Αυστηρή οδηγία έδωσε η Samsung στις θυγατρικές της σε διεθνές επίπεδο να μειώσουν το προσωπικό πωλήσεων και μάρκετινγκ κατά περίπου 15% και το διοικητικό προσωπικό έως και 30%.

Το σχέδιο θα εφαρμοστεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και θα επηρεάσει τις θέσεις εργασίας σε ολόκληρη την Αμερική, την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική, όπως αποκάλυψε το Reuters.

Samsung: Οι Κινέζοι «στοκάρουν» τσιπ μνήμης υψηλής τεχνολογίας

Δεν είναι σαφές πόσοι άνθρωποι θα απολυθούν και ποιες χώρες και επιχειρηματικές μονάδες θα επηρεαστούν περισσότερο. Σε ανακοίνωσή της, η Samsung δήλωσε ότι οι προσαρμογές του εργατικού δυναμικού που πραγματοποιήθηκαν σε ορισμένες υπερπόντιες επιχειρήσεις ήταν προγραμματισμένες και αποσκοπούσαν στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας. Ανέφερε ωστόσο πως δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι στόχοι για τα σχέδια, προσθέτοντας ότι δεν επηρεάζουν το προσωπικό παραγωγής της.

Η Samsung απασχολούσε συνολικά 267.800 άτομα στο τέλος του 2023, και περισσότεροι από τους μισούς, ή 147.000 εργαζόμενους, έχουν την έδρα τους στο εξωτερικό, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση βιωσιμότητάς της.

Η παραγωγή και η ανάπτυξη αντιπροσώπευαν τις περισσότερες από αυτές τις θέσεις εργασίας και το προσωπικό πωλήσεων και μάρκετινγκ ήταν περίπου 25.100, ενώ 27.800 άτομα εργάζονταν σε άλλους τομείς, σύμφωνα με την έκθεση.

Η «παγκόσμια εντολή» για τις περικοπές θέσεων εργασίας εστάλη πριν από περίπου τρεις εβδομάδες και η επιχείρηση της Samsung στην Ινδία προσέφερε ήδη πακέτα αποζημίωσης σε ορισμένους υπαλλήλους μεσαίου επιπέδου που έφυγαν τις τελευταίες εβδομάδες.

Το σύνολο των υπαλλήλων που ενδέχεται να χρειαστεί να εγκαταλείψουν τη μονάδα της Ινδίας μπορεί να φτάσει ακόμη και τους 1.000, επισήμανε το Reuters. Η Samsung απασχολεί περίπου 25.000 άτομα στην Ινδία.

Ενώ στην Κίνα, η Samsung έχει ενημερώσει το προσωπικό της για τις περικοπές θέσεων εργασίας που αναμένεται να επηρεάσουν περίπου το 30% των εργαζομένων της στη μονάδα πωλήσεων.

Δεν είναι σαφές πόσοι άνθρωποι θα απολυθούν και ποιες χώρες και επιχειρηματικές μονάδες θα επηρεαστούν περισσότερο. Η Samsung απασχολούσε συνολικά 267.800 άτομα στο τέλος του 2023, και περισσότεροι από τους μισούς, ή 147.000 εργαζόμενους, έχουν την έδρα τους στο εξωτερικό, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση βιωσιμότητάς της.

Samsung: Μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις

Οι περικοπές θέσεων εργασίας έρχονται καθώς η Samsung αντιμετωπίζει αυξανόμενες πιέσεις σε βασικές μονάδες της.

Η επιχείρηση τσιπ που αποτελεί το «ψωμί και βούτυρο» της ακολουθεί πιο αργούς ρυθμούς ανάκαμψης σε σχέση με τους ανταγωνιστές της από τη σοβαρή ύφεση του κλάδου, η οποία οδήγησε τα κέρδη της σε χαμηλό 15ετίας πέρυσι.

Τον Μάιο, η Samsung αντικατέστησε τον επικεφαλής του τμήματος ημιαγωγών της σε μια προσπάθεια να ξεπεράσει μια «κρίση τσιπ», καθώς προσπαθεί να καλύψει τη διαφορά με τον μικρότερο αντίπαλο SK Hynix στην προμήθεια υψηλής τεχνολογίας τσιπ μνήμης που χρησιμοποιούνται στην τεχνητή νοημοσύνη.

Στην αγορά των premium smartphones, η Samsung αντιμετωπίζει σκληρό ανταγωνισμό από την Apple και την κινεζική Huawei, ενώ έχει μείνει εδώ και καιρό πίσω από την TSMC στη συμβατική κατασκευή τσιπ. Και στην Ινδία, η οποία αποφέρει στη Samsung περίπου 12 δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσια έσοδα, μια απεργία για τους μισθούς διαταράσσει την παραγωγή.

Όπως τόνισε το Reuters οι περικοπές θέσεων εργασίας γίνονται ως προετοιμασία για την επιβράδυνση της παγκόσμιας ζήτησης για τεχνολογικά προϊόντα, παράλληλα με την παγκόσμια υποχώρηση, καθώς η Samsung επιδιώκει να στηρίξει την κατώτατη γραμμή της με εξοικονόμηση κόστους.

Δεν ήταν άμεσα σαφές αν η Samsung θα περικόψει επίσης θέσεις εργασίας στην έδρα της στη Νότια Κορέα, επειδή πρόκειται για ένα πολιτικά ευαίσθητο θέμα. Ο όμιλος Samsung, με το βραχίονα των ηλεκτρονικών να είναι ο πλέον αποδοτικός, είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης της χώρας και διαδραματίζει βασικό ρόλο στην οικονομία της.

Οι περικοπές θέσεων εργασίας θα μπορούσαν επίσης να προκαλέσουν εργατικές αναταραχές στο εσωτερικό της χώρας. Ένα σωματείο εργαζομένων της Νότιας Κορέας στη Samsung Electronics προχώρησε πρόσφατα σε πολυήμερη απεργία, διεκδικώντας υψηλότερους μισθούς και παροχές.

Οι μετοχές της Samsung Electronics, της πολυτιμότερης μετοχής της Νότιας Κορέας, διαπραγματεύονται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 μηνών την Τετάρτη, καθώς ορισμένοι αναλυτές μείωσαν πρόσφατα τις εκτιμήσεις τους για τα κέρδη της εταιρείας, επικαλούμενοι την αδύναμη ανάκαμψη της ζήτησης για smartphones και προσωπικούς υπολογιστές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία