Στο 1% θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια η Τράπεζα της Ιαπωνίας ως το τέλος του 2025, δήλωσε ο υπεύθυνος χάραξης πολιτικής Ναόκι Ταμούρα, ενισχύοντας την αποφασιστικότητα της τράπεζας να επιμείνει στη σταθερή νομισματική σύσφιγξη.

Ήταν η πρώτη φορά που ένας υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της BOJ προσδιόρισε δημοσίως ένα επίπεδο στο οποίο θα πρέπει τελικά να στοχεύσει η κεντρική τράπεζα για να αυξήσει το βραχυπρόθεσμο κόστος δανεισμού.

Ιαπωνία: Τα επιτόκια κρίνουν τον νέο πρωθυπουργό

Ο Ταμούρα εξήγησε ότι η πιθανότητα η οικονομία της Ιαπωνίας να επιτύχει βιώσιμα τον πληθωρισμό 2%  βελτιώνεται, γεγονός που σημαίνει ότι η κεντρική τράπεζα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια σε επίπεδα που θεωρούνται ουδέτερα για την οικονομία περίπου μέχρι τα τέλη του 2025.

Είπε ότι το ουδέτερο επιτόκιο της Ιαπωνίας εκτιμάται ότι είναι τουλάχιστον γύρω στο 1%.

«Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να ανεβάσουμε το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο πολιτικής μας τουλάχιστον στο 1% », περίπου μέχρι το δεύτερο μισό του οικονομικού έτους που λήγει τον Μάρτιο του 2026, για να επιτευχθεί βιώσιμα ο στόχος της BOJ για τις τιμές,είπε χαρακτηριστικά ο Ταμούρα σε ομιλία του σε επιχειρηματίες στην Οκαγιάμα, στη δυτική Ιαπωνία.

Έχουν προηγηθεί  μια σειρά σχολίων από μέλη του διοικητικού συμβουλίου της BOJ που ζητούν από την τράπεζα να συνεχίσει να αυξάνει το κόστος δανεισμού παρά την πρόσφατη μεταβλητότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Ο πληθωρισμός

Η BOJ αναμένεται να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στην επόμενη συνεδρίασή της στις 20 Σεπτεμβρίου, αλλά περισσότεροι από τους μισούς οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters τον περασμένο μήνα προβλέπουν περαιτέρω σύσφιγξη μέχρι το τέλος του έτους.

Σε ένα ιστορικό βήμα, η BOJ εγκατέλειψε τα αρνητικά επιτόκια τον Μάρτιο και αύξησε τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια στο 0,25% τον Ιούλιο, με την άποψη ότι η οικονομία σημειώνει πρόοδο προς τη διαρκή επίτευξη του στόχου της για πληθωρισμό 2%.

«Πρέπει να αυξήσουμε τα επιτόκια σε κατάλληλο χρόνο και σε διάφορα στάδια»

Ο διοικητής Kazuo Ueda έχει δηλώσει την ετοιμότητα της τράπεζας να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια, εάν ο πληθωρισμός παραμείνει γύρω στο 2% τα επόμενα χρόνια συνοδευόμενος από σταθερή αύξηση των μισθών, όπως προβλέπει σήμερα.

Ενώ τόνισε την ανάγκη περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων, ο Ταμούρα που ανήκει στο στρατόπεδο των γερακιών δήλωσε ότι η BOJ πρέπει να αξιολογήσει προσεκτικά τον τρόπο με τον οποίο το αυξανόμενο κόστος δανεισμού επηρεάζει την οικονομία, δεδομένης της παρατεταμένης εμπειρίας της Ιαπωνίας με σχεδόν μηδενικά επιτόκια.

Ωστόσο, σημείωσε ότι τα στοιχήματα της αγοράς σχετικά με τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων της BOJ θα μπορούσαν να είναι πολύ αργά για να αποφευχθεί η υπέρβαση του πληθωρισμού.

«Πρέπει να αυξήσουμε τα επιτόκια σε κατάλληλο χρόνο και σε διάφορα στάδια» είπε και συμπλήρωσε ότι  «ανησυχεί γιατί ο κίνδυνος ανοδικού πληθωρισμού αυξάνεται», καθώς οι εντεινόμενες ελλείψεις εργατικού δυναμικού ωθούν τις επιχειρήσεις να αυξήσουν τους μισθούς και να μετακυλήσουν το αυξανόμενο κόστος μέσω αυξήσεων των τιμών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή