Τους κανόνες της κεντρικής τράπεζας παραβίασαν οι συναλλαγές και οι επενδύσεις του προέδρου της Federal Reserve Bank της Ατλάντα, Ράφαελ Μπόστικ, ανακοίνωσε ο εσωτερικός παρατηρητής της Fed.

Ο Μπόστικ φαίνεται ότι ενεργούσε βάσει εμπιστευτικών πληροφοριών κατά παράβαση του κώδικα δεοντολογίας της Fed της Ατλάντα, σύμφωνα με έκθεση του Γραφείου του Γενικού Επιθεωρητή της κεντρικής τράπεζας.

Μπόστικ (Fed): «Λίγα περισσότερα δεδομένα» για να μειώσουμε τα επιτόκια

Ωστόσο, η έκθεση αναφέρει ότι οι ερευνητές δεν βρήκαν στοιχεία που να τεκμηριώνουν ότι ο Μπόστικ στην πραγματικότητα χρησιμοποιούσε εμπιστευτικές πληροφορίες σχετικά με τις διαβουλεύσεις της Fed ή ότι είχε οικονομική συγκρούση συμφερόντων.

Ο αξιωματούχος της Fed βασίστηκε σε διαχειριστές επενδύσεων και δεν είχε τη δυνατότητα να κατευθύνει συγκεκριμένες συναλλαγές, αναφέρει η έκθεση.

Συναλλαγές σε περίοδο «blackout»

Ο Μπόστικ «ήταν παρ’ όλα αυτά υπεύθυνος για τη διασφάλιση ότι όλες οι συναλλαγές και οι επενδύσεις που γίνονταν για λογαριασμό του συμμορφώνονταν με όλους τους ισχύοντες κανόνες, συμπεριλαμβανομένων των διατάξεων που αφορούν τα πρότυπα εμφάνισης».

Οι συναλλαγές για λογαριασμό του  πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια απαγορευμένων περιόδων «blackout» γύρω από τις συνεδριάσεις της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς 154 φορές μεταξύ Μαρτίου 2018 και Μαρτίου 2023, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Κατέθεσε επίσης ανακριβή έντυπα γνωστοποίησης, κατείχε περισσότερους τίτλους του Δημοσίου από τους επιτρεπόμενους και πραγματοποίησε δύο φορές συναλλαγές που ήταν διαφορετικές από εκείνες για τις οποίες ζήτησε την έγκριση της κεντρικής τράπεζας.

Σε δήλωσή της μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, η Atlanta Fed, εκ μέρους του διοικητικού της συμβουλίου, ανέφερε: «Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη αυτά τα ζητήματα και το πλήρες διοικητικό συμβούλιο θα συνεδριάσει για να συζητήσει προσεκτικά τις λεπτομέρειες της έκθεσης περαιτέρω».

Ξεχωριστά, το διοικητικό συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ εξετάζει την έκθεση, δήλωσε εκπρόσωπος του οργανισμού που εδρεύει στην Ουάσιγκτον.

Ο Μπόστικ δήλωσε στους ερευνητές ότι δεν γνώριζε ότι οι συναλλαγές του γίνονταν κατά τη διάρκεια απαγορευμένων περιόδων, επειδή βασιζόταν σε διαχειριστές κεφαλαίων. Η IG δήλωσε ότι ο Bostic δεν εξέταζε τις μηνιαίες καταστάσεις για τις επενδύσεις του και θα μπορούσε να είχε αποφύγει τις παραβιάσεις.

Η έκθεση της IG για τα οικονομικά του Μπόστικ είναι η τρίτη και πιθανότατα τελευταία σχετικά με τις επενδύσεις και τις συναλλαγές από νυν και πρώην υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Fed.

Ποιοι αποχώρησαν

Έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν  τον Σεπτέμβριο του 2021, έδειξαν ότι οι τότε πρόεδροι των περιφερειακών τραπεζών της Fed στο Ντάλας και στη Βοστώνη έκαναν ενεργές συναλλαγές, ενώ συνέβαλαν στον καθορισμό της νομισματικής πολιτικής.

Ο Ρόμπερτ Κάπλαν, ο οποίος ήταν επικεφαλής της Fed του Ντάλας, και ο Έρικ Ρόζενγκρεν, ο οποίος διηύθυνε τη Fed της Βοστώνης, αποχώρησαν αμέσως μετά.

Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ και ο Ρίτσαρντ Κλαρίντα, ο τότε αντιπρόεδρος της Fed, αντιμετώπισαν επίσης ερωτήματα σχετικά με τις επενδυτικές τους δραστηριότητες, αν και αμφότεροι αθωώθηκαν αργότερα για αδικήματα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή