Δίχως ρυθμό και με αρκετά εμπόδια προσπαθεί να ανακτήσει τις 1.420 μονάδες το χρηματιστήριο Αθηνών, ένα επίπεδο που προς το παρόν δείχνει δύσκολο να επανενεργοποιήσει τους αγοραστές.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 0,35% στις 1.418,46 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 39,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 11,2 εκατ. τεμάχια. Κέρδη 0,40% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 3.438,94 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός άνοδο 0,50% στις 1.226,15 μονάδες.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Εύθραυστη η άνοδος – Παραμένει η επιφυλακτικότητα

Αδιαφορία και έλλειψη τάσης

Ο Γενικός Δείκτης συνεχίζει την ουσιαστικά «αδιάφορη» πορεία των τελευταίων 4 εβδομάδων, δίχως να μπορεί να εκμεταλλευθεί το γενικώς θετικό πρόσημο της εγχώριας επιχειρηματικής ειδησεογραφίας και τις επικρατούσες προσδοκίες για συνέχιση των εύρωστων εταιρικών θεμελιωδών στο επόμενο διάστημα, κατά τον πιστοποιημένο αναλυτή και και διαχειριστής χαρτοφυλακίου, Πέτρο Στεριώτη. Οι θετικές εκθέσεις των ξένων αναλυτών περνάνε πλέον «στο ντούκου», ενώ τα εξαιρετικά οικονομικά αποτελέσματα που έχουν δημοσιευθεί δείχνουν να θεωρούνται τρόπον τινά δεδομένα, προσθέτει ο ίδιος.

Ενόσω ο Γενικός Δείκτης παραμένει σε στενό πλαίσιο διακύμανσης και οι τασικοί δείκτες «αχρηστεύονται» όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοικτά – τόσο η επαναδοκιμασία του φετινού πολυετούς υψηλού όσο και το «ραντεβού» με τα χαμηλά του Αυγούστου. Ο ΓΔ, άλλωστε, απέχει την ίδια σχεδόν απόσταση και από τα δύο αυτά «ορόσημα». Προς αποφυγήν παρερμηνειών, αποφεύγουμε τις «μαντεψιές» και παρακολουθούμε την «κορδέλα» των τιμών, η οποία δεν θα μείνει για πάντα στα τρέχοντα «συνηθισμένα» επίπεδα, σύμφωνα με τον κ. Στεριώτη.

Για τον όγκο συναλλαγών δεν απαιτούνται φοβερές γνώσεις για να καταλάβει κανείς ότι περιστρέφεται γύρω από λίγα «βαριά χαρτιά», με το υπόλοιπο του ταμπλό (βλ. μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση) να κάνει συναλλαγές… περιπτέρου. Αποτρεπτική υπό αυτές τις συνθήκες η συμμετοχή σοβαρών funds στα μετοχολόγια, καθώς σε «ρηχές» Αγορές το market impact των εντολών αγοράς κάνει τα πάντα ακριβότερα, ενώ οι εντολές πώλησης εκτελούνται με… κόπο.

Διαγραμματικά, οι 1.450 μονάδες κρατούνε το «κλειδί» της ανόδου, ενώ η απώλεια των 1.400 σε εβδομαδιαίο κλείσιμο θα δημιουργήσει «δεύτερες σκέψεις» σε πολλά «ευαίσθητα» χαρτοφυλάκια. Η εποχικότητα του Σεπτεμβρίου είναι ούτως ή άλλως… προβληματική για τις Κεφαλαιαγορές, με την προηγούμενη εβδομάδα να είναι η χειρότερη του έτους για τον S&P500, και το ΧΑ πάντως να τη… γλιτώνει δίχως βέβαια αυτό να σημαίνει ότι η Αθήνα είναι στο απυρόβλητο ή χαίρει… προνομιακής μεταχείρισης, καταλήγει ο κ. Στεριώτης..

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η ΕΛΧΑ συνεχίζει στο +2,69%, με τις Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ, Πειραιώς, Βιοχάλκο και Motor Oil να ακολουθούν με άνδοο ανώτερη του 1%. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Alpha Bank, Jumbo, Ελληνικά Πετρέλαια, Σαράντης, ΟΤΕ, Μυτιληναίος, ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενργειακή, Eurobank, ΔΑΑ, ΕΥΔΑΠ και Λάμδα.

Στον αντίποδα, Aegean και Autohellas σημειώνουν απώλειες 1,18% και 1,08% αντίστοιχα, με τις Coca Cola, Cenergy, ΔΕΗ και Εθνική να κινούνται ήπια πτωτικά. Χωρίς μεταβολή είναι ο Τιτάν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών