Παρότι η λιανική αγορά κινείται ράθυμα, αν όχι υποτονικά, οι πωλήσεις του ομίλου Fourlis κατά το τρίτο τρίμηνο κινούνται υψηλότερα συγκριτικά με τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους, καταγράφοντας ανάπτυξη με διψήφιο ποσοστό.

Όμιλος Fourlis: Στρατηγική συμφωνία με τη Foot Locker – Αναβαθμίζει το guidance ο Β. Φουρλής

Αυτό ανέφερε ο κος Δημήτρης Βαλαχής, διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης κατά την διάρκεια της χθεσινής τηλεδιάσκεψης, με αφορμή τη δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων για το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Οι μέχρι τώρα θετικές επιδόσεις επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις της διοίκησης για έσοδα ύψους 550 εκατ. ευρώ στο τέλος του έτους, με τα κέρδη προ φόρων και τόκων στα 26 εκατ. ευρώ (+23,3%) και περιθώριο EBITDA στο 7,5% από 6,9% το 2023 (και 6% το 2022).

Το πλάνο ανάπτυξης των καταστημάτων Foot Locker

Η πρόσφατη συμφωνία με τη Foot Locker παρότι στην ουσία θα αποδώσει καρπούς από του χρόνου, δημιουργεί αισιοδοξία για το retail των αθλητικών συνολικά, καθώς θα προκύψουν συνέργειες που θα ωφελήσουν και την Intersport, δεδομένου ότι οι δύο αλυσίδες κρίνεται ότι λειτουργούν συμπληρωματικά.

Ταυτόχρονα, όπως ανέφερε ο κος Βαλαχής τα καταστήματα είναι πολύ κερδοφόρα από τον πρώτο χρόνο ενώ το περιθώριο κέρδους αυτής της δραστηριότητας είναι πάνω από το περιθώριο κέρδους της Intersport.

Συνολικά εντός του 2025 αναμένεται η δημιουργία 10-15 καταστημάτων υπό το brand της Foot Locker σε Ελλάδα, Ρουμανία και Βουλγαρία.

Tον προσεχή Απρίλιο θα ολοκληρωθεί η μεταβίβαση των 6 καταστημάτων της μητρικής των Foot Locker (3 στη χώρα μας συν ένα ηλεκτρονικό κατάστημα και ακόμη 3 την Ρουμανία)

Συγκεκριμένα, τον προσεχή Απρίλιο θα ολοκληρωθεί η μεταβίβαση των 6 καταστημάτων της μητρικής (3 στη χώρα μας συν ένα ηλεκτρονικό κατάστημα και ακόμη 3 την Ρουμανία), ενώ τους επόμενους μήνες -πριν την λήξη του 2024- θα ανοίξουν 5 καταστήματα Foot Locker στη γειτονική Βουλγαρία μετά από εξαγορά ισάριθμων σημείων, που έχει ήδη κλείσει και θα ανακοινωθεί επίσημα το προσεχές διάστημα.

Σε επίπεδο εσόδων, εκτιμάται ότι σε βάθος πενταετίας οι πωλήσεις θα φτάσουν στα 250 εκατ. ευρώ με τη λειτουργία 80 καταστημάτων. στις 8 χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης που ανέλαβε την ανάπτυξη της Foot Locker ο όμιλος Fourlis (Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία, Κύπρο, Σλοβενία, Κροατία, Βοσνία και Μαυροβούνιο).

Οι κ.κ. Δημήτρης Βαλαχής, CEO Fourlis Group, Βασίλης Φουρλής, Πρόεδρος Fourlis Group και Βαγγέλης Μπάτρης, Managing Director Intersport στην Ανακοίνωση της Συμφωνίας

Για του χρόνου με έως 20 καταστήματα σε λειτουργία, ο όμιλος αναμένει έσοδα 30 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2027 όταν το δίκτυο θα αριθμεί περί τα 40 σημεία, οι πωλήσεις υπολογίζεται ότι θα φθάσουν τα 100 εκατ. ευρώ.

Για την ανάπτυξη του δικτύου της Foot Locker στις 8 αγορές οι κεφαλαιακές δαπάνες του ομίλου (CaPex) για την επόμενη εξαετία διαμορφώνονται στα 40 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τον κο Βαλαχή.

ΙΚΕΑ, Intersport και Holland & Barrett

Σε ό,τι αφορά το δίκτυο των καταστημάτων ΙΚΕΑ, η νέα πολιτική, με μειώσεις τιμών, που υιοθετήθηκε από τον Μάρτιο έχει ευνοήσει την αύξηση του όγκου πωλήσεων παρά το αρνητικό κλίμα στην αγορά επίπλου. Εξ ου και τα κέρδη της αλυσίδας υπερδιπλασιάστηκαν στο εξάμηνο, με τις προοπτικές να προδιαγράφονται ακόμη θετικότερες στο εννεάμηνο.

Το νέο ΙΚΕΑ στην Πάτρα ανοίγει 30 Οκτωβρίου, το ΙΚΕΑ στο Ηράκλειο της Κρήτης θα ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2025 και το ΙΚΕΑ στο retail park του Ελληνικού στο τέλος του 2027.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε και retail hub του αεροδρομίου, όπου η αλυσίδα Πλαίσιο, όπως έχει αναφέρει ο ΟΤ, αναμένεται να ανοίξει νέο κατάστημα πριν την λήξη του έτους, ενώ σχεδιάζονται μικρότερα καταστήματα σε περιφερειακές αγορές.

Η Intersport φέτος έχουν ξεκινήσει να λειτουργούν 5 νέα καταστήματα, 2 στην Ελλάδα (Μυτιλήνη και ΔΑΑ), 2 στη Ρουμανία και 1 στην Βουλγαρία.

Ικανοποιητικά εξελίσσεται επίσης η δραστηριότητα της Holland & Barrett, με 10 σημεία να λειτουργούν ήδη, πλέον του ηλεκτρονικού καταστήματος.

Οι πωλήσεις της αλυσίδας αυξήθηκαν 60% σε επίπεδο like for like το πρώτο εξάμηνο του έτους, ενώ η Ρουμανία αποτελεί την επόμενη αγορά όπου θα επεκταθεί η αλυσίδα.

Τέλος, σε αναφορικά με την Intersport, εφέτος έχουν ξεκινήσει να λειτουργούν 5 νέα καταστήματα, 2 στην Ελλάδα (Μυτιλήνη και ΔΑΑ), 2 στη Ρουμανία και 1 στην Βουλγαρία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις