Κάτι από παραπάνω από ορατός είναι ο κίνδυνος για την πληρωμή των επιδοτήσεων στους αγρότες καθώς με ευθύνη της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ, η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων ΟΣΔΕ 2024 συνεχίζει να υπολειτουργεί.

Κι ενώ η προθεσμία για τις αιτήσεις λήγει σήμερα 12 Σεπτεμβρίου, με ευθύνη του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ Κυριάκου Μπαμπασίδη δεκάδες χιλιάδες αγρότες, υπολογίζονται σε τουλάχιστον 200.000, δεν έχουν λάβει καν πρωτόκολλο υποβολής αιτήσεων, ενώ για πολλούς οι αιτήσεις είναι ημιτελείς κινδυνεύοντας να χάσουν τις επιδοτήσεις της φετινής καλλιεργητικής περιόδου.

Χαρακτηριστικό δείγμα της δυσλειτουργίας και της επικινδυνότητας με την οποία αναπτύχθηκε η νέα πλατφόρμα ΟΣΔΕ 2024 ήταν η ανάρτηση των διαβαθμισμένων χαρτών

Αγρότες: Ζητείται παράταση στην υποβολή του ΟΣΔΕ – Υπολείπονται 200.000 δηλώσεις

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ και το ΟΣΔΕ 2024

Η διαδικασία της καταβολής των αγροτικών επιδοτήσεων βρίσκεται κυριολεκτικά στον «αέρα», ενώ φορείς και παράγοντες που εκπροσωπούν τους γεωργούς και κτηνοτρόφους εγείρουν θέμα ευθυνών και παραίτησης του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ Κυριάκου Μπαμπασίδη καθώς, όπως υποστηρίζουν, φέρει την ευθύνη για τη δυσλειτουργία του ΟΣΔΕ 2024 αλλά και για το καθυστερημένο άνοιγμα της πλατφόρμας για τα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ).

Τον περασμένο Ιούλιο μετά από σειρά έντονων αντιδράσεων που εκδηλώθηκαν από τους αγρότες και τους φορείς εκπροσώπησης τους, ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ οδηγήθηκε στο να ανοίξει την πλατφόρμα ΟΣΔΕ 2024. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων άρχισε για τα ΚΥΔ στις 15 Ιουλίου τρεισήμισι μήνες με καθυστέρηση συγκριτικά με την ημερομηνία που άνοιξε η πλατφόρμα για τους αγρότες που θέλουν να υποβάλλουν απευθείας τις δηλώσεις τους.

Υπενθυμίζεται ότι για τους αγρότες που υποβάλλουν απευθείας τις δηλώσεις τους – εκτός ΚΥΔ- η δυνατότητα υποβολής των αιτήσεων δόθηκε από την 1η Απριλίου.

Το ΟΣΔΕ 2024 λειτουργούσε κανονικά, αλλά όπως έχει αποκαλύψει ο ΟΤ, η διοίκηση Μπαμπασίδη στη συνέχεια ανέθεσε το έργο της πλατφόρμας σε άλλον σύμβουλο με αποτέλεσμα αφενός να καθυστερήσει το άνοιγμα της πλατφόρμας για τα ΚΥΔ (υποβάλλει η συντριπτική πλειονότητα των αγροτών τις αιτήσεις) και αφετέρου το ΟΣΔΕ 2024 να παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα δυσλειτουργίας.

Χαρακτηριστικό δείγμα της δυσλειτουργίας και της επικινδυνότητας με την οποία αναπτύχθηκε η νέα πλατφόρμα του ΟΣΔΕ 2024 ήταν το θέμα που αποκάλυψε ο ΟΤ με την ανάρτηση διαβαθμισμένων χαρτών.

Ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ

Τα στελέχη των ΚΥΔ δεν άργησαν να διαπιστώσουν τις τεχνικές δυσκολίες αλλά και τα προβλήματα λειτουργίας του ΟΣΔΕ 2024 με αποτέλεσμα να αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις δεκάδες χιλιάδες των αγροτών.

Όπως αποκάλυψε ο ΟΤ, στη διάρκεια συναντήσεων που διοργάνωσε μέσα στο κατακαλόκαιρο η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ με τους υπαλλήλους των ΚΥΔ, οι τελευταίοι εξήγησαν και διαμαρτυρήθηκαν έντονα στον πρόεδρο κ. Μπαμπασίδη για τη δυσλειτουργία του ΟΣΔΕ 2024 αλλά και για την αδυναμία να ανταποκριθούν στον μεγάλο όγκο των αιτήσεων. Κι αυτό καθώς η ημερομηνία της 12ης Σεπτεμβρίου ήταν ασφυχτική… με δεδομένο το ό,τι η ηλεκτρονική πλατφόρμα σερνόταν…, και με δεδομένη τη θερινή ραστώνη των διακοπών του Αυγούστου.

Τα προβλήματα του ΟΣΔΕ 2024

Όμως το κύριο πρόβλημα ήταν η ίδια η λειτουργία της πλατφόρμας του ΟΣΔΕ 2024 που διαχειρίζεται και λειτουργεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Όπως είχε αναδείξει με εκτενή του ρεπορτάζ ο ΟΤ η ίδια η εφαρμογή που είχε επιλέξει να ανεβάσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ αλλάζοντας αυτή που ήταν πλήρως λειτουργική στο gov.gr είχε σοβαρά προβλήματα.

Το αποτέλεσμα ήταν να μην είναι λειτουργική και να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες.

Τα προβλήματα δε που ανέκυψαν με τους αδιαβάθμιτους χάρτες  και την παρέμβαση της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού ήταν ένα μόνο δείγμα της προχειρότητας του ΟΠΕΚΕΠΕ και του προέδρου του Κ. Μπαμπασίδη.

Ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ άρχισε τις εκπτώσεις… στους ελέγχους ώστε οι ημιτελείς αιτήσεις ΟΣΔΕ να πάρουν απλώς ένα πρωτόκολλο

Εκπτώσεις…

Όπως σημειώνουν στον ΟΤ αρμόδιοι παράγοντες, ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ επέμενε να αγνοεί προκλητικά τις παρατηρήσεις τόσο των στελεχών των ΚΥΔ όσο και των φορέων εκπροσώπησης των αγροτών για την ταλαιπωρία στην οποία υφίσταντο οι χιλιάδες των αγροτών αλλά και για τον κίνδυνο να μην ολοκληρωθεί η διαδικασία των αιτήσεων στο ΟΣΔΕ 2024 και άρα να απειλείται να τιναχθεί στον «αέρα» η πληρωμή των αγροτικών επιδοτήσεων.

Ο ίδιος διατεινόταν στις συναντήσεις με τα ΚΥΔ για διπλές βάρδιες, ενώ υπεραμυνόταν του σχεδιασμού της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ για το ΟΣΔΕ 2024.

Όμως το αδιέξοδο φάνηκε νωρίς αφού πέρα από την περίοδο αδειών  του Αυγούστου και τον καύσωνα η εφαρμογή σερνόταν με αποτέλεσμα οι ρυθμοί υποβολής να είναι χαμηλοί. Έτσι λίγο πριν το τέλος  Αυγούστου το έργο υποβολής των αιτήσεων ήταν πολύ πίσω και ο κ. Μπαμπασίδης άρχισε τις εκπτώσεις ελέγχων ώστε οι ημιτελείς αιτήσεις ΟΣΔΕ να πάρουν απλώς πρωτόκολλο.

Πράξη η οποία αντιβαίνει, σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, τους κανονισμούς.

Και όλα αυτά εν μέσω της άρσης της διαπίστευσης του ΟΠΕΚΕΠΕ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Θέμα ευθυνών και παραίτησης του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ εγείρουν φορείς και παράγοντες εκπροσώπησης των αγροτών

Ευθύνες

Οι ευθύνες του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ αναδεικνύονται όμως και από τα ακόλουθα γεγονότα:

1.     Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας ανακοίνωσε χθες  11 Σεπτεμβρίου στη Βουλή την επιτήρηση του ΟΠΕΚΕΠΕ για ένα χρόνο.

2.      Σήμερα 12 Σεπτεμβρίου που λήγει η ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2024 πάνω από 200.000  παραγωγοί, όπως αναφέρουν πληροφορίες, δεν έχουν μπορέσει να λάβουν καν πρωτόκολλο υποβολής της δήλωσής αλλά και πολλοί που έχουν λάβει πρωτόκολλο τυπικά οι αιτήσεις τους είναι ημιτελείς και οι κίνδυνοι απώλειας ενισχύσεων μεγάλοι.

Θέμα παραίτησης

Με νωπές ακόμη τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της ΔΕΘ πώς οι ενέργειες της κυβέρνησης και των φορέων της θα πρέπει να έχουν απτό αποτέλεσμα στην καθημερινότητα των αποτελεσμάτων, η διαδικασία υποβολής αιτήσεων των αγροτών για τις ενισχύσεις τους στο ΟΣΔΕ 2024 δείχνει να έχει καταρρεύσεις.

Σχετικές διαμαρτυρίες και καταγγελίες έχουν υποβάλλει και φορείς εκπροσώπησης των αγροτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, οι φωνές που εγείρουν θέμα παραίτησης του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ αυξάνονται.
Και αυτές προέρχονται από τον αγροτικό κόσμο της περιφέρειας, ο οποίος ακόμη και σε όποια πιθανή παράταση δοθεί είτε σιωπηρή είτε ανοιχτή πλέον δυσπιστεί στη λειτουργία φορέων όπως αυτόν του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO