Nέες εγγυήσεις στον τραπεζικό τομέα της Ουκρανίας παρέχει η EBRD (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης)  και αποδεσμεύει νέα χρηματοδότηση ύψους 690 εκατ. ευρώ για κρίσιμες βιομηχανίες στην Ουκρανία εν καιρώ πολέμου.

Ουκρανία: Το σκληρό παζάρι με ΔΝΤ και η αναδιάρθρωση χρέους εν καιρώ πολέμου

Η Τράπεζα επεκτείνει τις μη χρηματοδοτούμενες διευκολύνσεις επιμερισμού του κινδύνου χαρτοφυλακίου στις PrivatBank, Ukrgasbank, KredoBank και Bank Lviv, βάσει των οποίων η EBRD καλύπτει εν μέρει τον πιστωτικό κίνδυνο των τραπεζών για νέα δάνεια προς ουκρανικές επιχειρήσεις. Αυτό υποστηρίζεται από το επενδυτικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ουκρανία (UIF).

Πόσα θα δώσει η EBRD στην Ουκρανία

Συγκεκριμένα, η EBRD θα καλύψει τον πιστωτικό κίνδυνο για νέα δάνεια ύψους έως 400 εκατ. ευρώ που εκδίδει η PrivatBank, 150 εκατ. ευρώ που εκδίδει η Ukrgasbank, 100 εκατ. ευρώ που εκδίδει η KredoBank και 30 εκατ. ευρώ που εκδίδει η Bank Lviv.

Αυτό παρέχει στους εν λόγω δανειστές αυξημένη ικανότητα ανάληψης κινδύνων για τη χρηματοδότηση των κρίσιμων βιομηχανιών της Ουκρανίας, προκειμένου να διασφαλιστεί η επισιτιστική ασφάλεια και να διατηρηθούν τα μέσα διαβίωσης των ανθρώπων σε μια εποχή που οι βασικοί οικονομικοί τομείς της Ουκρανίας επηρεάζονται σοβαρά από την εισβολή της Ρωσίας.

Οι στρατηγικές προτεραιότητες της ΕΤΑΑ στη χώρα περιλαμβάνουν την ενεργειακή ασφάλεια, τις ζωτικής σημασίας υποδομές, την επισιτιστική ασφάλεια και το εμπόριο.

Η EBRD είναι ο μεγαλύτερος θεσμικός επενδυτής της Ουκρανίας.

Έχει διαθέσει περισσότερα από 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ στη χώρα από το 2022 και έχει εξασφαλίσει συμφωνία για περαιτέρω αύξηση κεφαλαίου ύψους 4 δισεκατομμυρίων ευρώ, ώστε να συνεχίσει να χορηγεί δάνεια σε αυτά τα επίπεδα σε καιρό πολέμου, με τη δυνατότητα για περισσότερα μόλις αρχίσει η πλήρης ανοικοδόμηση.

Εκτός από τη στήριξη του ιδιωτικού τομέα, οι στρατηγικές προτεραιότητες της ΕΤΑΑ στη χώρα περιλαμβάνουν την ενεργειακή ασφάλεια, τις ζωτικής σημασίας υποδομές, την επισιτιστική ασφάλεια και το εμπόριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή