Την στήριξη των κτηνοτρόφων που επλήγησαν από την ευλογιά των προβάτων τόσο για την απώλεια εισοδήματος όσο και την αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου, ανακοίνωσε από την 27η Πανέβρια Αγροτική Έκθεση στις Φέρες, που πραγματοποιείται στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  Διονύσης Σταμενίτης.

Ταυτόχρονα, ο υφυπουργός κ. Σταμενίτης, με αφορμή την παρουσία του στον Έβρο για τα εγκαίνια της Έκθεσης,  μίλησε για την ανησυχία που προκαλούν στον αγροτικό κόσμο οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης, ωστόσο εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον της πρωτογενούς παραγωγής. «Μια αισιοδοξία που προέρχεται από το γεγονός ότι υπάρχει σχέδιο, υπάρχει πρόληψη αλλά υπάρχει και άμεση επέμβαση από πλευράς πολιτείας όταν αυτή απαιτείται», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Αγρότες: Πόσο κοστίζει στον πρωτογενή τομέα η κλιματική αλλαγή

Αναφερόμενος, στις περσινές καταστροφικές πυρκαγιές στον Έβρο εστίασε στις κυβερνητικές παρεμβάσεις για την ανακούφιση των πληγέντων, αλλά και στο φιλόδοξο αναπτυξιακό σχέδιο, που δρομολογήθηκε για την ανασυγκρότηση της περιοχής του Έβρου.

«Οι προωθούμενες αλλαγές στον ΕΛΓΑ, εκτιμάται ότι θα καλύψουν ένα μέρος των ζητημάτων που ανακύπτουν στην αγροτική παραγωγή λόγω της έντασης και αύξησης συχνότητας ακραίων φαινομένων»

Οι παρεμβάσεις

Όσον αφορά τις παρεμβάσεις του ΥπΑΑΤ, ο κ. Σταμενίτης στάθηκε στο Μέτρο 5.2. που ενεργοποιήθηκε για την επανεκκίνηση της κτηνοτροφίας, συνολικού προϋπολογισμού 45 εκ €., με ενίσχυση στο 100% των τιμολογίων αγοράς, ενώ απαρίθμησε σειρά από δράσεις σε επίπεδο υποδομών, που υλοποιούνται από το ΥπΑΑΤ, για την επόμενη ημέρα της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής στην περιοχή.

Ενδεικτικά, αναφέρθηκε στα εμβληματικά έργα όπως η υπογειοποίηση Αρδευτικού Δικτύου Πετάλου Πέπλου του Τ.Ο.Ε.Β. Πετάλου Πέπλου, προϋπολογισμού περίπου 10 εκατομμυρίων, όπως η αντικατάσταση και υπογειοποίηση αρδευτικών δικτύων του Τ.Ο.Ε.Β. Ευθροποτάμου, που αφορά στη βελτίωση και στον εκσυγχρονισμό του αρδευτικού δικτύου, όπως το έργο της Υπογειοποίησης του Αρδευτικού Δικτύου της περιοχής «Κάτω Λίμνες» του ΤΟΕΒ Φερών – Πέπλου ή όπως η Λιμνοδεξαμένη Ξηροποτάμου της Σαμοθράκης.

Παράλληλα, σημείωσε ότι στο πλαίσιο του ΠΑΑ 2014-2020, στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης έχουν ενταχθεί συνολικά 60.947 δικαιούχοι έργων, συνολικού προϋπολογισμού 997 εκατ. €, ενώ τόνισε ότι μέχρι σήμερα ενταγμένοι προϋπολογισμοί στην Περιφέρεια ΑΜΘ χρηματοδοτούνται από το ΠΑΑ 2014-2020 με Δημόσια δαπάνη ύψους 870 εκατ. €, εκ των οποίων έχουν πληρωθεί περί τα 588 εκατ. €.

Σημαντική ήταν η αναφορά του υφυπουργού κ. Σταμενίτη στις προωθούμενες αλλαγές στον ΕΛΓΑ, που εκτιμάται πως θα καλύψουν ένα μέρος των ζητημάτων που ανακύπτουν στην αγροτική παραγωγή λόγω της έντασης και αύξησης συχνότητας συγκεκριμένων φαινομένων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO