Το ποσό-μαμούθ των 92 εκατ. δολαρίων αναμένεται να κερδίσει η Goldman Sachs για το συμβουλευτικό της έργο στην εταιρεία παραγωγής των Pringles και των Pop-Tarts, Kellanova στη διαδικασία πώλησής της στη Mars, σε ένα deal αξίας 36 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Πρόκειται για μία από τις υψηλότερες αμοιβές συγχωνεύσεων και εξαγορών της Wall Street τα τελευταία χρόνια.

Η προμήθεια για την Goldman , που αποκαλύφθηκε σε μια ρυθμιστική κατάθεση την Τετάρτη και την οποία αποκαλύπουν οι Financial Times, υπογραμμίζει την αυξανόμενη αισιοδοξία στη Wall Street ότι η δραστηριότητα των συμφωνιών αναθερμαίνεται μετά από δύο χρόνια σταστιμότητας. Η Lazard, η οποία συμβούλεψε το διοικητικό συμβούλιο της Kellanova για τη συμφωνία, πρόκειται να κερδίσει 10 εκατομμύρια δολάρια.

Η χρέωση είναι τεράστια, ακόμη και για τα πρότυπα της Wall Street, ειδικά δεδομένου του μεγέθους της συναλλαγής.

Νέο mega-deal στα τρόφιμα – Έκλεισε η εξαγορά της Kellanova από τη Mars

Ο ρόλος της Goldman στα deals

Η συμφωνία 36 δισ. δολαρίων της Mars για την Kellanova είναι η μεγαλύτερη συγχώνευση που ανακοινώθηκε φέτος στις ΗΠΑ. Ωστόσο, μεγαλύτερες συμφωνίες που συμφωνήθηκαν πέρυσι απέφεραν χαμηλότερες προμήθειες για τις εμπλεκόμενες τράπεζες.

Η Goldman διαχειρίστηκε τη διαδικασία πώλησης περίπου 65 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Pioneer πέρυσι, συμψηφίζοντας την τράπεζα με προμήθεια περίπου 46 εκατομμυρίων δολαρίων και πέτυχε επίσης να κερδίσει 80 εκατομμύρια δολάρια μετά την πώληση της Hess Corp στη Chevron για 60 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Boutique επενδυτική τράπεζα Centerview Partners συμφώνησε σε προμήθεια 88 εκατομμυρίων δολαρίων για την πώληση της βιοτεχνολογίας Seagen που εστιάζει στην ογκολογία έναντι 43 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Pfizer.

Οι προμήθειες από πλευράς πώλησης τείνουν να είναι ιδιαίτερα μεγάλες για να ανταμείβουν μακροχρόνιους συμβούλους που δεν θα έχουν πλέον πελάτη μετά το κλείσιμο της συμφωνίας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Goldman, Ντέιβιντ Σόλομον, δήλωσε στο CNBC την Τετάρτη ότι τα κέρδη τρίτου τριμήνου στη Wall Street τον επόμενο μήνα θα δείξουν «ουσιώδη βελτίωση στην επενδυτική τραπεζική δραστηριότητα».

Ωστόσο, η ανάκαμψη χρειάστηκε περισσότερο χρόνο για να υλοποιηθεί από ό,τι περίμεναν πολλοί στη Wall Street.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή