Τους λόγους, οι οποίοι οδήγησαν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στο 3,5% εξήγησε η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις αλλαγές στο λειτουργικό πλαίσιο για την εφαρμογή της νομισματικής πολιτικής θα τεθούν σε ισχύ από τις 18 Σεπτεμβρίου.

Οι αλλαγές αυτές αυτές, προβλέπουν ότι η διαφορά μεταξύ του επιτοκίου των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και του επιτοκίου της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα οριστεί στις 15 μονάδες βάσης. Η διαφορά μεταξύ του επιτοκίου οριακής χρηματοδότησης και του επιτοκίου των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης θα παραμείνει αμετάβλητη στις 25 μονάδες βάσης.

Στο 3,5% μειώνει τα επιτόκια η ΕΚΤ – Τι λέει για τις επόμενες κινήσεις

Ως εκ τούτου, το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα μειωθεί σε 3,50%. Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και το επιτόκιο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης θα μειωθούν σε 3,65% και 3,90% αντιστοίχως.

Η εξέλιξη αυτή σε χώρες της ευρωζώνης όπου επικρατούν πιο ανταγωνιστικές συνθήκες στην τραπεζική αγορά, είναι πολύ πιθανόν να ωφεληθούν οι δανειολήπτες. Και τούτο διότι η μείωση του κόστους άντλησης ρευστότητας από τις τράπεζες (μετά την μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση του επιτοκίου αναχρηματοδότησης) μπορεί να περάσει και στα επιτόκια χορηγήσεων.

Λαγκάρντ: Ομόφωνη η απόφαση για τα επιτόκια

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωσε τα επιτόκια κατά 25 μ.β. στο 3,5%. Η Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι η κίνηση της Πέμπτης αποφασίστηκε «ομόφωνα» — σε αντίθεση με την προηγούμενη περικοπή τον Ιούνιο, όταν ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας Ρόμπερτ Χόλτσμαν είχε διαφωνήσει.

Αναφερόμενη στον στόχο της ΕΚΤ για πληθωρισμό 2%, η Λαγκάρντ είπε ότι τα πρόσφατα στοιχεία «μας παρηγορούν στην πεποίθησή μας ότι οδεύουμε προς τον στόχο μας».

Η κ. Λαγκάρντ επανέλαβε αρκετές φορές -παρά τις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων να δώσει περισσότερα στοιχεία για τις επόμενες κινήσεις- ότι οι αποφάσεις της ΕΚΤ λαμβάνονται συνεδρίαση με τη συνεδρίαση (meeting by meeting approach) επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει «προκαθορισμένο μονοπάτι».

«Θα διατηρήσουμε τα επιτόκια πολιτικής επαρκώς περιοριστικά για όσο διάστημα είναι απαραίτητο για την επίτευξη αυτού του στόχου. Θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε μια προσέγγιση που εξαρτάται από τα δεδομένα και κάθε συνάντηση για τον καθορισμό του κατάλληλου επιπέδου και διάρκειας περιορισμού» είπε χαρακτηριστικά.

Για την έκθεση Ντράγκι

Αναφερόμενη στην έκθεση του Μάριο Ντράγκι για την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα, η κ. Λαγκάρντ τόνισε ότι προτείνει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες είναι πολύ σημαντικές, και οι οποίες  αν εφαρμοστούν θα καταστήσουν πιο αποτελεσματική και την νομισματική πολιτική της ΕΚΤ. Υπογράμμισε επίσης, ότι η έκθεση δεν προβλέπει καμία αλλαγή στην εντολή και τον στόχο που έχει αναλάβει η ΕΚΤ.

«Οι δημοσιονομικές και διαρθρωτικές πολιτικές θα πρέπει να στοχεύουν στο να καταστήσουν την οικονομία πιο παραγωγική και ανταγωνιστική, γεγονός που θα συμβάλει στην αύξηση της δυνητικής ανάπτυξης και στη μείωση των πιέσεων στις τιμές μεσοπρόθεσμα», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Λαγκάρντ και πρόσθεσε: «Η έκθεση του Μάριο Ντράγκι για το μέλλον της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας και η έκθεση του Ενρίκο Λέτα για την ενδυνάμωση της Ενιαίας Αγοράς τονίζουν την επείγουσα ανάγκη για μεταρρύθμιση και παρέχουν συγκεκριμένες προτάσεις για να γίνει αυτό. Η πλήρης, διαφανής και χωρίς καθυστέρηση εφαρμογή του αναθεωρημένου πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ θα βοηθήσει τις κυβερνήσεις να μειώσουν τα δημοσιονομικά ελλείμματα και τους δείκτες χρέους σε διαρκή βάση».

Εκτίμηση κινδύνου από τη Λαγκάρντ

Σύμφωνα με την κ. Λαγκάρντ οι κίνδυνοι για την οικονομική ανάπτυξη παραμένουν πτωτικοί. Και εξήγησε ότι, η χαμηλότερη ζήτηση για εξαγωγές της ζώνης του ευρώ, λόγω, για παράδειγμα, μιας πιο αδύναμης παγκόσμιας οικονομίας ή μιας κλιμάκωσης των εμπορικών εντάσεων μεταξύ των μεγάλων οικονομιών, θα επιβάρυνε την ανάπτυξη.

Παράλληλα, ο αδικαιολόγητος πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και η τραγική σύγκρουση στη Μέση Ανατολή αποτελούν σημαντικές πηγές γεωπολιτικού κινδύνου. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά να αποκτήσουν λιγότερη αυτοπεποίθηση για το μέλλον και να διαταραχθεί το παγκόσμιο εμπόριο.

Η ανάπτυξη θα μπορούσε επίσης να είναι χαμηλότερη εάν τα καθυστερημένα αποτελέσματα της σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής αποδειχθούν ισχυρότερα από το αναμενόμενο. «Η ανάπτυξη θα μπορούσε να είναι υψηλότερη εάν ο πληθωρισμός μειωθεί ταχύτερα από το αναμενόμενο και η αύξηση της εμπιστοσύνης και των πραγματικών εισοδημάτων σημαίνουν ότι οι δαπάνες αυξάνονται περισσότερο από το αναμενόμενο ή εάν η παγκόσμια οικονομία αναπτύσσεται πιο έντονα από το αναμενόμενο» ανέφερε.

Διευκρίνισε επίσης ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να είναι υψηλότερος από το αναμενόμενο εάν οι μισθοί ή τα κέρδη αυξηθούν περισσότερο από το αναμενόμενο.

«Οι ανοδικοί κίνδυνοι για τον πληθωρισμό προέρχονται επίσης από τις αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να ωθήσουν τις τιμές της ενέργειας και το κόστος των μεταφορών υψηλότερα βραχυπρόθεσμα και να διαταράξουν το παγκόσμιο εμπόριο. Επιπλέον, τα ακραία καιρικά φαινόμενα και η εξελισσόμενη κλιματική κρίση ευρύτερα, θα μπορούσαν να αυξήσουν τις τιμές των τροφίμων. Αντίθετα, ο πληθωρισμός μπορεί να εκπλήξει καθοδικά εάν η νομισματική πολιτική περιορίσει τη ζήτηση περισσότερο από το αναμενόμενο ή εάν το οικονομικό περιβάλλον στον υπόλοιπο κόσμο επιδεινωθεί απροσδόκητα», είπε χαρακτηριστικά.

Για τη συμφωνία της UniCredit με την Commerzbank

H κ. Λαγκάρντ ερωτήθηκε επίσης και για την απόφαση της UniCredit να αυξήσει το μερίδιό της στην Commerzabnk κι αν αυτό μπορεί να αναθερμάνει τις διασυνοριακές συμφωνίες μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών. Η ευρωπαία τραπεζίτης είπε ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να σχολιάσει μετοχικές κινήσεις μεμονωμένων ιδρυμάτων, υπογράμμισε ότι αυτές τις συμφωνίες τις ελέγχει ο SSM, αν τηρούν τους ευρωπαϊκούς κανόνες, αλλά έσπευσε να τονίσει ότι σε κάθε περίπτωση μια τέτοια συμφωνία έχει ενδιαφέρον και θα το «παρακολουθήσουμε τις επόμενες εβδομάδες»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή