Η γαλλική ρυθμιστική αρχή ηλεκτρικής ενέργειας CRE συνέστησε να καθοριστούν οι κρατικά ρυθμιζόμενες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά τουλάχιστον κατά 10% χαμηλότερες από τον Φεβρουάριο του 2025, ώστε να μειωθεί η οικονομική επιβάρυνση του πληθυσμού.

Η απόφαση δεν είναι άσχετη, τονίζει το Reuters, με τη δυσαρέσκεια των Γάλλων ψηφοφόρων για τον πληθωρισμό που αντανακλάται στo αποτέλεσμα της κάλπης στις φετινές ευρωπαϊκές και εθνικές εκλογές.

Γαλλία: Τρέχει για να προλάβει τις προθεσμίες ο Μισέλ Μπαρνιέ

Οι ευρωπαϊκές τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας έχουν εκτοξευθεί τα τελευταία δύο χρόνια, κυρίως λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και των προβλημάτων της κρατικής εταιρείας κοινής ωφέλειας EDF, η οποία έπρεπε να επιδιορθώσει αρκετούς πυρηνικούς αντιδραστήρες που επλήγησαν από διάβρωση λόγω τάσης.

Η απόφαση στην κυβέρνηση Μπαρνιέ

Η Γαλλία έθεσε για πρώτη φορά σε εφαρμογή ένα ανώτατο όριο τιμών στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, το οποίο η κυβέρνηση στη συνέχεια χαλάρωσε σταδιακά. Το μέσο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας εξακολουθεί να παραμένει σχετικά χαμηλό σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει αν θα ακολουθήσει την πρόταση της ρυθμιστικής αρχής, αλλά ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ είχε ήδη επισημάνει νωρίτερα φέτος ότι θα ευνοούσε τη σημαντική μείωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας.

Ειδικότερα, η ρυθμιστική Αρχή της Γαλλίας (Commision de Regulation de l Energie -CRE)  ανακοίνωσε ότι η ετήσια επικαιροποίηση του τιμολογίου για τη χρήση των δημόσιων δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας (TURPE) θα πραγματοποιηθεί την 1η Νοεμβρίου 2024.

Η πρόταση της Αρχής

Η εν λόγω επικαιροποίηση δεν θα μεταφερθεί στους καταναλωτές, τα νοικοκυριά και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι οποίοι πληρώνουν τα ρυθμιζόμενα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας (συμβάσεις TRVE ή συμβάσεις με δείκτη TRVE).

Για λόγους σταθερότητας των τιμών και σαφήνειας για τους καταναλωτές, η CRE προτείνει η επόμενη αλλαγή στα τιμολόγια TRVE να πραγματοποιηθεί σύμφωνα με το συνηθισμένο χρονοδιάγραμμα, την 1η Φεβρουαρίου 2025.

Με βάση τις τρέχουσες προβλέψεις για τις τιμές και τους φόρους και συμπεριλαμβανομένης της επικαιροποίησης TURPE, η γαλλική ρυθμιστική αρχή (CRE ) αναμένει ότι τα TRVE θα μειωθούν κατά τουλάχιστον 10% την 1η Φεβρουαρίου 2025.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή