Έχουμε δώσει πιστωτικά όρια στους πελάτες μας που ξεπερνούν τα 7 δισεκατομμύρια ευρώ. Η πλειοψηφία, γύρω στα 4,5 δισ. από αυτά είναι για εξαγωγείς. Που σημαίνει αν το ανοίξουμε ότι ο μέσος χρόνος πληρωμής είναι οι τρεις μήνες. Αυτό αντιστοιχεί περίπου στο 20% της εξαγωγικής συνολικής ελληνικής δραστηριότητας, την οποία περηφανευόμαστε να λέμε πως και ασφαλίζουμε και προστατεύουμε».
Τα παραπάνω ανέφερε μιλώντας στο στούντιο του ΟΤ, στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ, ο Γεράσιμος Τζέης managing director της εταιρείας ασφάλισης εμπορικών πιστώσεων και είσπραξης απαιτήσεων, Atradius για την Ελλάδα και τη Ρουμανία, μιλώντας για τη δραστηριότητα της ασφάλισης πιστώσεων και τα πλεονεκτήματα τα οποία παρέχει στις ασφαλισμένες εταιρείες.
88η ΔΕΘ: Αυλαία στις 7/9 για τον κορυφαίο οικονομικό θεσμό
Η ασφάλιση πιστώσεων είναι η ασφάλιση η οποία προστατεύει την επιχείρηση έναντι των επισφαλειών που αυτή μπορεί να υποστεί από τους πελάτες της. Εάν λοιπόν μια εταιρεία, έχει πουλήσει προϊόντα ή υπηρεσίες σε πελάτες επί πιστώσει, άρα αν υπάρχουν επί του τιμολογίου κενές απαιτήσεις, και ο πελάτης οφειλέτης δεν μπορεί να πληρώσει τα χρήματα που χρωστά σ’ όλους, τότε ο ασφαλιστής θα αποζημιώσει τα χρήματα τα οποία λείπουν, σύμφωνα με τον κ. Τζέη.
Ενίσχυση εξαγωγών
«Η ασφάλιση μιας εταιρείας παρέχεται με βάση συγκεκριμένες μεν προϋποθέσεις, αλλά με μεγάλα οφέλη», επισημαίνει ο κ. Τζέης. «Αν λοιπόν αυτός ο οφειλέτης πτωχεύσει και υπάρξει καθυστέρηση να πληρώσει τα χρήματα τα οποία οφείλει, όταν δηλαδή γίνει επισφαλής, τότε αποζημιώνει η ασφαλιστική εταιρεία. Το πιο σημαντικό στοιχείο είναι ότι δεν πρόκειται για μια διαδικασία η οποία μπορεί να διαρκέσει μήνες ή χρόνια, αλλά το πολύ σε έξι μήνες από την αρχική ημερομηνία πληρωμής της απαίτησης», εξηγεί.
Αυτό καθιστά την ασφάλιση πιστώσεων μοναδική στην ασφαλιστική βιομηχανία, διότι είναι το μόνο προϊόν όπου ασφαλισμένος -στην προκειμένη η εταιρεία η οποία ασφαλίζεται-, ξέρει ημερολογιακά πότε θα πάρει τα χρήματα τα οποία λείπουν και αυτό της επιτρέπει να καθορίσει τις χρηματοπιστωτικές της ροές. Παράλληλα, είναι η ασφαλιστική εταιρεία εκείνη που αναλαμβάνει να κυνηγήσει την ανείσπρακτες απαιτήσεις για λογαριασμό του ασφαλισμένου, στην αρχή διεξοδικά και αν χρειαστεί ένδικα.
Ανάπτυξη
«Ουσιαστικά ανοίγει τις πόρτες επιχειρήσεων για να εξάγουν σε αγορές του εξωτερικού με μεγαλύτερη ασφάλεια», τονίζει ο κ. Τζέης, επισημαίνοντας πως «αυτό έμμεσα ονοματίζει και μας καθοδηγεί στο επόμενο ευεργέτημα της ασφάλισης των πιστώσεων, το οποίο είναι η ανάπτυξη εκ του ασφαλούς», τονίζει ο Γεράσιμος Τζέης. «Και εάν κάποιος διασφαλιστεί για τις επί πιστώσει εξαγωγές του, τότε μπορεί να βγει στο εξωτερικό και να πουλήσει με πίστωση, άρα να είναι εμπορικά “γοητευτικός”, άρα να είναι ανταγωνιστικός και να πουλήσεις σε όλες τις αγορές, χωρίς να κινδυνεύει μήπως υποστεί κάποια επισφάλεια και χάσει τα χρήματά του».
«Έχουμε δώσει πιστωτικά όρια στους πελάτες μας που ξεπερνούν τα 7 δισεκατομμύρια ευρώ. Η πλειοψηφία, γύρω στα 4,5 από αυτά είναι για εξαγωγείς. Που σημαίνει αν το ανοίξουμε πως ο μέσος χρόνος πληρωμής είναι οι τρεις μήνες. Αυτό αντιστοιχεί περίπου στο 20% της εξαγωγικής συνολικής ελληνικής δραστηριότητας, την οποία περηφανευόμαστε να λέμε πως και ασφαλίζουμε και προστατεύουμε».
Συμβουλευτική
Όπως διευκρινίζει ο managing director της Atradius στον ΟΤ, «για να ασφαλίσουμε τους πελάτες στο εξωτερικό και για να βαυκαλιζόμαστε να λέμε ότι μπορούμε να ασφαλίσουμε σε όλο τον πλανήτη τις πιστώσεις των εξαγωγέων, προϋποθέτει ότι θα έχουμε γνώση για το αξιόχρεο των οφειλετών αυτών. Άρα, πριν πούμε στον εξαγωγέα ότι σου ασφαλίζουν τις πιστώσεις σου σε μια ξένη χώρα, πρέπει να γνωρίζουμε τα τεκταινόμενα στην ξένη χώρα και να αξιολογήσουμε τους πελάτες παγκοσμίως».
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Τζέης αναφέρθηκε στη βάση δεδομένων η οποία απαρτίζεται από 200 εκατομμύρια επιχειρήσεις παγκοσμίως, των οποίων με τη βοήθεια της τεχνολογίας και άλλους αλγόριθμους που έχει αναπτύξει η Atradius εσωτερικά, έχει ανά πάσα στιγμή τη βέλτιστη οικονομική εικόνα για όλες αυτές τις επιχειρήσεις παγκοσμίως.
«Μπορούμε και ξέρουμε όλες αυτές τις επιχειρήσεις αν πάνε καλά, αν υπάρχει χειρότερα και πώς εξελίσσονται, ώστε να μπορούμε να παρέχουμε τις κατάλληλες συμβουλευτικές υπηρεσίες», συμπληρώνει. «Εάν δηλαδή αφουγκραστούμε μία υπόθεση επιχείρησης ότι δεν πάει καλά, τότε πηγαίνουμε εμείς στον ασφαλισμένο, του εφιστούμε την προσοχή και τον απομακρύνουμε. Συμβουλεύουμε λοιπόν να μειώσει την έκθεσή του ή ακόμα ακόμα και να σταματήσει, προστατεύοντάς τον από κακοτοπιές».
Χρηματοδότηση
Ένα σημαντικό κεφάλαιο για την Atradius είναι πως ανοίγει πόρτες χρηματοδότησης σε μια επιχείρηση, να αναζητήσει κάποιο κεφάλαιο κίνησης από τράπεζα ή οτιδήποτε άλλο, όπως εξηγεί ο κ. Τζέης.
«Το πιο απλό που απολαμβάνουν οι ασφαλισμένοι μας, όντες ασφαλισμένοι, είναι ότι πείθουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ότι είναι ασφαλή τα χαρτοφυλάκιά τους κι εμείς από την πλευρά μας ελαχιστοποιούμε την πιθανότητα να υποστεί η εταιρεία μας μια μεγάλη, μοιραία για την επιβίωσή μας επισφάλεια. Άρα αυτό και μόνο καθησυχάζει τις τράπεζες να δώσουν πιο φτηνό χρήμα. Όμως το πιο σημαντικό που γίνεται και σε καθημερινή βάση είναι να εκχωρούνται από τους ασφαλισμένους μας τα ασφαλισμένα από εμάς πριν από όλους τιμολόγια και να εκχωρούνται έτσι σε αυτές τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τα οποία δίδουν φτηνό χρήμα. Διότι οι εξασφαλίσεις που εμείς παρέχουμε είναι τα πιστωτικά μας όρια», συμπληρώνει.
Το διεθνές σκηνικό…
«Ζούμε σε ένα παγκόσμιο χωριό όπου τόσο το καλό όσο και το κακό στην οικονομία γίνεται πολύ γρήγορα. Ό,τι ζούμε δεν έχει σχέση με το παρελθόν. Ζούμε γεωπολιτικές εξελίξεις, απειλές μπορώ να πω, οι οποίες βρίσκονται και στη γειτονιά μας, στη Μέση Ανατολή και σε Ρωσία και Ουκρανία, που επηρεάζουν την παγκόσμια οικονομία. Επηρεάζουν είτε άμεσα είτε έμμεσα από το πιο απλό μέχρι το πιο σύνθετο, από το πετρέλαιο και την πιο ακριβή ενέργεια, δηλαδή έως και τις εξαγωγές. Όλα λοιπόν αυτά τα συμπεριλαμβάνουμε στην εκτίμηση κινδύνου ανάλογα με τον κάθε πελάτη μας», καταλήγει ο κ. Τζέης.
…και η ελληνική περίπτωση
«Όσο οξύμωρο κι αν ακουστεί, ευτυχώς έχουμε περάσει πολλές κρίσεις», εξηγεί ο κ. Τζέης μιλώντας για τις παθογένειες της ελληνικής οικονομίας και τις δυνατότητες ανάπτυξης.
«Οι κρίσεις έκαναν τον Έλληνα επιχειρηματία να αποκτήσει άλλο mode, άλλη κουλτούρα. Έχουμε σιδερένιο στομάχι, έχουμε γίνει πιο σοφοί από αυτό. Δεν πηγαίνουμε μόνο για τον τζίρο, πηγαίνουμε για τον ασφαλή τζίρο. Οι συναλλαγές μας θέλουμε να είναι ασφαλείς. Έχουμε μάθει λοιπόν το μάθημά μας, έχουμε γίνει πιο σοφοί».
Σχετικά με την κατάσταση της οικονομίας, τη χαρακτηρίζει καλύτερη κυρίως μετά την πανδημία. «Οφείλουμε να παρατηρήσουμε κάποια δεδομένα τα οποία είναι όπως. Το ΑΕΠ μας φέτος αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,3% και αν όλα πάνε όπως έχουμε προβλέψει και του χρόνου το 25 θα έχουμε αντίστοιχα μια ανάπτυξη. Ο πληθωρισμός έχει πέσει σχεδόν στο 3%, η ανεργία έχει πέσει κάτω από το 10%. Έχουμε ένα τραπεζικό σύστημα το οποίο είναι καλύτερο, το παρελθόν πιο ισχυρό με μεγάλη κεφαλαιακή βάση και με επάρκεια. Από την άλλη όμως, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε θέματα όπως ακρίβεια, το οποίο μπορεί να επηρεάσει την αγοραστική δύναμη».
Όπως τονίζει ο κ. Τζέης, «Θεωρούμε πως βιώσιμη ανάπτυξη μπορούν να φέρουν κλάδοι όπως η ναυτιλία, που υποστηρίζει την οικονομία της Ελλάδας, ο φαρμακευτικός κλάδος καθώς έχει να κάνει με τις εξαγωγές. Ομοίως κάθε εταιρεία που έχει να κάνει με εμπόριο τροφίμων και καταναλωτικών αγαθών, γιατί έχει αποδειχτεί ότι στην κρίση θα πάμε τελικά σούπερ μάρκετ να πάρουμε κάποια καταναλωτικά αγαθά».
«Είναι σημαντικό να μην χρειάζεται ο Έλληνας να χρηματοδοτήσει την επιχείρησή του. Οι γεωπολιτικές απειλές, ακόμη και η κλιματική κρίση και η βαθιά κρίση -που λέγαμε κάποτε- υπάρχει και βρίσκεται εδώ. Το απέδειξε η κακοκαιρία Daniel πέρυσι που πολλά δισεκατομμύρια στην οικονομία μας. Γι’ αυτό και έχουμε φτιάξει ένα μοντέλο που προβλέπουμε ανάλογες επιπτώσεις, πώς θα επηρεάσει, ποιους κλάδους και με ποιο τρόπο ώστε να κατευθύνουμε τους πελάτες μας και να τους αποτρέψουμε ή να τους προτρέψουμε αντιστοίχως».