❚❚
FTSE [Large Cap] 0 0 0 FTSEA [Δείκτης Αγοράς] 0 0 0 FTSEM [Mid Cap] 0 0 0 HELMSI [Mid & Small Cap] 0 0 0 ΔΤΡ [Τράπεζες] 0 0 0 ΠΕΙΡ [TPEIR.ATH] 0 0 0 ΛΑΝΑΚ [LANAC.ATH] 0 0 0 ΑΑΑΚ [AAAK.ATH] 0 0 0 OPTIMA [OPTIMA.ATH] 0 0 0 ΧΑΙΔΕ [HAIDE.ATH] 0 0 0 ΚΑΡΕΛ [KARE.ATH] 0 0 0 ΤΡΑΣΤΟΡ [TRASTOR.ATH] 0 0 0 ΜΠΤΚ [MPITR.ATH] 0 0 0 ΑΒΑΞ [AVAX.ATH] 0 0 0 ΙΝΛΙΦ [INLIF.ATH] 0 0 0 ΕΛΙΝ [ELIN.ATH] 0 0 0 ΣΙΔΜΑ [SIDMA.ATH] 0 0 0 ΒΙΟΚΑ [BIOKA.ATH] 0 0 0 ΜΙΓ [MIG.ATH] 0 0 0 NOVAL [NOVAL.ATH] 0 0 0 ΕΥΡΩΒ [EUROB.ATH] 0 0 0 ΜΠΛΕΚΕΔΡΟΣ [BLEKEDROS.ATH] 0 0 0 ΟΡΙΛΙΝΑ [ORILINA.ATH] 0 0 0 ΟΤΟΕΛ [OTOEL.ATH] 0 0 0 ΜΕΡΚΟ [MERKO.ATH] 0 0 0 ΕΤΕ [ETE.ATH] 0 0 0 ΒΙΟ [VIO.ATH] 0 0 0 ΙΝΤΕΡΚΟ [INTERCO.ATH] 0 0 0 ΕΛΛΑΚΤΩΡ [ELLAKTOR.ATH] 0 0 0 ΜΥΤΙΛ [MYTIL.ATH] 0 0 0 ΙΑΤΡ [IATR.ATH] 0 0 0 ΜΑΘΙΟ [MATHIO.ATH] 0 0 0 ΜΛΣ [MLS.ATH] 0 0 0 ΟΛΥΜΠ [OLYMP.ATH] 0 0 0 ΤΖΚΑ [PROFK.ATH] 0 0 0 ΒΙΟΤ [BIOT.ATH] 0 0 0 ΠΑΠ [PAP.ATH] 0 0 0 ΑΛΦΑ [ALPHA.ATH] 0 0 0 ΜΙΝ [MIN.ATH] 0 0 0 ΕΚΤΕΡ [EKTER.ATH] 0 0 0 ΦΛΕΞΟ [FLEXO.ATH] 0 0 0 ΚΡΙ [KRI.ATH] 0 0 0 ΜΟΥΖΚ [MOYZK.ATH] 0 0 0 ΑΝΔΡΟ [ANDRO.ATH] 0 0 0 ΣΠΕΙΣ [SPACE.ATH] 0 0 0 TITC [TITC.ATH] 0 0 0 ΚΥΡΙΟ [KYRI.ATH] 0 0 0 ΕΛΠΕ [ELPE.ATH] 0 0 0 ΕΛΧΑ [ELHA.ATH] 0 0 0 ΚΕΚΡ [KEKR.ATH] 0 0 0 ΚΟΥΑΛ [QUAL.ATH] 0 0 0 ΛΟΓΟΣ [LOGISMOS.ATH] 0 0 0 ΙΝΤΚΑ [INTRK.ATH] 0 0 0 ΠΡΕΜΙΑ [PREMIA.ATH] 0 0 0 ΕΛΛ [TELL.ATH] 0 0 0 ΕΥΑΠΣ [EYAPS.ATH] 0 0 0 ΕΛΣΤΡ [ELSTR.ATH] 0 0 0 ΓΕΒΚΑ [GEBKA.ATH] 0 0 0 ΣΕΝΤΡ [CENTR.ATH] 0 0 0 ΠΡΟΦ [PROF.ATH] 0 0 0 ΚΤΗΛΑ [KTILA.ATH] 0 0 0 ΦΡΛΚ [FOYRK.ATH] 0 0 0 ΕΒΡΟΦ [EVROF.ATH] 0 0 0 DIMAND [DIMAND.ATH] 0 0 0 ΑΤΕΚ [ATEK.ATH] 0 0 0 ΕΠΣΙΛ [EPSIL.ATH] 0 0 0 ΔΕΗ [PPC.ATH] 0 0 0 ΠΕΡΦ [PERF.ATH] 0 0 0 ΑΚΡΙΤ [AKRIT.ATH] 0 0 0 ΒΟΣΥΣ [VOSYS.ATH] 0 0 0 ΠΛΑΘ [PLAT.ATH] 0 0 0 ΠΛΑΚΡ [PLAKR.ATH] 0 0 0 ΔΡΟΜΕ [DROME.ATH] 0 0 0
Διεθνή

Ευρώπη: Πώς θα απαλλαγεί από χρέος 350 δισ. ευρώ – Η πρόταση Ντράγκι και οι διαφωνίες

Από το 2028 η ΕΕ θα αντιμετωπίζει δαπάνες αποπληρωμής χρέους και τόκων ύψους έως και 30 δισ. ευρώ ετησίως

Ευρώπη: Πώς θα απαλλαγεί από χρέος 350 δισ. ευρώ – Η πρόταση Ντράγκι και οι διαφωνίες

Την επιμήκυνση ομολογιακών εκδόσεων στις οποίες προχώρησε η ΕΕ την εποχή της πανδημίας εξετάζουν οι Βρυξέλλες για να μην επιβαρυνθεί ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός από το κόστος αποπληρωμής τους, σύμφωνα με τους Financial Times που επικαλούνται ανώνυμες πηγές,

Αν το καταφέρουν θα μπορούσαν να παρατείνουν δάνεια έως 350 δισ. ευρώ, μια επιλογή που υποστηρίζεται από τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι.

Κίνα: Μετά από τρία χρόνια επιστρέφει στις διεθνείς αγορές χρέους με ομόλογα 3 δισ. ευρώ

Οι συζητήσεις βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο για να βρεθεί μια λύση που θα ξεπερνούσε την σθεναρή αντίθεση της Γερμανίας, σημαντικούς νομικούς περιορισμούς ενώ θα κέρδιζε το ενδιαφέρον των επενδυτών.

Υπέρογκες δαπάνες και δημοσιονομική κρίση προ των πυλών

Οι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες φοβούνται ότι το κόστος αποπληρωμής θα επιβαρύνει σημαντικά τις δαπάνες της ΕΕ τα επόμενα χρόνια. Ο Ντράγκι προειδοποίησε στην έκθεσή του αυτή την εβδομάδα ότι οι διαφαινόμενες υποχρεώσεις και η απροθυμία των κρατών της ΕΕ να δώσουν στις Βρυξέλλες εξουσίες αύξησης των εσόδων ή περισσότερα χρήματα θα φέρουν την ΕΕ αντιμέτωπη με μια εξουθενωτική δημοσιονομική κρίση.

Από το 2028 η ΕΕ θα αντιμετωπίζει δαπάνες αποπληρωμής χρέους και τόκων ύψους έως και 30 δισ. ευρώ ετησίως

Η διαφαινόμενη δημοσιονομική μέγγενη αποτελεί ήδη σημαντικό πονοκέφαλο για την Κομισιόν, καθώς προετοιμάζει την πρότασή της για τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2028-2034.

Οι ειδικοί της Επιτροπής εκτιμούν ότι από το 2028 η ΕΕ θα αντιμετωπίζει δαπάνες αποπληρωμής χρέους και τόκων ύψους έως και 30 δισ. ευρώ ετησίως -ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο ένα έκτο των σημερινών ετήσιων δαπανών της Ένωσης. ομόλογα

«Αν δεν κάνουμε τίποτε, θα προκαλέσουμε σοκ στις εισφορές των κρατών μελών ή θα περικόψουμε τον υφιστάμενο προϋπολογισμό» εξηγεί αξιωματούχος της ΕΕ, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας. Η επιμήκυνση του χρέους «έχει απόλυτο νόημα», δήλωσε ένας δεύτερος αξιωματούχος της ΕΕ.

Ο Ντράγκι, ο οποίος παρουσίασε μια έκθεση 400 σελίδων για το μέλλον της οικονομίας της ΕΕ αυτή την εβδομάδα, έθεσε την ιδέα της παράτασης του χρέους της εποχής της πανδημίας ως έναν εργαλείο που θα απελευθερώσει κεφάλαια για επενδύσεις. Ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης εκτιμά ότι για να κερδίσει η ευρωπαϊκή οικονομία τo παιχνίδι της ανταγωνιστικότητας θα πρέπει να επενδύσει περίπου 800 δισ. ευρώ ετησίως.

Τα δάνεια του προγράμματος NextGenerationEU

«Τα κράτη μέλη θα μπορούσαν να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αυξήσουν τους πόρους που διαθέτει η Επιτροπή μέσω της αναβολής της αποπληρωμής του NextGenerationEU», έγραψε.

Αυτή η επιλογή βρίσκει σύμφωνους ορισμένα από τα κορυφαία στελέχη της ΕΕ ωστόσο θα χρειαστεί την πολιτική στήριξη των 27 κρατών μελών, τα οποία δέχθηκαν τον κοινό δανεισμό μέσα στην πανδημία στο πλαίσιο ότι θα ήταν εφάπαξ και χρονικά περιορισμένος.

«Η Γερμανία δεν θα συμφωνούσε σε αυτό . Θα ήταν τελείως άκυρο», επισημαίνει μια από τις πηγές  προσθέτοντας ότι η αναχρηματοδότηση θα αύξανε το κόστος των τόκων και θα δημιουργούσε ερωτήματα σχετικά με την αξιοπιστία της ΕΕ ως εκδότη.

Στο πλαίσιο του προγράμματος NextGenerationEU, τα κράτη της ΕΕ έχουν αντλήσει μέχρι σήμερα δάνεια ύψους περίπου 94,6 δισ. ευρώ, τα οποία θα πρέπει να αποπληρωθούν ως το 2031.

Εν τω μεταξύ, περίπου 171 δισ. ευρώ έχουν εκταμιευθεί μέχρι στιγμής από την Επιτροπή σε επιχορηγήσεις, ποσό που θα μπορούσε να αυξηθεί σε 357 δισ. ευρώ. Ο δανεισμός για αυτές τις επιχορηγήσεις προβλέπεται να αποπληρωθεί απευθείας από τον προϋπολογισμό της ΕΕ μεταξύ 2028 και 2058.

Η Επιτροπή θα μπορούσε ενδεχομένως να εκδώσει ομόλογα για να αναχρηματοδοτήσει το ανεξόφλητο χρέος που χρηματοδότησε τις επιχορηγήσεις του NextGenerationEU. Ωστόσο, όλα τα χρέη θα πρέπει να εξοφληθούν έως το 2058. Εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε ότι το προφίλ των αποπληρωμών θα αποφασιστεί κατά τη διαπραγμάτευση του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ.

Το πρόσκομμα του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας

Η σημαντική αλλαγή των όρων του προγράμματος δανεισμού απαιτεί την ομόφωνη στήριξη των κρατών μελών της ΕΕ και θα περνούσε από το συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας, το οποίο έκρινε ότι το ταμείο ανάκαμψης δεν παραβιάζει τις συνθήκες της ΕΕ με το σκεπτικό ότι ήταν εφάπαξ και χρονικά περιορισμένο.

«Μια απλή παράταση του χρέους θα ερχόταν σε σύγκρουση με την κατάσταση ότι το χρέος αυτό είναι εξαιρετικό και με τη γερμανική νομολογία. Η λύση είναι πιθανό να περιλαμβάνει την κατασκευή ενός νέου μέσου που θα επιτρέψει να διατηρηθεί τουλάχιστον σταθερός ο όγκος του χρέους της ΕΕ», πρότεινε ο Lucio Pench, μη μόνιμος συνεργάτης της δεξαμενής σκέψης Bruegel.

Η παροχή δυνατότητας στην ΕΕ να μετακυλίσει το χρέος της θα μπορούσε επίσης να συμβάλει στην ενίσχυση της ελκυστικότητας των ομολόγων της ΕΕ ως κατηγορία περιουσιακών στοιχείων μέχρι σήμερα οι επενδυτές έχουν αποθαρρυνθεί από το γεγονός ότι το πρόγραμμα της ΕΕ είναι χρονικά περιορισμένο.

«Η ύπαρξη αυτού του προγράμματος ως μόνιμου εκδότη θα έλυνε αρκετούς πονοκεφάλους όσον αφορά τις σχέσεις τους με τους επενδυτές, αλλά στο τέλος της ημέρας πρόκειται για μια πολιτική απόφαση» σημειώνει ο Jussi Harju, διευθυντής της Citibank.

Η αγορά ομολόγων

Πέρα από τις δομικά προβλήματα που έχουν οι ευρωπαϊκές εκδόσεις ομολογιακών τίτλων οι επενδυτές αναγνωρίζουν την πολιτική απροθυμία των χωρών μελών να αυξήσουν τον κοινό δανεισμό δίνοντας χαρακτηριστικά κράτους στην ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί να ενθαρρύνει την ανάπτυξη της δευτερογενούς αγοράς για την ενίσχυση της ρευστότητας και την προσέλκυση περισσότερων επενδυτών. Σύμφωνα με αξιωματούχους στις Βρυξέλλες  τα επόμενα βήματα είναι τα  repos, που επιτρέπουν στους επενδυτές να δανείζονται έναντι του χρέους κατά τη διάρκεια της νύχτας και η προθεσμιακή αγορά ομολόγων της ΕΕ, που επιτρέπει στους επενδυτές να αντισταθμίζουν τις θέσεις τους. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές αναμένεται να υλοποιηθούν το επόμενο έτος.

«Εάν η ΕΕ δημιουργήσει μια καλή αγορά repos και προθεσμιακών συμβολαίων θα δώσει την εντύπωση ότι ήρθε για να μείνει» τονίζει ο Μπαλκάζαρ. «Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του spread».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΕΠ: Ποιοι παράγοντες και πώς επηρέασαν την πορεία του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο – Ανάλυση Alpha Bank
Οικονομία

οιοι παράγοντες και πώς επηρέασαν την πορεία του ΑΕΠ το 2ο τρίμηνο - Ανάλυση Alpha Bank

Η συνεισφορά εξαγωγών και κατανάλωσης στο ελληνικό ΑΕΠ - Οι επενδύσεις υπολείπονται των προ κρίσης επιπέδων αλλά και του μέσου όρου στην ΕΕ

Αττική Οδός: Υπογράφηκε η σύμβαση παραχώρησης στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
Επιχειρήσεις

Έπεσαν οι υπογραφές για την παραχώρηση της Αττικής Οδού στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Η διάρκεια της σύμβασης παραχώρησης είναι 25 έτη

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 58,8% στις κενές θέσεις εργασίας το δεύτερο τρίμηνο
Εργασιακά – Ασφαλιστικά

Άλμα 58,8% στις κενές θέσεις εργασίας το 2ο τρίμηνο

Η ΕΛΣΤΑΤ ότι ο αριθμός των Κενών Θέσεων Εργασίας αυξήθηκε κατά 58.941 έναντι του δευτέρους τριμήνου του του 2023 ως βάση σύγκρισης

Χρυσός: Διέγραψε την χθεσινή πτώση
Commodities

Διέγραψε την χθεσινή πτώση ο χρυσός

Ο χρυσός σημείωσε άνοδο 0,3% στα 2.519,04 δολάρια η ουγγιά

Ford: Συζητά την επιστροφή της στην Ινδία
Διεθνή

Εξετάζει την επιστροφή της στην Ινδία η Ford

Συζητήσεις με τις τοπικές αρχές για την επιστροφή της στην Ινδια έχει η Ford έναν χρόνο μετα την πώληση εργοστασίου της στην Tata motors

Ομιλος Τιτάν: Ανακοινώνει χρηματοδοτικό πλαίσιο συνδεδεμένο με ρήτρα αειφορίας
Επικαιρότητα

Χρηματοδοτικό Πλαίσιο συνδεδεμένο με Ρήτρα Αειφορίας απο τον Ομιλο Τιτάν

Το Πλαίσιο του Ομίλου Τιτάν δημιουργεί τις συνθήκες για τη μελλοντική έκδοση Ομολόγων Συνδεδεμένων με Ρήτρα Αειφορίας

Η Apple και η «φορολόγηση του αιώνα»
Opinion

Η Apple και η «φορολόγηση του αιώνα»

Μετά από οκτώ χρόνια διαδικασίες, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάνθηκε να φορολογηθεί η αμερικανική εταιρεία υψηλής τεχνολογίας με 13 δισ. ευρώ!!!

Αθανάσιος Χ. Παπανδρόπουλος
Ευάγγελος Μυτιληναίος: Θετική για τη βιομηχανία η έκθεση Ντράγκι
Ενέργεια

Νέα ευρω-παρέμβαση Μυτιληναίου: Θετική για τη βιομηχανία η έκθεση Ντράγκι

Ο κ. Μυτιληναίος καλεί όλους να διαβάσουν διεξοδικά την έκθεση πριν βιαστούν να «συνοψίσουν» και να υπεραπλουστεύσουν

Λειψυδρία: Επενδύσεις 1 δισ. ευρώ για να μην «διψάσει» η Αττική
Κλιματική αλλαγή

Επενδύσεις 1 δισ. για να μην «διψάσει» η Αττική – Το σχέδιο για την λειψυδρία

Ανοιχτό το ενδεχόμενο ανατιμήσεων στα τιμολόγια ύδατος από το 2025 - Στα 7 δισ. ευρώ ο «λογαριασμός» για τη θωράκιση της χώρας από τη λειψυδρία

Μάχη Τράτσα
Attica Group: Αύξηση 29,9% στον κύκλο εργασιών το πρώτο εξάμηνο του 2024
Ακτοπλοΐα

Ζημιές παρά την αύξηση του κύκλου εργασιών για την Attica Group - Ο ρόλος της ΑΝΕΚ

Τα αποτελέσματα έχουν την ενσωμάτωση των εργασιών της ΑΝΕΚ, για πρώτη φορά σε ολόκληρη την περίοδο από την ημερομηνία εξαγοράς της

Data4: Ποια είναι η εταιρεία που επενδύει 300 εκατ. ευρώ για data center στην Ελλάδα
Τεχνολογία

Ποια είναι η Data4 που επενδύει 300 εκατ. ευρώ για data center στην Ελλάδα

Η Data4, η οποία ιδρύθηκε το 2006, θεωρείται αυτή τη στιγμή ένας από τους μεγαλύτερους οργανισμούς εκμετάλλευσης και επενδύσεων σε κέντρα δεδομένων στην Ευρώπη

Γιώργος Πολύζος
Αραβόσιτος: Κίνδυνος απώλειας της συνδεδεμένης ενίσχυσης για τους παραγωγούς
AGRO

Καμπανάκι για τη συνδεδεμένη ενίσχυση αραβόσιτου - Κινδυνεύει να χαθεί

Στην Ανατολική Μακεδονία (Δράμα, Καβάλα και Σέρρες), ο αραβόσιτος για καρπό και ενσίρωμα καλλιεργείται σε μεγάλη έκταση

Ταμείο Ανάκαμψης: Ποια έργα υποδομών πάνω από 5 δισ. ευρώ χρηματοδοτούνται
Κατασκευές

Ποια έργα υποδομών πάνω από 5 δισ. ευρώ μπήκαν στο Ταμείο Ανάκαμψης

Πάνω από 18 έργα υλοποιούνται έχοντας ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης

Σαντορίνη: Οι προτάσεις για το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τον Τουρισμό
Τουρισμός

«Φρένο» σε Airbnb και νέα ξενοδοχεία εκτός σχεδίου στη Σαντορίνη

Τι προτείνουν οι ξενοδόχοι στη Σαντορίνη , στο πλαίσιο της διαβούλευσης, για το «Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο του Τουρισμού»

Ταμείο Ανάκαμψης: Εντάσσονται 2 δράσεις για τη δημόσια υγεία
Ταμείο Ανάκαμψης

Στο Ταμείο Ανάκαμψης εντάσσονται 2 δράσεις για τη δημόσια υγεία

Οι δράσεις που εντάσσονται στο Ταμείο Ανάκαμψης είναι συνολικού προϋπολογισμού 48,7 εκατ. ευρώ

Η επιρροή της GenAI στο ΑΕΠ της ευρωζώνης
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Η επιρροή της GenAI στο ΑΕΠ της ευρωζώνης

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Oxford Economics, η GenAI θα μπορούσε να αυξήσει το ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 1,4% στα επόμενα 15 έτη

Παναγιώτης Ε. Πετράκης

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232433