Ανοικτό αφήνει το ενδεχόμενο για πλήρη εξαγορά της Commerzbank η UniCredit. Ο διευθύνων σύμβουλος της ιταλικής τράπεζας Andrea Orcel, τόνισε ότι η πλήρης εξαγορά της Commerzbank AG αποτελεί επιλογή, μετά την απόκτηση μεριδίου 9%, μια κίνηση η οποία που συγκλόνισε τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα.

«Οι συζητήσεις για συγχωνεύσεις και εξαγορές ή για έναν περαιτέρω συνδυασμό βρίσκονται στην κορυφή» των τρεχουσών συζητήσεων γύρω από το διακύβευμα αυτό, είπε χαρακτηριστικά ο Orcel σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg την Πέμπτη. «Μπορούμε να εμπλακούμε εποικοδομητικά ως προς το εάν όλοι θέλουμε να δημιουργήσουμε κάτι περισσότερο από την αξία που μπορεί να δημιουργήσει η Commerzbank αυτόνομη».

UniCredit: Μετά την Alpha Bank ενισχύει το μερίδιό της στην Commerzbank

Η αιφνιδιαστική κίνηση του Orcel στην Commerzbank θα μπορούσε να καταλήξει στη δημιουργία ενός νέου τραπεζικού κολοσσού στη Γερμανία. Η συμφωνία θα ήταν μία από τις μεγαλύτερες διασυνοριακές συγχωνεύσεις της περιοχής, αλλά αντιμετωπίζει αρκετά εμπόδια. Η γερμανική κυβέρνηση εξακολουθεί να κατέχει μεγαλύτερο μερίδιο από την UniCredit, αν και έχει αρχίσει να το πουλάει.

Οι επιλογές της UniCredit

Ο Orcel σημείωσε ότι η τράπεζα παραμένει ευέλικτη όσον αφορά το τι θα συμβεί στη συνέχεια. Σημειώνεται ότι για να υπερβεί το 10% της συμμετοχής στην Commerzbank UniCredit θα πρέπει να έχει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Υπάρχει η πιθανότητα η κυβέρνηση να διαθέσει περαιτέρω ποσοστό και θα μας ενδιέφεραν οι σωστοί όροι», είπε. «Υπάρχει η πιθανότητα να αγοράσουμε στην ανοιχτή αγορά ή υπάρχει η πιθανότητα να μην κάνουμε τίποτα», εξήγησε.

Ευρωπαϊκά τραπεζικά στελέχη παραπονούνται εδώ και καιρό ότι οι κατακερματισμένες αγορές της ηπείρου σημαίνουν ότι οι διασυνοριακές συγχωνεύσεις δεν είναι πρακτικές. Ωστόσο, τα κέρδη ρεκόρ για ορισμένους από τους μεγαλύτερους δανειστές της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της UniCredit, τα τελευταία δύο χρόνια έχουν αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον για συμφωνίες. Η αποτίμηση της ιταλικής τράπεζας έχει ξεπεράσει αυτή πολλών ομοτίμων της, αφήνοντας τον Orcel σε μια πλεονεκτική θέση να εξετάσει πιθανούς στόχους.

Ο Orcel έχει περάσει τρία χρόνια αναζητώντας εποικοδομητικά deals. Και πλέον κεφαλαιοποιώντας τα οφέλη των υψηλών επιτοκίων έχει στη διάθεσή του 10 δισεκατομμύρια ευρώ για πιθανές εξαγορές.

Ο διευθύνων σύμβουλος είπε ότι εξετάζει συνεχώς πιθανές συμφωνίες σε αγορές όπου δραστηριοποιείται η UniCredit, αν και οι αποτιμήσεις και οι συνθήκες πρέπει να είναι κατάλληλες.

Το επόμενο βήμα για τον διευθύνοντα σύμβουλο είναι να συνεργαστεί με τα ενδιαφερόμενα μέρη της Commerzbank «και να δει αν υπάρχει η βάση για έναν συνδυασμό», τόνισε, σπεύδοντας πάντως να υπογραμμίσει ότι αν είναι έτοιμος να φύγει αν χρειαστεί.

Αποκάλυψε επίσης, ότι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όταν αυξήθηκαν οι εικασίες ότι η γερμανική κυβέρνηση θα μειώσει το μερίδιό της, αποφάσισε να αρχίσει να χτίζει ένα μερίδιο στη γερμανική τράπεζα καθώς η τιμολόγηση ήταν ελκυστική.

Η Orcel αντιμετωπίζει ήδη κάποια αντίσταση. Η γερμανική κυβέρνηση έχει εκφράσει ελάχιστο ενθουσιασμό για μια συγχώνευση και το εργατικό συνδικάτο Verdi κάλεσε την Τετάρτη τους αξιωματούχους να σταματήσουν αμέσως την πώληση περισσότερων μετοχών της Commerzbank. Σύμφωνα με τους κανόνες του χρηματιστηρίου, η Γερμανία δεν μπορεί να πουλήσει άλλες μετοχές ούτως ή άλλως για τουλάχιστον τρεις μήνες.

Το ελληνικό deal της UniCredit

Το Bloomberg  τονίζει επίσης ότι ο Orcel, γνωστός ως ο dealmaker, πραγματοποίησε την πρώτη του μεγάλη εξαγορά ως Διευθύνων Σύμβουλος της UniCredit πέρυσι, συμφωνώντας να αγοράσει τη συμμετοχή του ελληνικού κράτους στην Alpha Bank και εξαγοράζοντας τη ρουμανική μονάδα της Alpha. Τον Ιούλιο, η UniCredit συμφώνησε να αγοράσει τον πολωνικό πάροχο τραπεζικών υπηρεσιών Vodeno και τη βελγική ψηφιακή τράπεζα Aion Bank SA.

«Πιστεύουμε ότι υπάρχει χώρος για τον κατακερματισμό της αγοράς για να προστεθεί περαιτέρω αξία μέσω της ενοποίησης», είπε. «Αν υπάρχει η βάση για να το κάνουμε αυτό εποικοδομητικά και να ενισχύσουμε αυτά που μπορούμε να προσφέρουμε στη γερμανική οικονομία και την Ευρώπη, τότε αυτό είναι μια εξαιρετική κίνηση για την UniCredit», είπε.

Η γραμμή άμυνας

Νωρίτερα το Bloomberg είχε γράψει ότι το διοικητικό συμβούλιο της Commerzbank επανεξετάζει την αμυντική του στρατηγική, καθώς προετοιμάζεται για μια πιθανή προσέγγιση εξαγοράς από την UniCredit. Σύμφωνα με πληροφορίες, η γερμανική τράπεζα, η οποία αιφνιδιάστηκε από την αποκάλυψη της UniCredit για το 9% της συμμετοχής της, προβαίνει στην προληπτική αυτή κίνηση ενόψει της εμπλοκής της με την ιταλική ανταγωνίστριά της.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων αναμένεται να καταβάλουν συντονισμένες προσπάθειες με σκοπό να απορριφθεί αυτή η προσέγγιση, δήλωσαν οι πηγές, ζητώντας να μην κατονομαστούν, καθότι κάτι τέτοιο αφορά ιδιωτικά θέματα.

Εκπρόσωπος της Commerzbank

Η Goldman Sachs ενεργεί ως σύμβουλος της γερμανικής τράπεζας, δήλωσε πηγή που γνωρίζει το θέμα, ενώ εκπρόσωπος της Commerzbank αρνήθηκε να σχολιάσει.

Οι κινήσεις αυτές υπογραμμίζουν το ενδιαφέρον που επικεντρώνεται πλέον στη γερμανική τράπεζα, παρόλο που τα ρυθμιστικά και πολιτικά εμπόδια σημαίνουν ότι οι μεγάλες τραπεζικές συγχωνεύσεις παραμένουν δύσκολα πραγματοποιήσιμες στην Ευρώπη. Ο διευθύνων σύμβουλος της UniCredit, Andrea Orcel, έχει εμπειρία στις συναλλαγές και έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η UniCredit θέλει να γίνει η «Τράπεζα της Ευρώπης».

Η Commerzbank θεωρείται εδώ και καιρό ως μια καλή επιλογή για την UniCredit, δεδομένου του μεγέθους της στη Γερμανία και των δραστηριοτήτων της στην Πολωνία.

Τι προηγήθηκε

Υπενθυμίζεται ότι, την περασμένη εβδομάδα το Βερολίνο, ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να διαθέσει το 16,5% της Commerzbank , το οποίο κατείχε από τη διάσωση του δανειστή κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης το 2009.

Η UniCredit ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα υποβάλει σχετικές αιτήσεις στις ρυθμιστικές αρχές, προκειμένου να λάβει την έγκριση για πιθανή αύξηση του μεριδίου της στην Commerzbank σε περισσότερο από 9,9%«εάν και όταν χρειαστεί». Η γερμανική κυβέρνηση, της οποίας το μερίδιο έχει πλέον μειωθεί στο 12%, έχει δεσμευτεί σε περίοδο δέσμευσης 90 ημερών πριν πουλήσει άλλες μετοχές της Commerzbank.

Οι μελλοντικές αποφάσεις θα «εξαρτώνται από την επενδυτική κάλυψη των αυστηρών χρηματοοικονομικών παραμέτρων της UniCredit που έχουν κοινοποιηθεί με σαφήνεια και συνέπεια στην αγορά», ανέφερε η UniCredit.

Άτομα που γνωρίζουν τις εσωτερικές συζητήσεις της Commerzbank είπαν στους Financial Times ότι η UniCredit δεν είχε προηγουμένως επικοινωνήσει με τον γερμανικό δανειστή και ότι ενημερώθηκε για τη συναλλαγή το πρωί της Τετάρτης μέσω ρυθμιστικών δηλώσεων. Πρόσθεσαν παράλληλα, ότι η Commerzbank θα αξιολογήσει τα σχέδια της UniCredit με ανοιχτό μυαλό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή