Η Goldman Sachs εκτιμά ότι η ασθενέστερη οικονομική ανάπτυξη θα οδηγήσει τόσο την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσο και την Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) σε μείωση των επιτοκίων με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι ανέμενε προηγουμένως, σύμφωνα με το Bloomberg

Η επενδυτική τράπεζα εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα ξεκινήσει τον Δεκέμβριο να προχωρά σε διαδοχικές μειώσεις επιτοκίων, σε αντίθεση με μία κάθε δεύτερη συνεδρίαση, και μείωσε την πρόβλεψη για το τελικό επιτόκιο κατά μία τέταρτη μονάδα στο 2%, επισημαίνει  ο Jan Hatzius, επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman.

Επιτόκια: Σήμα για μείωση από Λαγκάρντ περιμένουν οι αναλυτές – Τα επόμενα βήματα

Για την BoE, η Goldman αναμένει διαδοχικές μειώσεις ξεκινώντας από τον Νοέμβριο – ταχύτερος ρυθμός από ό,τι προηγουμένως – αν και διατήρησε αμετάβλητη την πρόβλεψή της για το τελικό επιτόκιο στο 3%, το οποίο είναι ήδη κάτω από το 3,25% που έχει τιμολογηθεί από την αγορά.

«Τα επίμονα πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό φαίνεται να έχουν ενισχύσει την αποφασιστικότητα των γερακιών να κινηθούν αργά», έγραψε ο Hatzius, αναφερόμενος στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ. «Αλλά καθώς ο πληθωρισμός μειώνεται περαιτέρω και η ανάπτυξη συνεχίζει να αγωνίζεται, βλέπουμε τώρα διαδοχικές μειώσεις από τον Δεκέμβριο».

Καμπανάκι για την ανάπτυξη

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman εξήγησε ότι  υποβάθμισαν τις προοπτικές τους για την ανάπτυξη της ευρωζώνης λόγω της αδυναμίας του μεταποιητικού τομέα, ιδίως στη Γερμανία.

Ο πληθωρισμός τόσο στην Ευρώπη όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο αποδείχθηκε πιο επίμονος από ό,τι αναμενόταν, κυρίως λόγω της ισχυρότερης αύξησης των μισθών. Αυτό μετρίασε τα στοιχήματα για επιθετική χαλάρωση φέτος, με τους αξιωματούχους να υιοθετούν επίσης μια πιο προσεκτική στάση. Αλλά αυτή η αφήγηση φαίνεται να αλλάζει εν μέσω ενδείξεων ότι η οικονομία αποδυναμώνεται.

Τα στοιχεία αυτής της εβδομάδας έδειξαν ότι η αύξηση των μισθών στο Ηνωμένο Βασίλειο επιβραδύνθηκε σε χαμηλό διετίας, ενώ η οικονομία παρέμεινε στάσιμη για δεύτερο μήνα, καθώς η ταχεία ανάκαμψη από την ύφεση χάνει τη δυναμική της. Στην Ευρώπη, η ανάπτυξη παραπαίει και η μεταποιητική δραστηριότητα εξακολουθεί να βρίσκεται σε ύφεση.

Ο Hatzius αναμένει ότι η ΕΚΤ σήμερα θα μειώσει το επιτόκιο καταθέσεων κατά 25 μονάδες βάσης στο 3,5%, σύμφωνα με τους οικονομολόγους που συμμετείχαν στην έρευνα του Bloomberg.

Η επόμενη συνεδρίαση της BOE είναι στις 19 Σεπτεμβρίου και οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg αναμένουν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα διατηρήσουν το βασικό επιτόκιο αμετάβλητο στο 5%, αφού προχώρησαν σε μείωση κατά ένα τέταρτο της μονάδας τον περασμένο μήνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή