 120 δισ. μέχρι το 2027

Αισιόδοξος για την πορεία των εξαγωγών τα επόμενα χρόνια, την ώρα που το κόστος ενέργειας πονοκεφαλιάζει το επιχειρείν, εμφανίστηκε ο Σίμος Διαμαντίδης, πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ), μιλώντας στο στούντιο του ΟΤ, στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ.

«Στόχος μας είναι όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις να μπορούν να εξάγουν (αυτή την στιγμή το 80% των εξαγωγών γίνεται από το 20% των εταιρειών), στόχος είναι μέχρι το 2028 να εξάγουν περισσότερες επιχειρήσεις, μέχρι το 2027 θέλουμε οι εξαγωγές (προϊόντων και υπηρεσιών) να φτάσουν το 60% του ΑΕΠ, περίπου 120 δισ. ευρώ. Θα βγει σε λίγο καιρό πρόγραμμα πάνω από 200 εκατ. ευρώ ούτως ώστε επιχειρήσεις που συμμετέχουν σε εκθέσεις στο εξωτερικό να παίρνουν μέρος των εξόδων τους πίσω, θα είναι μεγάλη ανάσα αυτό για τις επιχειρήσεις», είπε ο ίδιος.

«Συνθήκες εργασίας το πρώτιστο για τους εργαζόμενους»

Αναφερόμενος στην έλλειψη εργατικού δυναμικού σημείωσε: «Μεγάλο ζήτημα είναι η έλλειψη εργατικού δυναμικού, πολλοί δεν έρχονται να δουλέψουν σε ωράρια π.χ. 4-10 ενώ δίνουν μεγάλη έμφαση στις συνθήκες εργασίας. Πρέπει να δώσουμε κίνητρα σε όσους θέλουν να δουλέψουν, ο εργαζόμενος το πρώτο που κοιτάει είναι οι συνθήκες εργασίας, μετά ο μισθός, αν ο μισθός είναι υψηλός και οι συνθήκες κακές δεν θα έρθει ο εργαζόμενος. Χρειάζεται να πείσουμε όσους ψάχνουν εργασία».

Νούμερο 1 πρόβλημα το κόστος ενέργειας

«Το νούμερο ένα πρόβλημα στις επιχειρήσεις σήμερα είναι το κόστος ενέργειας, είμαστε πολύ ακριβοί, με τις μειώσεις στο μη μισθολογικό κόστος θα αγγίξουμε σε λίγα χρόνια τον μέσο όρο της ευρωζώνης, δεν είναι πάντως αυτό το κύριο πρόβλημα. Οι υποδομές είναι μεγάλο ζήτημα επίσης που αντιμετωπίζουμε στην Θεσσαλονίκη», είπε μεταξύ άλλων, ο κ. Διαμαντίδης, επισημαίνοντας το ινδοαραβικό ενδιαφέρον για τον Γκόνο.

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ

Καββαθάς: Είναι άδικο το νέο φορολογικό σύστημα

Για τον αποκλεισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τη χρηματοδότηση και τον άδικο χαρακτήρα του νέου φορολογικού συστήματος, έκανε λόγο ο Γιώργος Καββαθάς, προέδρος της ΓΣΕΒΕΕ, μιλώντας στο στούντιο του ΟΤ.

«Δυστυχώς τα μέτρα του πρωθυπουργού είχαν εκτός ουσιαστικού πεδίου τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που βιώνουν μια έντονη απαισιοδοξία», είπε χαρακτηριστικά.

Μεταξύ άλλων υπογράμμισε: «Ενώ υπάρχει ένας πακτωλός χρημάτων, οι μικρομεσαίες και μικρές επιχειρήσεις δεν έχουν πρόσβαση. Με το να είμαστε εκτός από το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ να έχει κόφτες με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό του 80%, και το τραπεζικό σύστημα κλειστό -65.000 επιχειρήσεις μπορούν να περάσουν το κατώφλι της τράπεζας σύμφωνα με τα κριτήριά τους- αφενός δεν μπορεί να προχωρήσει η περίφημη ψηφιακή μετάβαση, αφετέρου η μόνη ρευστότητα είναι από τον τζίρο μας, που περιορίζεται συνεχώς».

Σε σχέση με τις συγχωνεύσεις τα clusters ο κ. Καββαθάς απάντησε: «Το πρόβλημα είναι ότι εδώ δεν υπάρχουν ευκαιρίες για ανάπτυξη. Μια μεγάλη εταιρεία μπορεί να είναι στο Χρηματιστήριο ή να έχει πρόσβαση στη συστημική τράπεζα, η μικρομεσαία ή μικρή όμως, είναι μακριά όπως είπαμε από όλα αυτά. Κατά συνέπεια συγχωνεύσεις και εξαγορές μεταξύ πολύ μικρών επιχειρήσεων δεν υπάρχουν. Θα πρέπει να δούμε τη δυνατότητα να δημιουργηθούν συνεργατικά clusters με κοινή κατεύθυνση, στη διαφήμιση, στις αγορές τους, ατύπως αρχικά και επίσημα στη συνέχεια».

Η φορολογία

Η τεκμαρτή φορολόγηση είναι ένας βίαιος τρόπος είναι επί δίκαιων και αδίκων, όπως δήλωσε ο κ. Καββαθάς. «Το επιχειρείν έχει κέρδη και ζημίες, ενώ δεν μπορεί να συγκρίνει κανένας τον επιχειρηματία με μισθωτό, που δεν έχει φοροαπαλλαγές και άρα  φορολογείται από το πρώτο ευρώ. Ενώ η διάταξη που λέει πως εάν είσαι πάνω από το μέσο όρο του τζίρου του ΚΑΔ τότε πληρώνεις 5% παραπάνω φόρο, με προτρέπει για φοροδιαφυγή και είναι αντικίνητρο», εξήγησε.

Για την αλλαγή του ΦΠΑ από 1η Ιουλίου 2024 από 13% σε 24% στα σερβιριζόμενα, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και της ΠΟΕΣΕ εξήγησε πως με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση διαχωρίζει τον κλάδο. «Και είναι περίεργο γιατί τα ίδια έλεγε ο κ. Μητσοτάκης τον Μάιο του 2019 με τροπολογία της ΝΔ κατά Τσίπρα. Και σήμερα έχουμε τον ακριβότερο καφέ στην Ευρώπη με υπογραφή ΝΔ, κυβέρνησης και Μητσοτάκη. Αρκεί να αναρωτηθούμε ποιος κρατεί το χορό της ακρίβειας»;

Για τον κ. Καββαθά ένας κλάδος 400 χιλιάδων εργαζόμενων – ο δεύτερος μεγαλύτερος εργοδότης στη χώρα – έχει τζίρο 10 δισ. στην Ελλάδα με ισχυρό πολλαπλασιαστή 2,2 σε άλλους κλάδους – το 50% δηλαδή από αυτό του τουρισμού. «Αντί να τον προστατεύσουμε, τον ολιγοπωλούμε – σε 80 χιλιάδες επιχιερήσεις, το 1,2% είναι μεγάλοι παίκτες στην αγορά – διατηρούμε τον ΕΦΚ αν και μνημονιακό φόρος από το 2017 που έπρεπε να έχει καταργηθεί όπβως ο ΕΝΦΙΑ και το Τέλος Επιτηδεύματος αφού βγήκαμε από τα μνημόνια- που φέρνει υπερείσπραξη 5,6 δισ. όπως λέει ο κ. Χατζηδάκης -στον προϋπολογισμό λέει 42 δισ.

Δείτε αναλυτικά τη συνέντευξη εδώ

Κυπριανίδης: Ο κατώτατος μισθός πρέπει να ανέβει στα 908 ευρώ

«Όσον αφορά τις θέσεις εργασίας στη Θεσσαλονίκη, υπάρχει μία διαφορετική εικόνα από ό,τι υπάρχει στη Αθήνα», ανέφερε ο Χάρης Κυπριανίδης, πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, μιλώντας στο στούντιο του ΟΤ.

Ο κ. Κυπριανίδης υπογράμμισε ότι δεν λείπουν τόσο οι θέσεις εργασίας όσο η ποιότητα των θέσεων, λέγοντας ότι παρόλο που η ανεργία έχει μειωθεί σε αριθμούς πολλές θέσεις είναι κακοπληρωμένες και το εργασιακό περιβάλλον δεν είναι ευχάριστο.

Συλλογικές συμβάσεις εργασίας

«Δεν είναι μόνο οι αυξήσεις στους μισθούς που χρειάζονται. Πρέπει να απαιτήσουμε συμβάσεις εργασίας και πλήρη απασχόληση» ανέφερε, διερωτώμενος με νόημα: «Γιατί  πρέπει να έχουμε έναν πατερούλη που θα μας καθορίζει πόσο θα αμειβόμαστε;»

Στα 908 ευρώ ο κατώτατος μισθός

Σχετικά με τον κατώτατο μισθό, υπογράμμισε ότι παρά τις αυξήσεις δεν μπορεί να καλυφθεί η μείωση της αγοραστικής δύναμης, εξαιτίας του πληθωρισμού που τρέχει και είπε ότι αυτή βάσει της κοινοτικής οδηγίας τη στιγμή ο ο κατώτατος μισθός θα έπρεπε να είναι 908 ευρώ, ώστε να καλύπτει το όριο της φτώχειας.

Επανέλαβε ωστόσο ότι το κλειδί θα «είναι οι συλλογικές συμβάσεις και οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό», προσθέτοντας ότι αν εξαιρέσουμε όσους αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, οι περισσότεροι δεν έχουν δει ούτε ένα ευρώ αύξηση στις αποδοχές τους.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη

Κουτσουράς: Κίνητρο για εύρεση εργαζομένων οι μισθοί και τα μεροκάματα

Για τις συνθήκες εργασίας στον χώρο των κατασκευών μίλησε στο στούντιο του ΟΤ στην 88η ΔΕΘ ο γραμματέας του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, Θανάσης Κουτσουράς.

Μεταξύ άλλων τόνισε ότι «η ίδια κυβέρνηση της ΝΔ προσπάθησε να τονώσει τον κλάδο απαλλάσσοντας από τον ΦΠΑ τους εργολάβους, όχι όμως τον λαό που θέλει να αγοράσει σπίτι. Σήμερα οι τιμές είναι πολύ υψηλές, ενώ η κατάσταση για τους εργαζόμενους από τα πιο μεγάλα μέχρι τα πιο μικρά έργα κάθε άλλο παρά καλή είναι».

Απέδωσε τα προβλήματα για τους εργαζόμενους «στους νόμους για την εντατικοποίηση της δουλειάς, στην παραβίαση ωραρίου, στη μη εφαρμογή των μέτρων ασφαλείας στους χώρους δουλειάς». Όπως είπε, «σχεδόν κάθε 2 μέρες έχουμε έναν νεκρό εργαζόμενο, όχι μόνο στην οικοδομή».

Δεν αρκούν τα μέτρα ατομικής προστασίας

Ερωτηθείς σχετικά με τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων που έχουν ανακοινωθεί, όπως αυτό για τη θερμική καταπόνηση, ο Θανάσης Κουτσουράς τα χαρακτήρισε «κοροϊδία». Όπως είπε, «η κυβέρνηση τα ανήγγειλε για να βγει από την υποχρέωση.

Κίνητρο το μεροκάματο

Σε σχέση με τη δυσκολία εύρεσης εργαζομένων, ο κ. Κουτσουράς ανέφερε χαρακτηριστικά ότι πριν την κρίση του 2009 απασχολούνταν στον κλάδο 730.000 εργαζομένοι. Το 2014-2015 καταγράφτηκε περίπου ο μισός αριθμός.

Κίνητρο, κατά τον ίδιο, για την προσέλκυση εργαζομένων θα μπορούσαν να αποτελέσουν κατ’ αρχήν οι μισθοί και τα μεροκάματα. Όχι, όμως, μόνο αυτό, τόνισε, εξηγώντας ότι «σήμερα με την άνοδο της τεχνολογίας και τα μέσα που υπάρχουν ακόμα και η ανάπτυξη των υλικών μπορούν να κάνουν  πιο εύκολη της δουλειά αυτή. Το κέρδος είναι εκείνο που κάνει επικίνδυνη τη δουλειά: να γίνει πιο γρήγορα το έργο για το κέρδος».

Δείτε αναλυτικά τη συζήτηση

Τζέης (Atradius): «Ο ασφαλιστικός κλάδος συμβάλλει στις εξαγωγές και στην ανάπτυξη»

Έχουμε δώσει πιστωτικά όρια στους πελάτες μας που ξεπερνούν τα 7 δισεκατομμύρια ευρώ. Η πλειοψηφία, γύρω στα 4,5 δισ. από αυτά είναι για εξαγωγείς. Που σημαίνει αν το ανοίξουμε ότι ο μέσος χρόνος πληρωμής είναι οι τρεις μήνες. Αυτό αντιστοιχεί περίπου στο 20% της εξαγωγικής συνολικής ελληνικής δραστηριότητας, την οποία περηφανευόμαστε να λέμε πως και ασφαλίζουμε και προστατεύουμε». Τα παραπάνω ανέφερε μιλώντας στο στούντιο του ΟΤ, στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ, ο Γεράσιμος Τζέης managing director της εταιρείας ασφάλισης εμπορικών πιστώσεων και είσπραξης απαιτήσεων, Atradius για την Ελλάδα και τη Ρουμανία.

Ενίσχυση εξαγωγών

«Η ασφάλιση μιας εταιρείας παρέχεται με βάση συγκεκριμένες μεν προϋποθέσεις, αλλά με μεγάλα οφέλη», επισημαίνει ο κ. Τζέης. «Αν λοιπόν αυτός ο οφειλέτης πτωχεύσει και υπάρξει καθυστέρηση να πληρώσει τα χρήματα τα οποία οφείλει, όταν δηλαδή γίνει επισφαλής, τότε αποζημιώνει η ασφαλιστική εταιρεία. Το πιο σημαντικό στοιχείο είναι ότι δεν πρόκειται για μια διαδικασία η οποία μπορεί να διαρκέσει μήνες ή χρόνια, αλλά το πολύ σε έξι μήνες από την αρχική ημερομηνία πληρωμής της απαίτησης», εξήγησε.

Ανάπτυξη

«Ουσιαστικά ανοίγει τις πόρτες επιχειρήσεων για να εξάγουν σε αγορές του εξωτερικού με μεγαλύτερη ασφάλεια», τονίζει ο κ. Τζέης, επισημαίνοντας πως «αυτό έμμεσα ονοματίζει και μας καθοδηγεί στο επόμενο ευεργέτημα της ασφάλισης των πιστώσεων, το οποίο είναι η ανάπτυξη εκ του ασφαλούς», τόνισε ο Γεράσιμος Τζέης.

Συμβουλευτική

Όπως διευκρινίζει ο managing director της Atradius στον ΟΤ, «για να ασφαλίσουμε τους πελάτες στο εξωτερικό και για να βαυκαλιζόμαστε να λέμε ότι μπορούμε να ασφαλίσουμε σε όλο τον πλανήτη τις πιστώσεις των εξαγωγέων, προϋποθέτει ότι θα έχουμε γνώση για το αξιόχρεο των οφειλετών αυτών. Άρα, πριν πούμε στον εξαγωγέα ότι σου ασφαλίζουν τις πιστώσεις σου σε μια ξένη χώρα, πρέπει να γνωρίζουμε τα τεκταινόμενα στην ξένη χώρα και να αξιολογήσουμε τους πελάτες παγκοσμίως».

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Τζέης αναφέρθηκε στη βάση δεδομένων η οποία απαρτίζεται από 200 εκατομμύρια επιχειρήσεις παγκοσμίως, των οποίων με τη βοήθεια της τεχνολογίας και άλλους αλγόριθμους που έχει αναπτύξει η Atradius εσωτερικά, έχει ανά πάσα στιγμή τη βέλτιστη οικονομική εικόνα για όλες αυτές τις επιχειρήσεις παγκοσμίως.

Χρηματοδότηση

Ένα σημαντικό κεφάλαιο για την Atradius είναι πως ανοίγει πόρτες χρηματοδότησης σε μια επιχείρηση, να αναζητήσει κάποιο κεφάλαιο κίνησης από τράπεζα ή οτιδήποτε άλλο, όπως εξηγεί ο κ. Τζέης.

«Όσο οξύμωρο κι αν ακουστεί, ευτυχώς έχουμε περάσει πολλές κρίσεις», εξηγεί ο κ. Τζέης μιλώντας για τις παθογένειες της ελληνικής οικονομίας και τις δυνατότητες ανάπτυξης.

Στην Ελλάδα

«Οι κρίσεις έκαναν τον Έλληνα επιχειρηματία να αποκτήσει άλλο mode, άλλη κουλτούρα. Έχουμε σιδερένιο στομάχι, έχουμε γίνει πιο σοφοί από αυτό. Δεν πηγαίνουμε μόνο για τον τζίρο, πηγαίνουμε για τον ασφαλή τζίρο. Οι συναλλαγές μας θέλουμε να είναι ασφαλείς. Έχουμε μάθει λοιπόν το μάθημά μας, έχουμε γίνει πιο σοφοί».

Όπως τονίζει ο κ. Τζέης, «Θεωρούμε πως βιώσιμη ανάπτυξη μπορούν να φέρουν κλάδοι όπως η ναυτιλία, που υποστηρίζει την οικονομία της Ελλάδας, ο φαρμακευτικός κλάδος καθώς έχει να κάνει με τις εξαγωγές. Ομοίως κάθε εταιρεία που έχει να κάνει με εμπόριο τροφίμων και καταναλωτικών αγαθών, γιατί έχει αποδειχτεί ότι στην κρίση θα πάμε τελικά σούπερ μάρκετ να πάρουμε κάποια καταναλωτικά αγαθά».

«Είναι σημαντικό να μην χρειάζεται ο Έλληνας να χρηματοδοτήσει την επιχείρησή του. Οι γεωπολιτικές απειλές, ακόμη και η κλιματική κρίση και η βαθιά κρίση -που λέγαμε κάποτε- υπάρχει και βρίσκεται εδώ.

Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη

Χατζηαλεξανδρής: «Το 2030 θα έχουμε τις καλύτερες ένοπλες δυνάμεις που είχαμε ποτέ»

«Το κεντρικό μήνυμα που έχουμε ως υπουργείο φέτος είναι η “Ατζέντα Ένοπλες Δυνάμεις 2030”, που αφορά στη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που έχει συμβεί στις ένοπλες δυνάμεις». Αυτό σημείωσε ο ταξίαρχος Αλέξανδρος Χατζηαλεξανδρής, διευθυντής δημοσίων σχέσεων στο Γενικό Επιτελείο Άμυνας, μιλώντας στον ΟΤ, όσον αφορά τη παρουσία του υπουργείου στην 88η ΔΕΘ, προσθέτοντας ότι «υπάρχει το ορόσημο του 2030 να έχουμε τις καλύτερες ένοπλες δυνάμεις που είχαμε ποτέ στην Ελλάδα».

Μεγάλο ενδιαφέρον

Ερωτηθείς για την απήχηση που έχει το περίπτερο, ο ταξίαρχος Αλέξανδρος Χατζηαλεξανδρής είπε ότι υπάρχει μεγάλη προσέλευση, μόνο την Κυριακή πέρασαν 9.000 επισκέπτες.

Τόνισε επίσης, ότι στο περίπτερο υπάρχουν δύο εξομοιωτές: ένα άρμα μάχης, το οποίο μπορούν να χειριστούν οι ίδιοι, να καθίσουν στη θέση του σκοπευτή και να πετύχουν τους διάφορους στόχους  κι έναν εξομοιωτή που αφορά πτήση με ελικόπτερο. «Στην απέναντι πλευρά έχουμε το μαχητικό αεροσκάφος F-16» ανέφερε.

Ακόμη, αναφέρθηκε στο Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ), το «οποίο ιδρύθηκε με σκοπό τη δημιουργία  ενός νέου ολοκληρωμένου οικοσυστήματος. Θα λειτουργεί σαν συνδετικός κόμβος μεταξύ των άλλων οντοτήτων του συστήματος, όπως είναι οι βιομηχανίες, τα εκπαιδευτικά και ερευνητικά κέντρα, τα πανεπιστήμιά μας, καθώς επίσης και οι νεοφυείς επιχειρήσεις».

Δείτε τη συζήτηση αναλυτικά

Μάντζιος: Κόμμα εξουσίας και όχι διαμαρτυρίας το ΠΑΣΟΚ

Στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ και την ανάγκη διαμόρφωσης μίας συνεκτικής πρότασης διακυβέρνησης αναφέρθηκε ο Δημήτρης Μάντζιος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.

Ο ίδιος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο κοινοβουλευτικών συμμαχιών λέγοντας: «Θα είμαστε σαν ΠΑΣΟΚ στην πρώτη γραμμή της αντιπολίτευσης αναπληρώνοντας το κενό στην αξιωματική αντιπολίτευση, δεν υποτιμώ τους συναδέλφους του ΣΥΡΙΖΑ που κάνουν σοβαρή δουλειά, ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε υπαρξιακή κρίση, υπάρχουν περιθώρια κοινοβουλευτικών συμπράξεων και συνεργειών, υπάρχουν πεδία συναινέσεων που πρέπει να προσεγγίζονται χωρίς ιδεολογικές παρωπίδες».

Μεταξύ άλλων τόνισε: «Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας, το ΠΑΣΟΚ είναι κόμμα εξουσίας, δεν είναι εδώ για να διαμαρτύρεται, χρειαζόμαστε εξισορρόπηση εξουσίας σήμερα για να μην νιώθει ανεξέλεγκτη η κυβέρνηση, υπάρχουν αντίθετες φωνές που προκαλούν πλήγματα στην κυβέρνηση όπως πχ με την ακρίβεια. Αν μειώναμε τον ΦΠΑ σε βασικά είδη θα βελτιωνόταν η ζωή των πολιτών, το ερώτημα είναι γιατί δεν φτάνει η αντίθετη φωνή στην κοινωνία».

Σημείωσε ακόμη όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ ότι «Σίγουρα πλήγωσαν ορισμένες συμπεριφορές και οι επώδυνες και δύσκολες αποφάσεις για μικρομεσαίους που πήραμε μέσα στην οικονομική κρίση».

Για τη χρονική στιγμή κατά την οποία τέθηκε θέμα ηγεσίας εξέφασε τη διαφωνία του λέγοντας: «διαφωνώ που τέθηκε αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, οι βίαιες αλλαγές και οι βιαστικές αποφάσεις μπορεί να οδηγήσουν σε άσχημα αποτελέσματα για εμάς».

Δείτε ολόκληρη τη συζήτηση

Πόντας: Το ΠΑΣΟΚ θα καλύψει το κενό διακυβέρνησης που υπάρχει σήμερα

Για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί το ΠΑΣΟΚ να αναδιαμορφωθεί και να διεκδικήσει την εξουσία μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας για τον νέο πρόεδρο, έκανε λόγο ο Απόστολος Πόντας, μέλος του πολιτικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.

«Η διαπίστωση του κενού αντιπολίτευσης έρχεται ως απάντηση στο κενό διακυβέρνησης που υπάρχει, καθώς η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κάνει λιγότερα από αυτά που περιμένουν οι πολίτες από αυτήν. Υπάρχει ανισορροπία όχι γιατί η αντιπολίτευση δεν μπορεί να κυβερνήσει αλλά γιατί δεν εμφανίζεται»,  δήλωσε ο κ. Πόντας.

Όλα τα παραπάνω καθιστούν κρίσιμες τις μέρες και τις ώρες αυτές καθώς το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να γεμίσει το κενό αυτό και να κάνει την επάνοδό του, όπως τονίζει το μέλος του ΠΣ τους ΠΑΣΟΚ.

«Στο ερώτημα που γίνεται διαρκώς, στο διηνεκές, θα λέγαμε πως οι αλλαγές δεν αφορούν τα πρόσωπα – όλοι ενδιαφέρονται και προσπαθούν για το καλύτερο. Οπότε δεν μπορούμε να δούμε μονοδιάστατα και μονολιθικά την κατάσταση. Αντιθέτως χρειάζεται να υπάρχει ένα νέο οικοσύσυστημα ΠΑΣΟΚ που να αφουγκράζεται τις ανάγκες της κοινωνίας», πρόσθεσε ο κ. Πόντας.

Από τη γκρίζα ζώνη στην επιστροφή

Απέναντι στην κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη που ισχυρίζεται πως είναι ο μεταρρυθμιστής της κοινωνίας, το ΠΑΣΟΚ αφού συγκρούστηκε και λόγω μνημονίων, γίνεται δέκτης αδιαφορίας, σύμφωνα με τον κ. Πόντα. «Έχουμε περάσει σε μια γκρίζα ζώνης ανοχής. Από την άλλη και το ίδιο το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να έχει το ίδιο το πάθος με το παρελθόν. Είναι θέμα μιας συγκυρίας – πέρασε ένα τεράστιο σοκ κατάρρευσης τόσο σημαντικό και εσωτερικό, που οδήγησε τα μέλη του κόμματος να ακολουθούν ακόμη και πορεία αντιφατική, δηλαδή αγαπιούνται και μισιούνται με μεγάλη ένταση», σχολίασε.

Η τομή, η ταύτιση με την άποψη αυτή -να γυρίσει το ΠΑΣΟΚ- είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τους πολλούς, για τον κόσμο και τη χώρα. «Γιατί η χώρα δεν έχει το κοινωνικό χρωμόσωμα να ανέχεται κυβερνήσεις ερντογανικού χαρακτήρα. Και δεν μιλάμε για τις κακές προθέσεις των αντιπάλων – αποδεχόμαστε ότι για να είναι κανείς στον πολιτικό στίβο, πρέπει να έχει και ένα ίχνος ρομαντισμού. Δυστυχώς όμως δεν κρίνονται οι προθέσεις, αλλά το τι ακολουθεί το κενό που υπάρχει και η αδράνεια του συστήματος», επισήμανε ο κ. Πόντας.

Όσο για το αφήγημα που ενδεχομένως θα πρέπει να προβάλει το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Πόντας εξήγησε πως δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη συνθήκη. «Τώρα οι υποψήφιοι κάνουν έναν ενδοεπικοινωνιακό διάλογο, με στόχο το κόμμα να ξαναδομήσει μια μεγάλη ιδέα για τον κόσμο, να αποκτήσει ο μέσος Έλληνας όχι απλώς τα ίδια δικαιώματα με τον Ευρωπαίο -όπως στη δεκαετία του ’90- αλλά τον τρόπο ζωής που αξίζει».

Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη

Φωτογραφίες: Δημήτρης Μιχαλάκης

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα 88η ΔΕΘ