Ούτε σήμερα κατάφερε να κρατήσει τα πρωινά του κέρδη το χρηματιστήριο Αθηνών, υποκύπτοντας στις πιέσεις του τραπεζικού κλάδου και επιλεγμένων τίτλων, όπως η Aegean και η ΔΕΗ, οδεύοντας πλέον προς την επόμενη στήριξη των 1.400 μονάδων.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,47% στις 1.406,91 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.405,18 μονάδων (-0,59%) και 1.425,17 μονάδων (0,82%). Ο τζίρος ανήλθε στα 131,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 34,5 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεωνχρηματησστήριο διακινήθηκαν 12,6 εκατ. τεμάχια αξίας 39,7 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,46% στις 3.409,23 μονάδες, ενώ στο +0,10% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap στις 2.289,76 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,79% στις 1.210,35 μονάδες.

«Καμπανάκι» JP Morgan για τις ελληνικές μετοχές: Εξαντλούνται οι ανοδικοί καταλύτες

Επαναλαμβανόμενο μοτίβο στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Με το ίδιο μοτίβο, όπως και στο χθεσινό, κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και άρχισε ανοδικά τις πρώτες ώρες, έκλεισε σε αρνητικά εδάφη, με τον τραπεζικό κλάδο να διολισθαίνει και πάλι σε χαμηλότερα επίπεδα, οδηγώντας και τον γενικό δείκτη προς τις 1.400 μονάδες. Έτσι, διαγραμματικά, οι 1.450 μονάδες κρατούν το «κλειδί» της ανόδου, ενώ η απώλεια των 1.400 σε εβδομαδιαίο κλείσιμο θα δημιουργήσει «δεύτερες σκέψεις» σε πολλά «ευαίσθητα» χαρτοφυλάκια.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Δείκτης συνεχίζει την ουσιαστικά «αδιάφορη» πορεία των τελευταίων 4 εβδομάδων, δίχως να μπορεί να εκμεταλλευθεί το γενικώς θετικό πρόσημο της εγχώριας επιχειρηματικής ειδησεογραφίας και τις επικρατούσες προσδοκίες για συνέχιση των εύρωστων εταιρικών θεμελιωδών στο επόμενο διάστημα, κατά τον πιστοποιημένο αναλυτή και διαχειριστής χαρτοφυλακίου, Πέτρο Στεριώτη. Οι θετικές εκθέσεις των ξένων αναλυτών περνάνε πλέον «στο ντούκου», ενώ τα εξαιρετικά οικονομικά αποτελέσματα που έχουν δημοσιευθεί δείχνουν να θεωρούνται τρόπον τινά δεδομένα, προσθέτει ο ίδιος.

Ενόσω ο Γενικός Δείκτης παραμένει σε στενό πλαίσιο διακύμανσης και οι τασικοί δείκτες «αχρηστεύονται» όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοικτά – τόσο η επαναδοκιμασία του φετινού πολυετούς υψηλού όσο και το «ραντεβού» με τα χαμηλά του Αυγούστου. Ο ΓΔ, άλλωστε, απέχει την ίδια σχεδόν απόσταση και από τα δύο αυτά «ορόσημα». Προς αποφυγήν παρερμηνειών, αποφεύγουμε τις «μαντεψιές» και παρακολουθούμε την «κορδέλα» των τιμών, η οποία δεν θα μείνει για πάντα στα τρέχοντα «συνηθισμένα» επίπεδα, σύμφωνα με τον κ. Στεριώτη.

Για τον όγκο συναλλαγών δεν απαιτούνται φοβερές γνώσεις για να καταλάβει κανείς ότι περιστρέφεται γύρω από λίγα «βαριά χαρτιά», με το υπόλοιπο του ταμπλό (βλ. μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση) να κάνει συναλλαγές… περιπτέρου. Αποτρεπτική υπό αυτές τις συνθήκες η συμμετοχή σοβαρών funds στα μετοχολόγια, καθώς σε «ρηχές» Αγορές το market impact των εντολών αγοράς κάνει τα πάντα ακριβότερα, ενώ οι εντολές πώλησης εκτελούνται με… κόπο.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, ΔΕΗ, Εθνική και Aegean σημείωσαν απώλειες που ξεπέρασαν το 2%, ενώ άνω του 1% ήταν η πτώση σε Τιτάν και Autohellas. Υπό έλεγχο κράτησαν τις πιέσεις τους οι Eurobank, Ελληνικά Πετρέλαια, Βιοχάλκο, Metlen, ΓΕΚ Τέρνα, Λάμδα, Motor Oil, Cenergy και Alpha Bank.

Στον αντίποδα, παρά τις πιέσεις η Coca Cola έκλεισε οριακά θετικά, ενώ μικρά κέρδη σημείωσαν και οι Ελλάκτωρ, ΕΛΧΑ, Πειραιώς, Jumbo, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ. Χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι Σαράντης και ΔΑΑ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών